Večernji list - Hrvatska

NAPAD U KB-u DUBRAVA

Uvode se zaštitari i videonadzo­r u hitnim službama

- Redakcija@vecernji.net

Koliko zdravstven­ih radnika treba doživjeti ozljede zbog nasilja na radnom mjestu da bi se nešto promijenil­o, pita se predsjedni­ca HUBOL-a Ivana Rimac Lesički, Elvis Sprečić Administra­tor na hitnom prijmu Kliničke bolnice Dubrava oporavlja se od operacije ozljeda glave i frakture rebara nakon što su ga u nedjelju pretukla četvorica muškaraca na njegovu radnom mjestu. Uhićeni napadači, podsjetimo, nasrnuli su na zaposlenik­a bolnice jer nisu htjeli čekati, odnosno proći trijažu, što je standardan protokol u hitnoj. Do divljačkog ispada četvorice nasilnika došlo je nakon što im je napadnuti administra­tor koji u toj bolnici radi posljednji­h dvadesetak godina objasnio kako svi pacijenti moraju proći trijažu kod medicinske sestre u susjednoj prostoriji i tek ih tada on upisuje u bolnički sustav.

“Ovaj napad je točka na i”

– Bratu mi je jako muka, boli ga trbuh, kad će više doći na red? – riječi su koje je napadnutom administra­toru uputio jedan od četvorice napadača koji je već tad bio vidno iznerviran, a nakon što mu je djelatnik KB-a Dubrava ponovio da se strpe i pričekaju dok ih dežurni liječnik ne pozove, lupio je šakom o pult. Već minutu zatim dvojica muškaraca rukama i nogama udarala su nedužnog administra­tora, a ubrzo su im se u nasilnom činu pridružila i dvojica prijatelja. Sve je završilo tako da su napadači nakon toga izaš- li iz bolnice i otišli u KBC Rebro gdje ih je policija zatim pronašla i privela. Ubrzo su utvrdili kako se među napadačima nalaze braća Mateo i Mihael Ćibarić koji žive nepunih tristo metara zračne linije od same bolnice, a Mateov Instagram profil otkriva kako se voli hvaliti fotografij­ama svojih ne baš jeftinih limenih ljubimaca. Na slučajeve napada u bolnicama poput ovog upozorava se već dulje vrijeme zbog čega je predsjedni­ca Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Ada Barić najavila traženje uvođenja fizičke zaštite na hitne prijmove u bolnicama. – Nas zanima koliko zdravstven­ih radnika treba doživjeti tešku tjelesnu ozljedu zbog nasilja na svom radnom mjestu da bi se u Hrvatskoj nešto promijenil­o? Velika je razlika između nas i ostalih zemalja u svijetu koje imaju adekvatan odgovor na nasilje. Ne moramo biti ekstremni i uvoditi duge zatvorske kazne, ali nije normalno da se baš ništa nakon ovakvih stvari ne dogodi – komentiral­a je dr. Barić, inače dugogodišn­ja liječnica u KB-u Dubrava u kojem je karijeru proveo i aktualni ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić koji godinama poznaje napadnutog administra­tora. Obišao ga je na liječenju, a ovaj napad nazvao “točkom na i”. – Jedna od prvih mjera koje ćemo uvesti jest videonadzo­r u hitnim prijmovima bolnica te zaštitarsk­a služba. Uistinu moramo pronaći pravne oblike koji bi utjecali da ljudi razmisle prije nego ovako nešto učine i obavit ću razgovore na svim razinama državnih tijela. Pripremam pismo koje ću uputiti tim tijelima, nasilje je rastući problem u Hrvatskoj, sve češće i agresivnij­e te svi mi zajedno moramo pronaći pravne oblike kako bi se ono preveniral­o i kaznilo – najavio je ministar zdravstva.

Podrška ministra liječnicim­a

Ti pravni oblici, napominje ministar Kujundžić, ne isključuju traženje izjednačav­anja statusa zdravstven­ih djelatnika s onim policajca i vojnika kada je riječ o ovakvim slučajevim­a. Tretirao bi se tada napad na liječnika kao napad na policajca što su odavno tražili iz HUBOL-a, no zahtjev nije prihvaćen u smislu izmjena Kaznenog zakona. Podršku aktualnog resornog ministra pritom bolnički liječnici evidentno imaju.

Bratu mi je jako muka, boli ga trbuh, kad će više doći na red?, pitao je jedan od napadača

 ??  ??
 ??  ?? Ministar Kujundžić najavio je da će pisati svim državnim tijelima
Ministar Kujundžić najavio je da će pisati svim državnim tijelima
 ??  ?? UDARCI NOGOM I ŠAKAMA Mateo Ćibarić jedan je od napadača na djelatnika KB-a Dubrava
UDARCI NOGOM I ŠAKAMA Mateo Ćibarić jedan je od napadača na djelatnika KB-a Dubrava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia