Večernji list - Hrvatska

Brumnićev utjecaj bio je prejak, maknut je pod pritiskom vodstva

Nakon što se Bernardić odrekao najodanije­g suradnika, u stranci s Iblerova trga zavladala je opća konsternac­ija

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

Neki drže da bi tek sad i SDP-u i Bernardiću moglo krenuti jer da zbog prejakog Brumnićeva utjecaja mnoge dobre ideje nisu prolazile

Vijest da se Davor Bernardić doista odriče prvog i najvjernij­eg suradnika, još uvijek glavnog tajnika Zvane Brumnića odjeknula je u SDP-u kao bomba. Da su se odnosi između njih dvojice dramatično pogoršali zna se već nekoliko mjeseci, kao i da je jedan dio članova Predsjedni­štva žestoko lobirao da se Brumnića makne sa te funkcije, ali im je svejedno znakovito da se Bernardić doista odlučio riješiti čovjeka koji ga je, kažu izvori, praktički stvorio.

Potpuna eliminacij­a

Navodno je upravo zbog Brumnića u Statut i ugurana odredba da stranka ima više izvršnih tajnika. Ali umjesto slabljenja Brumnićeva utjecaja, na kraju se ipak “odigralo” na njegovu potpunu eliminacij­u. – Sve što je Bernardiću trebalo osigurati na njegovu političkom putu Brumnić mu je osiguravao, od infrastruk­ture na terenu, jer upravo je Brumnić taj koji je držao Zagreb, do financijsk­ih sredstava. On je, manje-više, bio kreator svih Bernardiće­vih pobjeda. Točno je znao u kojoj organizaci­ji mora agitirati da bi dobio što mu treba. Zbog toga je u stranci nakon vijesti da više neće biti glavni tajnik zavladala opća konsternac­ija – kaže naš izvor iz zagrebačko­g SDP-a. Naš drugi sugovornik iz stranke, koji itekako poznaje stanje u SDP-u, kaže pak da je sve išlo prema tom scenariju jer je bilo očito da je utjecaj Zvane Brumnića posljednji­h mjeseci znatno pao. – Bilo je jasno da su se on i Bernardić razišli i da to neće dugo trajati. Uvijek je Zvane bio taj koji je u toj simbiozi bio glavni, koji je vukao konce i koji volio da je po njegovu. A s druge strane tu su Zlatko Komadina i Rajko Ostojić kojima se takav model funkcionir­anja nikako nije sviđao, a koji više nemaju tu prepreku u odnosima s Bernardiće­m – kaže izvor. Međutim, takav Bernardiće­v potez, dodaje, nije mala stvar i dokaz je da će se problemi u SDP-u, koji nisu mali, teško riješiti. – Na svim razinama, od Vukovara do Dubrovnika, SDP ima što raditi. Glavni tajnik mora neprestano biti na terenu, mora poznavati teren i ljude, a i oni njega. Za razliku od Brumnića, novi glavni tajnik Nikša Vukas ne pozna ni ljude ni teren. Jedan će dio očito kompenzira­ti Tihomir Barišić, inače Bernardiće­v kum, koji se spominje kao jedan od izvršnih tajnika, ali sumnjam da će sve to ići na bolje. SDP tone – kaže naš izvor.

Prepreka za pozitivu

Neki u SDP-u misle da bi i Bernardiću i SDP-u tek sad moglo krenuti bolje jer zbog dosadašnje­g prejakog utjecaja Brumnića na Bernardića mnoge dobre ideje nisu prolazile. – Brumnić je maknut pod pritiskom i to traje mjesecima, ali to nije loše jer je Brumnić često bio prepreka za bilo kakav pozitivan utjecaj na Bernardića – kaže naš izvor iz zagrebačko­g SDP-a.

Sve što je Bernardiću trebalo osiguravao je Brumnić. On je bio kreator gotovo svih Bernardiće­vih pobjeda IZVOR IZ ZAGREBAČKO­G SDP-a o odnosima Bernardića i Brumnića

 ??  ?? Zvane Brumnić bio je kreator gotovo svih Bernardiće­vih pobjeda u SDP-u, kažu poznavatel­ji prilika
Zvane Brumnić bio je kreator gotovo svih Bernardiće­vih pobjeda u SDP-u, kažu poznavatel­ji prilika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia