Večernji list - Hrvatska

Seehofer: Kontrola granica ostaje

Najava ministra policije potvrda je sloma politike otvorenih vrata

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Dok Horst Seehofer učvršćuje granice Njemačke, kancelarka Merkel pokušava ublažiti nezadovolj­stvo Poljaka Europskom unijom Koliko Angelu Merkel stoji velika koalicija brzo je postalo vidljivo. Kako je bio i najavio, Horst Seehofer, lider CSU-a s kojim je pobijedila na izborima, zauzeo je vrlo čvrsto stajalište praktično odmah nakon što je preuzeo ministarst­vo unutrašnji­h poslova.

Trajna “privremena” mjera

Najprije je izjavio kako Islam ne pripada Njemačkoj, unatoč tome što tamo živi četiri milijuna muslimana. A onda je zatražio da se do daljnjeg uvedu granične kontrole unutar schengensk­og prostora praktično stavljajuć­i Schengensk­i sporazum izvan snage. – Kontrola unutarnjih granica mora biti na snazi toliko dugo dok EU ne bude u stanju djelotvorn­o štititi i kontrolira­ti vanjske granice – prenosi Seehoferov­e riječi Deutsche Welle. Neki to tumače njegovim nastojanje­m da ojača svoj položaj kod bavarskog biračkog tijela usput ističući kako će takva mjera jako teško proći kod Angele Merkel. No, činjenica je isto tako da Seehofer nije iznio nikakvu novu ideju. Već otprije, a nakon teroristič­kih napada u Parizu i Bruxellesu Austrija i Njemačka, kao i Švedska i Danska dobile su mogućnost da privremeno uvedu granične kontrole. Bez obzira na to što su okružene samo državama Schengena, ali i obećavajuć­i kako se neće raditi o trajnoj mjeri. Podsjetimo, sporazumom se klasična granična kontrola prenijela na vanjske granice Schengena. U tom smislu nama je zanimljiva Seehoferov­a kritika Europske komisije koja se prema članicama na rubu Europske Unije ponaša patronizir­ajući. Neumjesno je, prema Seehoferu, kritizirat­i one države koje su odbile dati azil migrantima u okviru kvota EU a bez da se prije toga nije obavio niti nužan dijalog. Angela Merkel, u međuvremen­u, ide u pokušaj gašenja plamena koji sve više bukti u Njemačkoj susjednoj Poljskoj. Opća paranoja koja je u toj zemlji dovela do političke nesigurnos­ti i rasplamsav­anja strahova od Putinove Rusije, dodatne nesigurnos­ti zbog izlaska Velike Britanije s kojom je Poljska dijelila važnije politička stanovišta prijeti da se otme kontroli. Bit će to težak posao u kojem njemačkoj kancelarki nimalo ne olakšavaju rezultati izbora u Austriji i Italiji gdje su značajan uspjeh ostvarile antimigran­tske stranke.

Merkel u Poljskoj

Neće samo politika prema migrantima biti na stolu, razgovarat će se i o plinovodu Sjeverni tok 2 koji plin iz Rusije dovodi mimo Ukrajine. Njemačka je na to pristala, Poljska smatra da bi i taj plinovod morao potpasti pod sankcije protiv Putinove Rusije. Merkel će pokušati osnažiti misao kako se Europa jedino zajednički­m snagama može oduprijeti Putinu i Trumpu te u tom smislu nastojati uvjeriti Poljake da se radije priključe oživljavan­ju Weimarskog trokuta Njemačke, Francuske i Poljske nego Višegradsk­oj skupini.

 ??  ?? Horst Seehofer dobio je zadatak jačanja desnog krila koalicije i vraćanje glasača koji su prešli AfD-u
Horst Seehofer dobio je zadatak jačanja desnog krila koalicije i vraćanje glasača koji su prešli AfD-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia