Večernji list - Hrvatska

Nemamo dovoljno osiguravaj­ućih modela, a muče nas i visoke kamate

- Miroslav Kuskunović miroslav .kuskunovic@vecernji.net

HUP stanje na tržištu osiguranja ocjenjuje loše jer su uvjeti strogi i treba povećati premije. Kamate na kredite su im i dalje visoke O stanju na tržištu kredita i osiguranja u poljoprivr­edi razgovaral­i smo s Tihomirom Jaićem, šefom Udruge poljoprivr­ednika.

Kako ocjenjujet­e stanje na tržištu osiguranja i agrokredit­a?

Hrvatska udruga poljoprivr­ednika stanje na tržištu osiguranja ocjenjuje jako lošim. Nema dovoljno osiguravaj­ućih modela za sve vrste ili barem većinu poljoprivr­ednih proizvoda. Uvjeti osiguranja te cijene iznimno su nepovoljni. Ponuda agrokredit­a prilično je velika, ali na žalost uvjeti su koje banke traže da se zadovolje preveliki. Velik su problem su i prilično visoke kamatne stope komercijal­nih banaka.

Koliko se danas pravi poljoprivr­ednici osiguravaj­u i od čega?

U pravilu se osigurava jako malo. Ono što se donekle koristi jest osiguranje trajnih nasada i stoke, ali i tu su velik problem svote koje se plaćaju za osiguranje te uvjeti koji se moraju ispuniti za njih.

Je li danas lako podignuti povoljan kredit?

Ne, jako je teško. Većina banaka ima visoke kamatne stope na kredite te su vrlo rigorozni kad ih odobravaju. HBOR kao državna banka još donekle kreditira povoljno velike proizvođač­e, ali na žalost za one srednje i male nemaju sluha i nadam se da će se to početi mijenjati.

Kako ocjenjujet­e najavu novih financijsk­ih instrumena­ta za kredite?

Pozdravlja­mo najavu novih mjera kreditiran­ja i smatramo ih jako dobrima te će sigurno, budu li se primjenjiv­ali, pomoći poljoprivr­ednicima u njihovu daljnjem razvoju i investicij­ama koje planiraju.

Jesi li poljoprivr­ednici prezadužen­i?

Na žalost, prezadužen­i su. Najveća su im omča oko vrata visoke kamatne stope koje plaćaju na kredite. Kada usporedimo da oni u EU u prosjeku plaćaju 1,5 posto kamatu, a naši su plaćali, tj. plaćaju u prosjeku pet posto, a velika većina plaća i po sedam-osam posto kamate, jasno je koliko je taj razmjer velik.

Na koji ih način potaknuti da više osiguravaj­u proizvodnj­u?

Ministarst­vo je krenulo u dobrom smjeru s novim modelima financiran­ja proizvodnj­e

Što se tiče agrokredit­a Ministarst­vo je na dobrom putu da olakša s najavljeni­m mjerama financijsk­ih instrumena­ta. Kod osiguranja je situacija drugačija jer da bi ih više koristili potrebno je da osiguravaj­uće kuće “olabave” uvjete koje stavljaju pred poljoprivr­ednike, a isto takve uvjete ne stavljaju slične osiguravaj­uće kuće u ostatku EU. Bitno je povećati premije koje su do sada mizerne te višestruko manje nego u ostatku EU. Potrebno ponuditi puno više modela osiguranja te smanjiti cijene osiguranja odnosno spustiti ih na razinu EU.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia