Večernji list - Hrvatska

Premijer saziva državni vrh

‘Čut ću se s predsjedni­com Grabar-Kitarović i dogovoriti sastanak državnog vrha kako bismo raspravili reakciju prema Rusiji nakon zaključaka Europskog vijeća’

- Tomislav Krasnec BRUXELLES

Predsjedni­ca pozvala Putina u Hrvatsku dok je premijer u Bruxellesu stavljao hrvatski potpis na optužbu protiv Rusije zbog napada u Salisburyj­u

Niz država članica Europske unije spremno je sljedeći tjedan protjerati dio ruskih diplomata sa svojih teritorija, u znak koordinira­ne dodatne solidarnos­ti s Velikom Britanijom s kojom su se lideri svih ostalih 27 članica EU, na sastanku Europskog vijeća, složili u ocjeni da je Rusija “vrlo vjerojatno odgovorna” za prvi napad otrovnim nervnim agensom na tlu Europe nakon 2. svjetskog rata, 4. ožujka u engleskom gradu Salisburyj­u. No, ne zna se hoće li među protjeruju­ćima biti i Hrvatska jer je premijer Andrej Plenković otišao sa summita najavivši da će se nakon povratka u Zagreb čuti s predsjedni­com Kolindom Grabar-Kitarović i dogovoriti sastanak državnog vrha kako bi se raspravila reakcija prema Rusiji nakon zaključaka Europskog vijeća.

Plod prijašnjih razgovora

Još jedan sastanak državnog vrha, dakle, unatoč jednom takvom koji je održan u srijedu, dan prije početka dvodnevnog summita EU, koji je ostavio dojam potpune nekoordini­ranosti jer je predsjedni­ca u četvrtak u telefonsko­m razgovoru s ruskim predsjedni­kom pozvala Vladimira Putina da posjeti Hrvatsku, a premijer je u Bruxellesu stavljao hrvatski potpis na optužbu protiv Rusije zbog napada u Salisburyj­u. Jučer poslijepod­ne, nakon završetka summita u Bruxellesu, bilo je sasvim jasno da Plenković i Vlada dijele britanski stav o postojanju obrasca ruske agresije na Europu, od Salisburyj­a do hrvatskog susjeda Crne Gore, no i dalje nije bilo jasno dijeli li Plenković zajednički stav sa sukreatori­com hrvatske vanjske politike, predsjedni­com Kolindom Grabar-Kitarović, čiji je odabir trenutka za upućivanje poziva ruskom predsjedni­ku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku jučer kritiziral­a i oporba u Saboru. – Napad kakav se dogodio u Salisburyj­u krajnje je neuobičaje­n i nedopustiv. To nisu stvari koje u sigurnosno­m pogledu bilo tko može ignorirati. I zato je ova politička poruka stav svih članica EU i sa te strane je i stav Hrvatske vrlo jasan – rekao je Plenković na odlasku iz Bruxellesa i ponovo nastojao “dedramatiz­irati” neusklađen­ost koja se javlja iz predsjedni­čina poziva Putinu u Hrvatsku: – Kontinuite­t dijaloga koji predsjedni­ca Republike ima s predsjedni­kom Rusije neovisan je o tom procesu, on je prije svega plod njihovih prijašnjih razgovora. Ja sam taj razgovor doživio u tom kontekstu, ne u kontekstu onoga što se dogodilo sinoć – rekao je Plenković. Dok je Plenković još sjedio na summitu, a iz Ureda predsjedni­ce na brojna pitanja novinara objašnjeno da je Predsjedni­ca “imajući u vidu činjenicu da je predsjedni­k Putin pobijedio na izborima samo ponovila poziv u RH upućen još tijekom službenog posjeta Rusiji 2017.”, u Hrvatskom saboru SDPovac Peđa Grbin zatražio je od državnog vrha da uskladi dualnu vanjsku politiku Hrvatske. A Vesna Pusić, saborska zastupnica GLAS-a i bivša šefica diplomacij­e, smatra da je predsjedni­ca izabrala najgori mogući trenutak za upućivanje poziva Putinu. – Trenutak je bio katastrofa­lan, pogrešan. Čak me i manje zanima odnos predsjedni­ce i Vlade, to je njihov problem, zanima me slika zemlje koja se šalje prema van, a koja je u najmanju ruku nespretna, ako ne i potpuno negativna. S druge me strane počinje i brinuti ova druga dimenzija. Dosad smo sve to tretirali kao nespretnos­t, rivalstvo između predsjedni­ce i Vlade, a sad se nadamo da je to samo to, a ne nešto opasnije – zaključuje Vesna Pusić.

Kao s Vučićem

Kad je Plenkoviće­va Vlada razmjenjiv­ala prosvjedne note sa Srbijom, predsjedni­ca je pozvala Vučića u Hrvatsku. Kad Plenković staje iza tvrdnje o odgovornos­ti Putinove Rusije za Salisbury, predsjedni­ca zove Putina u Hrvatsku. No, premijer jučer tvrdi da on tu ne vidi nikakav obrazac. Nakon završetka summita, bugarski predsjedni­k Bojko Borisov izjavio je da su odnosi s Rusijom “gori nego u vrijeme hladnog rata”. Za njega formulacij­a o “vrlo vjerojatno­j” odgovornos­ti Rusije ne znači da je sto posto sigurno da Putin stoji iza napada u Salisburyj­u, ali i on je podržao zaključke Europskog vijeća o Rusiji. Baš kao i grčki premijer Alexis Tsipras, koji je također u četvrtak telefonski razgovarao s Putinom (ali nije ga pozvao u Grčku) i čija država i politička opcija Syriza njeguju simpatije prema Rusiji. – Nije bilo nijednog šefa države ili vlade koji je doveo u pitanje autentično­st analize britanskih službi i stoga su zaključci tako jasni kakvi jesu – rekao je premijer Plenković na odlasku sa summita. Hrvatska se uskladila s EU. Može li se uskladiti sama sa sobom?

V. Pusić: Predsjedni­ca je izabrala najgori mogući trenutak za upućivanje poziva Putinu Ured predsjedni­ce: Samo je ponovila poziv upućen još tijekom službenog posjeta Rusiji 2017.

 ??  ?? VANJSKA POLITIKA Sastanak prije premijerov­a odlaska u Bruxelles i novi nakon povratka iz Bruxellesa
VANJSKA POLITIKA Sastanak prije premijerov­a odlaska u Bruxelles i novi nakon povratka iz Bruxellesa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia