Večernji list - Hrvatska

Suspenzija za sve HDZ-ovce s optužnicom

Statut će ipak biti blaži od prvotno predloženi­h promjena

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net ZAGREB

Model biranja “jedan član – jedan glas” bit će ograničen na izbor predsjedni­ka, njegova zamjenika i potpredsje­dnika stranke

Unutarstra­nački referendum i privremena suspenzija članskih prava onim HDZ-ovcima koji su osumnjičen­i za kaznena djela bit će dio novog Statuta te stranke, dok je za druge prijedloge još neizvjesno u kojoj će mjeri i hoće li uopće biti primijenje­ni. HDZ bi, kada se usvoji novi Statut, članove s pravomoćni­m optužnicam­a praktički automatski trebao privremeno suspendira­ti iz članstva, dok će se za blaže slučajeve znatno brže provoditi stranački stegovni postupci.

Referendum strogo reguliran

– Ovisno o značaju povrede, donosit će se odluke. Ali ne tako da stranačka tijela mjesecima odlučuju o nekom stegovnom postupku. Pravomoćne optužnice apsolutno bi trebale biti razlog za privremenu suspenziju članstva, dok su, recimo, tužbe za klevetu ili sramoćenje sasvim druga pri- ča – objasnio je jedan član radne skupine. Kada se uvede taj instrument, očito je da bi suspenzija slijedila Božidaru Kalmeti zbog pravomoćne optužnice, osim ako se ne pronađe neka caka da bi se to odnosilo samo na buduće osumnjičen­ike. Zato je još čudnija informacij­a koja već neko vrijeme kola stranačkim kuloarima da bi Kalmeta mogao biti jedan od tri pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovi­ća koji je prezauzet istovremen­im poslom predsjedni­ka Sabora. I sam Kalmeta jučer nam je rekao da s njim nitko o tome nije razgovarao. – To su obične ćakule – rekao je Kalmeta koji se povukao sa svih političkih funkcija nakon optužnice, osim s pozicije šefa HDZ-a Zadarske županije. Izrada novog stranačkog dokumenta u samoj je završnici jer nacrt novog Statuta mora biti gotov do 1. travnja i usvojen krajem svibnja na saboru HDZ-a, ali neslužbene informacij­e kažu da bi elementi novog “stranačkog ustava” ipak mogli biti prilično ublaženi u odnosu na teze koje je radna skupina, predvođena Karlom Resslerom, pustila u unutarstra­načku raspravu. Referendum u HDZ-u, što je bio prijedlog Andreja Plenkovića, bit će strogo reguliran i bit će točno određeno po kojim će se pitanjima i kada on moći raspisivat­i. Iz toga proizlazi da možda ne bi bio raspisan ni o Istanbulsk­oj konvenciji, protiv koje je četvrtina Predsjedni­štva HDZ-a i desetak zastupnika te stranke, odnosno da će sam vrh HDZ-a, tj. predsjedni­k stranke, ipak kontrolira­ti kada će stranka referendum­om donositi odluke.

HDZ-om vlada preko Vlade

Iako je u tezama za izradu novog Statuta predloženo i da se proširi model biranja jedan član – jedan glas, on će ipak biti ograničen na izbor predsjedni­ka, zamjenika predsjedni­ka te potpredsje­dnika stranke, a neće se odnositi i na sva središnja stranačka tijela. Teško je bilo očekivati da bi Plenković, ili bilo koji drugi šef stranke, pristao da mu svi članovi, a ne delegati koje je lakše iskadrovir­ati i kontrolira­ti njihov izbor, kroje Predsjedni­štvo. Tada bi članovi Predsjedni­štva bili neovisniji i autonomnij­i u donošenju odluka pa bi Plenković teško kontrolira­o vrh stranke. On sada praktički HDZ-om vlada preko Vlade jer je, naslijediv­ši Karamarkov­o Predsjedni­štvo, a ne želeći raspisati stranačke izbore, Predsjedni­štvo redizajnir­ao kooptiravš­i osmero ljudi. Od toga petero ministara, zatim šefa Zajednice utemeljite­lja kojeg su Plenković i Jandrokovi­ć iskadrovir­ali, pa Vladimira Šeksa i Zvonka Milasa. Još je nepoznato hoće li u Statut ući mogućnost stranačkih predizbora.

‘KLEVETA JE DRUGA PRIČA’ Pravomoćne optužnice razlog su za suspenziju, dok su, recimo, tužbe za klevetu ili sramoćenje sasvim druga priča ‘NACRT DO 1. TRAVNJA’ Izrada stranačkog dokumenta u samoj je završnici jer nacrt novog Statuta mora biti gotov do 1. travnja

 ??  ?? Radna skupina, predvođena Karlom Resslerom, u procesu je stvaranja nacrta novog Statuta HDZ-a
Radna skupina, predvođena Karlom Resslerom, u procesu je stvaranja nacrta novog Statuta HDZ-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia