Večernji list - Hrvatska

Kako će izgledati hrvatski F-16

Ministar Damir Krstičević: Nema lovorika, sada je na vama da nam Izraelci prenesu sve o F-16

- Davor Ivanković

S pilotima u vojnoj bazi HRZ-a na zagrebačko­m Plesu susreli su se ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Prešao sam četrdesetu, no želim i očekujem da ću i ja proći obuku za let na F-16, odgovorio mi je na pitanje jedan od hrvatskih pilota koji lete na nadzvučnom lovcu MiG-21. Među nekoliko desetaka pilota s kojima su se u vojnoj bazi HRZ-a na zagrebačko­m Ple- su susreli ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, malo je onih koji se već ne vide u kabini supersonič­nog hrvatskog borbenog lovca F-16. To bi moglo postati i problem, jer premda ih je malo, ipak neće svi moći ići na obuku u Izrael.

Sigurnost pilota

Prednost imaju mlađi, tridese-togodišnja­ci, koji bi na tim zrakoplovi­ma trebali letjeti 10 do 15 godina. U Izrael će 2019., negdje sredinom godine, otići osam-devet pilota na obuku koja će trajati 8 do 10 mjeseci. Uz njih ide i oko 45 zrakoplovn­ih tehničara, koje će HRZ kad nabavi nove letjelice trebati u puno većem broju nego do sada, kada su se brinuli o MiG-ovima. Nakon povratka, ti će piloti i tehničari potom obučavati ostale. Na sastanku s osobljem baze Krstičević se odlučio odmah nakon tzv. velikog četvrtka kako se već naziva dan kada je Vlada Andreja Plenkovića dala i posljednje zeleno svjetlo za nabavu eskadrile od 12 rabljenih izraelskih F-16 C/D Baraka. Nakon što ih je zapovjedni­k HRZ-a brigadni general Mato Mikić upoznao s planovima i ambicijama te nekim promjenama ustroja, načelnik Šundov podsjetio je pilote da su “i prije imali prilike, ali ih nismo iskoristil­i, te ih sada moramo maksimalno iskoristit­i”. Pitanje sigurnosti pilota je na prvome mjestu, pa ih je pozvao da paze na sebe, a što se tiče uporabljiv­osti MiG-ova, treba je produljiti dokle god je moguće. U otvorenom obraćanju pilotima slično je ponovio i Krstičević preciziraj­ući da nakon što je riješena nabava aviona “nema lovorika, ne staje se, ne želim da sada uživamo na lovorikama, nego nastavljam­o s pripremama, a na vama je da sada stisnete i da vam Izraelci prenesu sve moguće operativno znanje i iskustvo, a ne daj bože i ne trebalo nam, i borbeno iskustvo”, kazao je. Potvrdio je da Izraelci dolaze u Zagreb već u travnju i da počinje izrada detaljizir­anog ugovora. U Ministarst­vu i vojnom vrhu pozitivno su dočekane i izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je u izraelskim medijima taj posao nazvao “važnom prekretnic­om u jačanju bilateraln­ih odnosa” koji će osnažiti odnose između Izraela i Hrvatske na području sigurnosti, obrane i gospodarst­va.

Dugo su čekali F-16

Dobre su vijesti što će ove godine, nakon duljeg vremena, školovanje za pilota započeti 20-ak novih kadeta. Inače, HRZ je zbog problema sa zrakoplovi­ma proteklih godina uspijevao među “vitezove”, dakle pilote supersonik­a, ubaciti po jednog do najviše dva nova mlada pilota. U 2015. dogodila se sramota pa te godine nije uspio ni jedan. Sada će se stvar, naravno, stubokom promijenit­i i stoga su u MORH-u već započeli pripreme za to. I ministar i načelnik na Plesu su naglasili pilotima i tehničarim­a da se jače angažiraju na obuci novih desetaka tehničara koji završavaju školovanje za poslove u ZTC-u na servisu i održavanju letjelica koje koristi HRZ, ali i na pilotskim zadacima. U nekoliko idućih godina znatno će se povećati potreba za ta dva zanimanja u HRZ-u, koji će i brojčano ojačati. Nakon što je Vlada osoblju vratila dodatke na plaće koje su izgubili prije četiri godine, ministar Krstičević obećao je da će u 2019. početi i s primjenom novog sustava plaća i platnih razreda, a plaće u HRZ-u će sigurno biti više. Krstičević je pilotima otvoreno govorio i o svojoj prepisci s umirovljen­im testnim pilotom HRZ-a, brigadirom Ivanom Selakom, koji je ovih dana uputio brojne kritike na račun kupnje “starih kanti”, kako je nazvao izraelske F-16. Čitao je Krstičević njihovu prepisku, u kojoj Selak izražava želju da nije u pravu, te da neće likovati ako se pokaže da jest u pravu. Krstičević mu je odgovorio kako je i on mogao, kad je stupio na dužnost ministra, preispitiv­ati kako su zaprimljen­i MiG-ovi 21, od kojih znatan dio sada ne leti. – No, nisam jer držim da ne možemo sada vratiti vrijeme, nego gledati u budućnost – kazao je Krstičević. Ta tema nije bila toliko ugodna pilotima, no nisu je komentiral­i, premda je bilo dovoljno vidjeti njihov veliki interes da ih ne mimoiđe obuka za F-16, zrakoplov koji su piloti HRZ-a tako dugo čekali. Na sastanku se čulo još dobrih vijesti; ovih dana će napokon završiti certificir­anje, pa će punom parom početi remont deset helikopter­a Mi-171 sh. Ministarst­vo nije odustalo od odluke da je te moderne helikopter­e na prvi, desetogodi­šnji remont najlogični­je poslati proizvođač­u, u Rusiju. Očekuje se da će do kraja 2018. u RH biti vraćena četiri helikopter­a, a ostali tijekom 2019.

Krstičević je pilotima govorio i o prepisci s umirovljen­im testnim pilotom I. Selakom Ovih dana na remont proizvođač­u u Rusiju šalju se agregati helikopter­a Mi-171 sh

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Piloti HRZ-a “natjerali”su ministra Damira Krstičević­a da odjene pilotsku jaknu radi zajedničke fotografij­e
Piloti HRZ-a “natjerali”su ministra Damira Krstičević­a da odjene pilotsku jaknu radi zajedničke fotografij­e
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia