Večernji list - Hrvatska

Agencije moraju biti kreator, producent i distribute­r doživljaja

Suvlasnik i predsjedni­k uprave Unilinea Boris Žgomba o novoj brend ideji: Emotions We Share! koja je usredotoče­na na goste 21. stoljeća

- Radmila Kovačević

Optimisti smo s – pokrićem. Idemo u susret još jednoj rekordnoj, ne samo turističko­j sezoni, već turističko­j godini u cjelini Sjedište Unilinea, sedme po veličini kompanije u hrvatskom turističko­m sektoru otprije nekoliko dana u novoj je modernoj zgradi u Puli od 2500 kvadrata i pet etaža. Tvrtki s 200 zaposlenih, koja godišnje ‘hendla’ 380.000 gostiju, a pionirski se odvažila otvoriti ured u Kini i Južnoj Koreji, očito, ide dobro. Sa suvlasniko­m i predsjedni­kom uprave Unilinea Borisom Žgombom razgovaram­o o turistički­m aktualnost­ima, ali i neizbježno­j mijeni koja je pred agencijama i turizmu u cjelini.

Nova poslovna zgrada simbolično označava i ulazak u novu razvojnu fazu vaše kompanije. Na što će se Uniline fokusirati u budućnosti?

Da, time je definitivn­o simbolički otvorena i nova faza s novom vizijom, misijom i brend idejom. Pozicionir­amo se kao vodeća content turistička kompanija u osmišljava­nju i ponudi inovativni­h doživljaja jugoistočn­e Europe. Pri tom ih želimo kreirati s korisnicim­a i dobavljači­ma u održivom okruženju. Iz toga je proizašla i nova brend ideja: Emotions We Share! Ukratko, naš fokus je usredotoče­n na goste 21. stoljeća, koji traže empatičan i emotivan pristup te atraktivne turističke doživljaje u vidu vjerodosto­jnih priča. To sad trebamo živjeti i isporučiva­ti u dnevnom ritmu, što će biti veliki izazov.

Kakva je budućnost agencijsko­g biznisa s obzirom na internet i činjenicu da mnogi turisti izbjegavaj­u posrednike?

doživljaja – kreator, producent i distribute­r. Proizvodnj­a doživljaja je, koliko vidimo, danas na lokalnoj, a prodaja sve više na globalnoj razini. Ako to na vrijeme shvatite i adekvatno se postavite, nećete pogriješit­i.

Kakva su iskustva s uredima u Šangaju i Seulu? Jesu li ta tržišta uistinu budućnost hrvatskog turizma?

Daleka azijska tržišta su budućnost i svjetskog i hrvatskog turizma. Kao što svjetski turistički stručnjaci predviđaju, u razdoblju od 2025. do 2030. od petoro turista u svjetskom turističko­m prometu, dvoje će dolaziti iz Azije. Spoznavši to, odlučili smo se za svoj azijski iskorak. S obzirom na dosadašnje rezultate, nismo pogriješil­i. Nastavit ćemo u tom smjeru još intenzivni­je i temeljitij­e raditi. Prije svega proširujuć­i kanale prodaje na tim tržištima, ali i radeći s ostalim dionicima na stvaranju nužnih logistički­h preduvjeta, primjerice većeg broja charter letova prema Hrvatskoj. Ništa neće doći samo po sebi.

Traži se empatičan i emotivan pristup i vjerodosto­jna i atraktivna priča

To s u gosti nešto drugačijih navika. Jesu li naši domaćini spremni za njih?

Djelomično. Tu još treba temeljito raditi. Od oznaka i signalizac­ije u hotelima i na važnim destinacij­skim točkama na adekvatnim jezicima i pismu, pripreme primjerene hrane i pića, do poznavanja elementarn­ih običaja u svakodnevn­om komunicira­nju. U prvom koraku sve one koji žele poslovati s gostima s ovih tržišta treba kvalitetno educirati. Bez toga zatvorit ćemo sami sebi potencijal­nu zlatnu slavinu.

Hoće li sezona uistinu biti dobra kako nas uvjeravaju turističke vlasti?

Ako se nešto nepredviđe­no ne dogodi, optimisti smo s – pokrićem. Idemo u susret još jednoj rekordnoj, ne samo turističko­j sezoni, već turističko­j godini u cjelini. Ali, već sada treba početi pripremati 2019.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL ?? Boris Žgomba, suvlasnik i predsjedni­k uprave Unilinea
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL Boris Žgomba, suvlasnik i predsjedni­k uprave Unilinea
 ??  ?? Novo poslovno zdanje Unilinea u Puli na 2500 m²
Novo poslovno zdanje Unilinea u Puli na 2500 m²
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia