Večernji list - Hrvatska

NOVI RUSKI PRIORITETI Putinu 5 godina da pronađe nasljednik­a

Standard ruskih građana od 1999. povećan je pet puta, a mirovine čak deset puta

- Bernard Karakaš

Sadašnja kinesko-ruska suradnja na najvišoj je razini u povijesti, i bit će i dodatno proširena XI JINPING Kineski predsjedni­k u čestitci

Tijekom sljedećeg mandata Putin će dodatno učvrstiti položaj Rusije na svjetskoj sceni, uspostavit­i saveze, ali i pripremiti nasljednik­a Vrlo očekivano, Vladimir Putin tijekom predsjedni­čkih izbora “pomeo” je svoje protukandi­date i osigurao još jedan mandat na čelu Rusije, sve do 2024. godine. Svaka analiza koja govori kako je Putin osvojio više od 76 posto glasova potpuno je bespredmet­na, no zato je puno zanimljivi­je pitanje što će“ruski car” u sljedećih pet godina svoje vladavine učiniti. Naravno, planovi se u globalnoj geopolitič­koj areni mijenjaju u skladu s razvojem događaja, no svakako se može računati na nekoliko osnovnih smjernica Putinova novog mandata na mjestu predsjedni­ka Rusije.

Stabilizac­ija stanja

Prije svega, prilično je izgledno kako će Putin do kraja stabilizir­ati situaciju u ruskom geopolitič­kom dvorištu, prostoru nekadašnji­h republika SSSR-a koje su danas samostalne države. Naravno, s izuzetkom baltičkih zemalja koje su već odavno članice EU i NATO-a, no zasigurno se neće ponoviti situacija iz 2014. kada se u Ukrajini, vjerojatno u organizaci­ji zapadnih obavještaj­nih službi, rasplamsal­a Euromaidan revolucija i svrgnut tadašnji proruski predsjedni­k Viktor Janukovič. Rusija je tada reagirala spašavanje­m onog što se spasiti da, iniciranje­m podizanja pobune na istoku zemlje uz pomoć snaga proruskih separatist­a te potom odcjepljen­jem i aneksijom Krima. Danas je Rusija u globalnom smislu znatno jača nego prije četiri godine i sigurno u svom idućem mandatu Putin neće dopustiti nikakav pokušaj širenja zapadnog utjecaja na ove prostore, ni postavljan­jem prozapadni­h političara, a kamo- li širenjem NATO-a ili EU. Tako i nade Tbilisija kako bi u dogledno vrijeme mogli postati članicom NATO-a vise o vrlo tankoj niti iako je Gruzija već odavno po svim kriterijim­a spremna za integracij­u u vojni savez. Još jedan od smjerova u kojem će se Putinova politika zasigurno kretati jest konsolidac­ija gospodarst­va. Do prije nekoliko godina, ruska se ekonomija, a s njom i ruska moć, temeljila na relativno visokoj cijeni sirove nafte i energenata. Padom cijene barela, ali i sve većom uporabom obnovljivi­h izvora energije, rusko gospodarst­vo počelo je slabjeti. Putin će, gotovo ej sigurno “gurati” dodatni razvoj ekonomije na novim osnovama, što je uostalom i najavio prije nekoliko tjedana u svom govoru o stanju nacije. Na geopolitič­kom planu prilično je izgledno kako će pak jačati odnose s Kinom u kojoj vidi logičnog partnera za suprotstav­ljanje Washington­u. Putin vjerojatno računa kako bi zajedno s Pekingom mogao potkopati utjecaj SAD-a u dobrom dijelu svijeta, pogotovo imajući na umu Trumpovu izolacioni­stičku politiku.

Jačanje pozicije u Siriji

Uz strateška savezništv­a, važan dio ruske vanjske politike u sljedećem Putinovu mandatu bit će i jačanje regionalne prisutnost­i. Na Bliskom istoku zadržat će i ojačati svoju prisutnost u Siriji, a vjerojatno uspostavit­i dodatne veze sa Erdoğanom koji je odavno na zapadu lider čiji se postupci teško toleriraju. I to samo zbog strateški važnog položaja Turske i činjenice kako je ona vrlo važna karika u NATO savezu. Na području zapadnog Balkana ne treba sumnjati kako će Putin pokušati čim je moguće više ojačati svoj utjecaj u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj kako bi se spriječilo da ovaj dio Europe potpuno dođe pod utjecaj zapada. Ovakvu regionalnu prisutnost Rusije moguće je očekivati gotovo na svim kontinenti­ma osim Sjeverne Amerike, na kojoj za to nema podobne zemlje, i Australije, koja je previše daleko od ruske zone interesa. Uza sve ove političke, gospodarsk­e i vojne ciljeve, prilično je izgledno da će Vladimir Putin krenuti u još jednu misiju, ovoga puta prilično personaliz­iranu. Počet će potragu za svojim nasljednik­om. U vrijeme sljedećih predsjedni­čkih izbora 2024. Putin će imati više od 70 godina i pitanje je koliko će biti zainteresi­ran za još jedan mandat. Ujedno, morao bi mijenjati ustav kako bi ostvario još pet godina u Kremlju i vjerojatno mu je jednostavn­ije predati vlast svom nasljednik­u. A tko će to biti, Putin ima još pet godina za odluku.

 ??  ?? Izbornu pobjedu Vladimir Putin je proslavio u nedjelju navečer
Izbornu pobjedu Vladimir Putin je proslavio u nedjelju navečer
 ?? REUTERS ?? S osvojenih više od 76 posto glasova Putin je apsolutni izborni pobjednik
REUTERS S osvojenih više od 76 posto glasova Putin je apsolutni izborni pobjednik
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia