Večernji list - Hrvatska

Egipatski “Messi” koji hrani gladne

Prave usporedbe s Argentince­m bi sada bile ipak neozbiljne, no istina je da trenutačno u svijetu nema tako potentnog igrača kakav je Mohammad Salah

- Matija Majdak Matija.Rikard.Majdak@vecernji.net ZAGREB

Novac ga nije promijenio, ostao je skroman i ponizan. Zbog svega toga omiljen je među igračima, otkrio je i njegov suigrač Lovren “Samo Messi može zabiti takav gol”, uskliknula je legenda Liverpoola Jaime Carragher nakon što je Mohamed Salah prošao kroz obranu Tottenhama i zabio za remi 2:2 u sudačkoj nadoknadi 5. veljače ove godine. Nakon nove briljantne predstave 25-godišnjeg Egipćanina koji je s četiri gola i asistencij­om potopio Watford mnogi se pitaju je li Salah uistinu legitimni nasljednik čudesnog Argentinca i nazivaju li ga s pravom egipatski Messi. Trener Redsa Jürgen Klopp spušta loptu na zemlju. – Mo ne voli da ga se uspoređuje s Messijem... pa ovo što Messi radi svih ovih godina, posljednji igrač koji je imao toliki utjecaj na momčad bio je Diego Maradona. Salah je na dobrom putu da ga se može usporediti s Leom – jasan je trener Liverpoola.

Ruši rekorde

No, brojke jasno pokazuju da je Salah ove sezone itekako blizu Argentinca, ako ne i bolji. Iza njega je 41 utakmice u kojoj je zabio nevjerojat­nih 36 golova uz 12 asistencij­a u svim natjecanji­ma. Za usporedbu, Messi je na 35 golova uz 16 asistencij­a. Egipatski Messi srušio je niz rekorda ove sezone, s 36 golova najefikasn­iji je debitant u dresu Redsa, prvi je Afrikanac koji je zabio 28 golova u Premijerno­j ligi, prvi je Egipćanin koji je zabio hat-trick u Engleskoj, ujedno prvi i s četiri gola, a zanimljivo je da je do ta četiri gola protiv Watforda došao iz četiri udarca čime je izjednačio rekord Andreja Aršavina iz 2009. A koliko je samo sumnji bilo kada ga je Klopp za 42 milijuna eura prošlog ljeta doveo iz Rome, jer Egipćanin je već imao jednu priliku u Premijerno­j ligi kada ga je Jose Mourinho u siječnju 2014. doveo iz Basela u Chelsea za 16,5 milijuna eura. Portugalac jednostavn­o s njim nije imao strpljenja, pa je Salah odigrao samo 19 utakmica za plave. Zle krvi između njih nema. – Nisam iznenađen njegovim dobrim igrama. Pa zbog sjajnih izvedbi sam ga doveo u Chelsea. No, ponekad igrači trebaju vreodlazak mena da se prilagode na novu momčad. On se jednostavn­o nije uklopio u našu momčad, što se zna dogoditi nekim igračima, to je nogomet. Za razliku od Chelseaja, na Anfieldu je 25-godišnjak eksplodira­o. Mourinho ističe da velike zasluge za to ima iskustvo u Serie A gdje je sazrio kao igrač. Jedan od onih koji je od prvog dana vjerovao da će uspjeti u Liverpoolu bio je hrvatski branič Dejan Lovren. – On će se savršeno uklopiti u naš sustav – rekao je Lovren i pogodio. Hrvatski branič često se na društvenim mrežama hvali dobrim odnosom sa Salahom, no nije jedini, Egipćanina suigrači, ali i protivnici, jako cijene. Razlog tome je što ga novac nije promijenio. Ostao je skroman i ponizan. – Hvala suigračima, bez njih ne bih ostvario ove brojke. Bilo je najvažnije ovako reagirati nakon poraza od Uniteda – rekao je Salah.

Redsi uz njega opet sanjaju

Koliko je veliki čovjek pokazuje i djelima izvan terena. Ima humanitarn­u organizaci­ju koja se brine za gladne, u Egiptu je također financirao gradnju škole i sportske dvorane, a u Gizi donirao je bolnici opremu vrijednu 550.000 eura kako bi se mogla presađivat­i koštana srž. Nedavno je obitelji jednog teško bolesnog dječaka osobno ponudio da mu plati liječenje koje mu roditelji nisu mogli priuštiti. Stigne se brinuti i o gospodarst­vu svoje zemlje pa je potkraj prošle godine uplatio gotovo 240.000 eura da egipatska vlada održi tečaj egipatske funte. Skromnost je pokazao i nakon što je golom odveo Egipat na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Kao znak zahvale država mu je ponudila vilu, no on je poručio da novac u toj vrijednost­i doniraju djeci u njegovu selu. Gospodin na terenu i izvan njega, no da sezonu u Liverpoolu okruni na najbolji mogući način potreban je barem jedan trofej. Jedina nada ostala je Liga prvaka, gdje Liverpool u četvrtfina­lu čeka moćni Manchester City. Nastavi li Salah s takvim igrama, sve je moguće... Sigurno je da se za njega može reći da je već sad Liverpoolo­v Messi, no nema sumnje da nakon ovakve sezone rastu i očekivanja navijača, pa i nada da im jednog dana može donijeti prvi naslov prvaka Engleske nakon 1990. Kakva bi to tek priča bila. Zbog izvedbi na terenu, ali i izvan njega, reći ćemo da to zaslužuje.

Mourinho: Salah se kod mene u Chelseaju nije prilagodio, zna se to dogoditi u nogometu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia