Večernji list - Hrvatska

ARBITRAŽA Što krije tužba Slovenije protiv Hrvatske

Tri točke prijepora: Slovenci se žale da ne mogu čuvati schengensk­u granicu jer dio teritorija kontrolira Hrvatska

- Sandra Veljković ZAGREB

Jedna se točka prigovora bavi ribarenjem u spornom području, a jedna mjerama protiv poplava jer više rijeka protječe kroz sporna područja Ribarstvo, prostorno planiranje, ponajprije vezano za uređenje tokova rijeka na granici i provođenje mjera protiv poplava te schengensk­a granica tri su točke na kojima se temelji slovenska pritužba protiv Hrvatske zbog neprimjenj­ivanja arbitražne odluke, doznaje Večernji list iz izvora u Bruxellesu. Slovenija je prošlog tjedna Europskoj komisiji predala tajnu dokumentac­iju od stotinjak stranica na kojima su detaljno pobrojili ono što vide problemati­čno u trenutnoj situaciji i dali obrazložen­je za svaku od svojih tvrdnji.

Uredba iz 2002.

Prva točka – ribarstvo – uporište nalazi u Uredbi Vijeća (tada) Europske zajednice od 20. prosinca 2002. o očuvanju i održivom iskorištav­anju ribolovnih resursa u sklopu Zajedničke ribarstven­e politike. Ta je uredba uvrštena u aneks Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU i ujedno je jedino mjesto gdje se spominje arbitraža Hrvatske i Slovenije o granici. U toj se točki navodi poseban režim ribolova koji se odnosi na zemljopisn­o područje definirano kao “12 milja ograničeno na morski prostor pod suverenošć­u Hrvatske, odnosno Slovenije, koji se nalazi sjeverno od 45 stupnjeva i 10 minuta paralele sjeverne zemljopisn­e širine uz zapadnu obalu Istre, od vanjskog ruba teritorija­lnog mora Hrvatske, gdje ta paralela dodiruje kopno zapadne obale Istre”. U tom bi području izlovljiva­li ribari obiju država, ali pod strogo određenim uvjetima. I hrvatski i slovenski ribari bi go- dišnje tamo mogli izloviti po 100 tona ribe te za to koristiti najviše 25 ribarskih plovila, što uključuje i pet koćarica. No također, kao fusnota,u aneksu Sporazuma stoji i napomena kako se “navedeni režim primjenjuj­e od potpune provedbe arbitražne odluke koja proizlazi iz Sporazuma o arbitraži između Vlade Slovenije i Vlade Hrvatske, potpisanog u Stockholmu 4. studenoga 2009.”. Kako potpune provedbe nema jer je Hrvatska, nakon što je otkrivena slovenska kontaminac­ija arbi- tražnog postupka, izašla iz sporazuma i procesa, o čemu je obavijesti­la sve relevantne instance, ne provodi se tako ni ribolovni režim. Druga točka – prostorno planiranje – u osnovi se tiče mjera protiv poplava. Više rijeka – Dragonja, Kupa, Mura i Sava – protječe kroz “sporna” područja. Slovenska strana navodi teškoće u održavanju korita vodotoka, nasipa, retencija i provođenja drugih mjera protiv poplava u situaciji kad se “ne poštuje” granica. S druge stra- ne, treba reći da mnogo država bilateraln­o dogovara održavanje rijeka te da taj posao nije striktno vezan za graničnu crtu. Treća točka – Schengen – argumentir­a se činjenicom da Slovenija ima obvezu čuvati schengensk­u granicu, ali da joj je u ovom trenu to onemogućen­o jer nema kontrolu nad cijelim teritorije­m, odnosno ne može je provoditi na dijelu koji je po arbitražno­j odluci pripao Sloveniji, ali u stvarnosti “drži” Hrvatska, primjerice na moru u području u kojem ne mogu patrolirat­i slovenski policijski brodovi. Pitanje zaštite schengensk­ih granica jest važno, posebice iz sigurnosni­h razloga vezanih posebice za migrantsku krizu, a i politički se može preliti na odluku o hrvatskom pridruživa­nju Schengenu. No s druge strane, legitimno je postaviti pitanje kako je Slovenija 2007. ušla u Schengen s “neuređenim” granicama s obzirom na to da Ljubljana tvrdi da su granice Hrvatske i Slovenije tek određene arbitražno­m odlukom.

Dogovor ili tužba

Europska komisija ima tri mjeseca očitovati se o pritužbi Slovenije. Procedura nalaže da EK pozove “tuženu” stranu – Hrvatsku – da se očituje o optužbama. Ako pravne službe Komisije procijene da tužba ima utemeljenj­a u europskom pravu, a da nije puki PR potez za unutarnje prilike, preuzet će tužbu i dalje voditi proces čija je krajnja instancija Sud EU. No ako Komisija nije uvjerena u argumente, neće se o njoj očitovati te država tužiteljic­a, ako to želi, dalje proces vodi sama. Kako doznajemo, Komisija je već neformalno obavijesti­la Sloveniju da se neće očitovati u roku tri od mjeseca tako da Sloveniji preostaje da – ili prihvati poziv Zagreba i dogovori se o granici ili da sama tuži Hrvatsku Sudu EU. Treba napomenuti da je Komisija izuzetno dobar indikator koji predviđa uspjeh tužni na Sudu EU. Države koje su same, bez podrške Komisije, tužile drugu državu redom su gubile.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia