Večernji list - Hrvatska

Strah nas je ići spavati da se ne probudimo u vodi do koljena

Oglasio se jučer crveni alarm, vrhunac vala tek se očekuje

- Stela Lechpammer

Prema prognozama, ne bi se trebala ponoviti katastrofa kakva ih je zadesila 2010. i 2014. No, kažu, i tada su im govorili da će sve biti u redu... stela.lechpammer@vecernji.net Voda navire sa svih strana, polja su natopljena, dio je prometnica i pola metra pod vodom, kao i neka dvorišta. Kuće se još brane, ali situacija je teška u Čičkoj Poljani, mjestu koje je najugrožen­ije od poplava u Zagrebačko­j županiji. Među prestravlj­enim je stanovnici­ma i 77-godišnja Draga Tomšić. Zabrinutog pogleda i suznih očiju gleda u vodu koja je već ušla u dvorište. Iz sata u sat sve je bliže kući, a ona je u sve većem strahu. – Živim sama i jako se bojim. Sjećam se 2010. kada je kuća bila pola metra pod vodom te 2014. kada se voda jako približila. Što ću jadna ako se to ponovi? – govori umirovljen­ica čija je kuća samo jedna od 30 koje su u direktnoj opasnosti od poplava. Opet.

Ne očekuju da će prijeći 320

– Dečki iz službe su dobri, nose vreće cijeli dan i rade nasipe. Dali su mi i svoj broj da ih zovem ako se uplašim. Došli su i kad sam bila žedna, vode su mi donijeli – kaže Draga Tomšić koju je u obilasku stanja na terenu pokušao ohrabriti i načelnik Stožera civilne zaštite Ervin Kolarec. Rekao je kako, prema prognozama, situacija ne bi trebala biti alarmantna kao 2010. i 2014. godine. – Tada se vodostaj popeo na 356 centimetar­a na mjernoj postaji Sifon Odra, no sada ne bi trebalo ići preko 320 – kazao je Kolarec, no jučer je vodostaj i dalje neumorno rastao. Malo poslije podneva oglasio se crveni alarm jer je prešao tri metra, što je značilo stupanje na snagu izvanredni­h mjera obrana od poplava.

Spremno 300 vatrogasac­a

– Raste, raste, vidi se naočigled – komentiral­i su mještani zabrinuto gledajući u vodu. Iako je dan prolazio relativno mirno, sve je mučilo što će biti dalje. Vrhunac vodenog vala trebao bi, naime, tek danas stići do Čičke Poljane te su stoga kamioni i bageri jučer ubrzano šljunčanim nanosima podizali ceste kako selo ne bi ostalo odsječeno od svijeta. Na terenu od 0 do 24 dežuraju Hrvatske vode i čak 29 lokalnih dobrovoljn­ih vatrogasni­h društva čijih je 300-tinjak vatrogasac­a na raspolagan­ju. – Sjećam se kako smo prije četiri godine otišli na spavanje, stanje nije bilo strašno, izgledalo je kao sada. Isto su nam govorili da će sve biti u redu, a onda smo se ujutro probudili u vodi do koljena. Strah nas je da se to ne ponovi – govori Gordana Agatić kojoj je voda već poplavila dvorište. Podigla je za svaki slučaj i sav namještaj i sada sa strepnjom čeka. – Voda se spriječiti ne može, ali ovo iščekivanj­e je jako teško psihički podnijeti. Već su nam kuće bile poplavljen­e i znamo kakva nas tragedija možda čeka, vlaga se toliko uvuče da je se godinama ne može izvući – zaključuje.

Poplava prijeti 30-ak kuća. Raste, raste, vidi se naočigled, zabrinuto komentiraj­u stanovnici

 ??  ?? Na terenu od 0 do 24 KBC Sestara milosrdnic­a: Katarina Debanić Pučko rodila je djevojčicu, a Katarina Biščan, Ines Božičević, Magdalena Kemec, Merisa Ramić Jukić i Marija Grgić rodile su dječake. KB Merkur: Iris Smernjak i Anđelka Gavran rodile su...
Na terenu od 0 do 24 KBC Sestara milosrdnic­a: Katarina Debanić Pučko rodila je djevojčicu, a Katarina Biščan, Ines Božičević, Magdalena Kemec, Merisa Ramić Jukić i Marija Grgić rodile su dječake. KB Merkur: Iris Smernjak i Anđelka Gavran rodile su...
 ??  ?? Gordana Agatić (lijevo) i Svjetlana Čolić (desno): Teško je i ovo iščekivanj­e
Gordana Agatić (lijevo) i Svjetlana Čolić (desno): Teško je i ovo iščekivanj­e
 ??  ?? Na snazi su izvanredne mjere obrane Vrapče: Šestine: Sveta Klara: Kašina: Moravče:
Na snazi su izvanredne mjere obrane Vrapče: Šestine: Sveta Klara: Kašina: Moravče:
 ??  ?? Polja su natopljena, kao i neka dvorišta. Objekti se brane pijeskom, ceste podižu šljunčanim nanosima
Polja su natopljena, kao i neka dvorišta. Objekti se brane pijeskom, ceste podižu šljunčanim nanosima
 ??  ?? Ervin Kolarec smiruje Dragu Tomšić
Ervin Kolarec smiruje Dragu Tomšić
 ??  ?? Mala dvorana:
Mala dvorana:

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia