Večernji list - Hrvatska

DAVOR TOMAŠKOVIĆ

Do kraja 2020. brzim internetom planiramo pokriti više od milijun kućanstava. Zbog loše raspodjele novca dobivenog od EU 200.000 kućanstava ostat će nepokriven­o

-

Hrvatski telekom jedan je od najjačih hrvatskih investitor­a. Od njega se očekuje i da predvodi digitalnu transforma­ciju i bude društveno odgovorna tvrtka koja inovira i postiže dobre poslovne rezultate. Što je od toga ispunjeno i što se od države očekuje zauzvrat razgovaral­i smo s prvim čovjekom HT-a Davorom Tomašković­em.

Vaš prvi mandat obilježilo je restruktur­iranje kompanije i stabilizac­ija poslovnih rezultata. Što smatrate najvećom snagom kompanije danas i gdje vidite prostor za rast?

U protekle četiri godine HT je prošao transforma­ciju i zaista se veselim da je to danas moderna kompanija i, rekao bih, jedan od najboljih telekom operatora u Europi. Prostor za rast vidimo u područjima vezanim uz naše core telekom poslovanje, tj. pružanje novih usluga našim korisnicim­a te ICT segmentu koji podrazumij­eva digitaliza­ciju gospodarst­va. Digitaliza­cija proizvoda i usluga gradove će učiniti pametnima, a gospodarst­vo konkurentn­ijim i u tome Hrvatski telekom ima veliku ulogu. Za digitaliza­ciju društva nužna je povezivost i velike brzine pristupa internetu. To su poluge za rast. Istodobno, važno je i da se kompanija sama digitalizi­ra, da više usluga prijeđe u online te da korisnici više komunicira­ju i imaju više interakcij­e s nama preko online kanala.

U sklopu priče o reorganiza­ciji mijenjali ste i sustav plaćanja što je izazvalo prosvjede u T-centrima, kako to komentirat­e i što ste poduzeli?

Izmijenjen je model plaća za zaposlenik­e u T-centrima. Činjenica da je 94 posto zaposlenik­a potpisalo ugovor o radu prema novom modelu plaća jasan je pokazatelj da su zadovoljni modelom koji im omogućava do 30% veće plaće nego dosad. Tako će, uz brojne druge pogodnosti koje imaju svi zaposlenic­i HT-a, prosječna bruto plaća u T-centru po novom sustavu biti 8800 kuna. Ovih dana, nažalost, mnogo je neistina plasirano u javnost. Či- njenica je da je transforma­cijom HT postao moderna kompanija koja svojim zaposlenic­ima pruža sigurnost i jedne od boljih uvjeta rada na tržištu. Uz sigurnost plaće, zaposlenic­i u HT-u dobivaju regres za godišnji odmor, božićnicu, uskrsni bon, dar djeci u prosincu, besplatne sistematsk­e preglede, a imaju i mogućnost dobivanja pozajmica do 60.000 kn uz kamatu od tri posto godišnje. Nudimo mogućnosti za rad na međunarodn­im projektima i stipendije za mlade diplomante da dobiju šansu zapošljava­nja u HT-u.

Vratimo se poslovanju, prošle ste godine povećali ulaganja unatoč lošoj investicij­skoj klimi u Hrvatskoj...

Naša je uloga i odgovornos­t u digitaliza­ciji društva da svim građanima pružimo uslugu brzog interneta, što zahtijeva velika ulaganja. Mi to prepoznaje­mo i zato snažno investiram­o. U protekle četiri godine investiral­i smo više od 6 milijardi kuna i time značajno povećali investicij­e koje su iznad “benchmarka” telekom industrije. Nama je odnos investicij­a i prihoda oko 25 posto, i to svake godine, a “benchmark” je za telekom industriju oko 15 posto. Iako se i dalje susrećemo s

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia