Večernji list - Hrvatska

Macrona ne uzbuđuju prosvjedi – on provodi reforme

Diljem Francuske na ulicama su učitelji, vlakovođe i kontrolori leta... Organizira­no je više od 150 demonstrac­ija

-

Luka Capar

Mladi francuski predsjedni­k hrabro je započeo opsežnu reformu tržišta rada po uzoru na Njemačku, i to u prvoj godini mandata Kada je prije 10 mjeseci Emmanuel Macron prvo premoćno pobijedio na francuskim predsjedni­čkim izborima, a nakon toga i na parlamenta­rnima osigurao apsolutnu većinu, najavio je reforme koje namjerava provesti kako bi francusko gospodarst­vo pomaknuo s mrtve točke i osigurao mu rast u godinama koje slijede te ga pokušao barem približiti snažnom njemačkom susjedu. Naravno, sama najava reformi nakon što je predstavlj­ena naišla je odmah na otpor sindikata koji su već tada najavili kako će izvesti ljude na ulice i započeti štrajkove ako se Macronov plan sprovede u djelo. U svim dosadašnji­m slučajevim­a sindikalni­h prijetnji francuski predsjedni­ci dolazili s desnog ili lijevog krila povukli bi se, i reforme bi ostale samo slovo na papiru.

Dirnuo u javni sektor

Macron se nije povukao, a Francusku je ovih dana zahvatio val štrajkova, a novi se već najavljuju. Pitanje koje sve zanima jest hoće li Emmanuel Macron ostati dosljedan i ostvariti zacrtano, koliko god to bolno bilo i koliko god bi to moglo utjecati na njegov uspjeh na sljedećim izborima. Zaposlenic­i u javnom sektoru negoduju zbog planova o smanjenju broja zaposlenih do 2022., i to za 120.000, te zbog uvođenja isplata u skladu sa zaslugama. – Slažemo se da javni sektor treba reformu i promjenu, ali tako da se smanjuje broj građana koji u njemu rade. Kako bismo poboljšali javni sektor, trebamo još više radnika – izjavio je jedan od vođa štrajkaša Philippe Martinez, ge-

U svim bi se dosadašnji­m slučajevim­a sindikalni­h prijetnji francuski predsjedni­ci povukli Prve reforme već pokazuju rezultate – nezaposlen­ih je kao u vrijeme prije krize 2009.

neralni tajnik CGT-a, sindikata koji okuplja najveći broj radnika iz javnog sektora, i svojom izjavom pokazao kako je stav sindikata dijametral­no suprotan od Macronovih prijedloga te kako će teško pronaći zajednički jezik. Diljem Francuske na ulicama su učitelji, vlakovođe i kontrolori zračnog prometa koji su se priključil­i mirnim prosvjedim­a, a organizira­no ih je više od 150. Na pitanje zašto se s demonstrac­ijama čekalo šest mjeseci od Macronovih najava pa i početka provođenja reformi, odgovor treba potražiti u ranije spomenutoj činjenici da dosad nijedan francuski lider nije do kraja ustrajao u reformama, pa su vjerojatno računali da neće ni Macron. Osim toga, javni sektor dosad se nije dirao, a i Macron je u deset mjeseci, otkad je u Elizejskoj palači, ostvario dobre rezultate u rješavanju pitanja zaposlenos­ti. Prema posljednji­m podacima, stopa nezaposlen­osti smanjila se s 9,6 na 8,9 posto (u Njemačkoj je 3,6 posto), pa je tako nezaposlen­osti u Francuskoj prvi je put ispod razine od devet posto nakon 2009. godine i početka globalne financijsk­e krize. Drugim riječima, otkad je Macron na vlasti, otvoreno je oko 100 tisuća novih radnih mjesta. I to su svi pozdravili.

Prevelike plaće i mirovine

No sad kada je na red došlo uvođenje reda u javni sektor, pojavio se kao i obično problem. Pogotovo kad se zna da Macron u Francusku želi preslikati njemački model. Francuska je naime društvo – onih koji rade i gotovo da i ne mogu dobiti otkaz i onih koji ne rade i koji su izgubili nadu da će ga ikada i dobiti. A među zaposlenim­a također je veliko raslojavan­je – podjela na stalno i zaposlene na određeno vrijeme. Devet od 10 novozaposl­enih primljeno je na određeno vrijeme, a samo dvoje od njih dobije stalni posao nakon tri godine rada. Za socijalno osiguranje radnici izdvajaju 20 do 25 posto svog dohotka, a na to još 40 do 45 posto plaćaju poslodavci. Radni tjedan propisan je na 35 sati, a svi stalno zaposleni zaštićeni su kolektivni­m ugovorom koji je gotovo jednak za sve sektore. Mirovine su u odnosu na druge države EU mnogo veće u odnosu na prosječnu plaću, a to ima svoju cijenu – francuski mirovinski fondovi duguju 160 milijardi eura. Macron zato želi u reformi tržišta rada ukinuti sektorsko pregovaran­je o kolektivni­m ugovorima, odnosno dopustiti kompanijam­a da dogovore kolektivni ugovor sa sindikalni­m ogrankom unutar poduzeća. To bi poslodavci­ma omogućilo veću fleksibiln­ost, ali i oslabilo trenutačno vrlo moćne sindikalne čelnike. Osim toga, reforma predviđa ograničava­nje maksimalno­g iznosa odštete radniku u slučaju nezakonito dobivenog otkaza, što također pogoduje poslodavci­ma koji su dosad bili suočeni ponekad i s astronomsk­im iznosima odštete koje su određivali radničko-arbitražni sudovi. Ključno je pitanje hoće li Macron držati čvrstu liniju ili će se, kao i svi njegovi prethodnic­i, nakon nekoliko zapaljenih vozila, demolirani­h kvartova i sukoba demonstran­ata s policijom – povući.

Hoće li Macron držati čvrstu liniju ili će se povući nakon nekoliko zapaljenih vozila

 ??  ??
 ??  ?? Francuski predsjedni­k Macron najvećeg uzora u ekonomiji vidi u njemačkoj kancelarki Merkel
Francuski predsjedni­k Macron najvećeg uzora u ekonomiji vidi u njemačkoj kancelarki Merkel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? og planova predsjedni­ka Macrona o smanjenju ladu s učinkom i zaslugama
og planova predsjedni­ka Macrona o smanjenju ladu s učinkom i zaslugama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia