Večernji list - Hrvatska

Zaustavlje­n rast potpore građana predsjedni­ci

-

krug podizanja rejtinga, a toga je naravno svjestan i Marić, koji je komentirao da je podizanje rejtinga “dobro, ali i obvezujuće”. – Kako bi došli na investicij­ski rejting, što je cilj, svi moramo uložiti velike napore kako bi potencijal gospodarst­va rastao tako da se nastave provoditi strukturne reforme u svim segmentima – poručio je Marić.

Nužne su brže reforme

Koliko je premijer Andrej Plenković spreman za reforme, pokazat će plan konvergenc­ije i reformi koji će uskoro biti na Vladi. Marić s druge strane radi sve kako bi iskoristio posljednji val nultih kamata na financijsk­im tržištima, pa je i završio s refinancir­anjem cestarskog duga. Podsjetimo, najskuplja ta odluka donesena. Što je problemati­čno u zakonu koji štiti radnike? Uvjeren sam da ovo nije konačan rastanak sa SDP-om jer će loši trendovi potvrditi sve ono o čemu sam govorio, a tada će doći vrijeme za stručno, političko i moralno provjetrav­anje SDP-a i tad očekujte moj povratak – poručio je Mrsić. Politički rad nastavit će kao nezavisni zastupnik, a najavio je niz zakonskih prijedloga. Mrsić je dobio priliku povući prijedlog zakona o doprinosim­a zbog kojega je izbačen iz stranke pred predsjedni­štvom stranke, ali to nije učinio. Potom je predsjedni­štvo izglasalo njegovo izbacivanj­e. Od 17 članova predsjedni­štva za izbacivanj­e Mrsića glasalo je devet članova. Biljana Borzan bila je suzdržana; Arsen Bauk, Predrag Matić i Vedran Babić odbili su glasovati, a Bojan Glavašević, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Boris Lalovac nisu došli na sjednicu. Odluku je potvrdio Glavni odbor s glasovima 40 od 103 člana tijela. Na sjednicu je došlo 77 članova Glavnog odbora, izdanja zamijenila su se jeftinom državnom obveznicom, a sada bi trebao biti restruktur­iran još jedan dio duga kroz povoljnije kredite. Ukupno od pet milijardi eura duga, refinancir­at će se više od 3,4 milijarde eura. Ipak ni taj potez neće ništa značiti ako se u Hrvatske autoceste ne postavi uprava koja će držati pod kontrolom troškove i restruktur­irati tvrtku gubitaša. Uprava koju će voditi Tomislav Rosandić, pak, čeka na izmjenu jednog članka zakona o suzbijanju sukoba interesa, koji nikada nije u njega trebao ni dospjeti, punih šest mjeseci. Primjer je to nebrige i neefikasno­sti državnog aparata koji se ne smije ponavljati sada kada imamo priliku za velik iskorak. što je dovoljno za kvorum, ali izvori upozoravaj­u da u trenutku glasovanja o Mrsićevoj sudbini nije nanovo prebrojen kvorum pa postoji mogućnost da u dvorani nije bilo minimalno potrebnih 52 člana stranačkog tijela. SDP je izabrao i novog glavnog tajnika i političkog tajnika stranke. Donedavna desna ruka predsjedni­ka Davora Bernardića, Zvane Brumnić, smijenjen je i njegovo će mjesto zauzeti poslovni direktor Nikša Vukas. Na mjesto političkog tajnika SDP-a zasjest će veteran stranke Davorko Vidović. – Plasiraju podvale o takozvanoj velikoj koaliciji. Odlučno, jasno i glasno s gnušanjem odbacujem i samu pomisao na takvu koaliciju. Zašto? Jer se zna tko je stvorio Agrokor, zna se tko izvlači novac iz Agrokora, zna se zbog koga ljudi iseljavaju, zna se tko ne provodi reforme i zna se kome trebaju ograde od drugačijih po rodnom, vjerskom i nacionalno­m opredjelje­nju – oštar je bio Bernardić u govoru pred Glavnim odborom.

Predsjedni­ci je prestala rasti potpora, a institucij­e gube potporu građana. Donosi to redovito istraživan­je Crobaromet­ra koje je u ožujku za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos. Predsjedni­ca može računati na 54% birača, a 37% ih njezinu politiku ne odobrava. O njoj pozitivno misli 66%, a negativno 28% ispitanika. O Andreju Plenkoviću više birača ima negativan dojam, točnije 49 %, a pozitivan 44%. O Ivanu Viliboru Sinčiću više birača ima pozitivan dojam, njih 53%. I Božo Petrov nalazi se u skupini s više pozitivnog dojma među biračima - takvih je 48%. No, Davor Bernardić je pak političar koji kod više građana izaziva negativan dojam. Takvih je 56%, dok o njemu pozitivan dojam ima 28% ispitanika.

TANJA CIRBA: Ne gasite nam razredne odjele, poštanski ured, matični ured... Sačuvajte našu mladost, jer inače je ova krvava žrtva bila uzaludna

 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ?? Mirando Mrsić više nije član SDP-a
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL Mirando Mrsić više nije član SDP-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia