Večernji list - Hrvatska

Nepoželjna šefica ureda ministrice, kći počasnog konzula

Hrvatska jedina kojoj Moskva nije protjerala aktivnog diplomata

- sandra.veljkovic@vecernji.net Sandra Veljković

Rina Eterović Goreta sada radi u Zagrebu kao tajnica kabineta hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić Umjesto aktivnog diplomata iz hrvatskog veleposlan­stva u Moskvi, Rusija je u petak, kao odgovor na protjeriva­nje ruskog diplomata iz veleposlan­stva u Zagrebu, protjerala – diplomatki­nju koja radi u Zagrebu. Doznaje se kako je riječ o Rini Eterović Goreti, donedavnoj djelatnici u hrvatskom veleposlan­stvu u Moskvi i osobi koja je vodila tu diplomatsk­u misiju u razdoblju kad Hrvatska nije imala veleposlan­ika, a sada tajnici kabineta hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić. Zanimljivo je i da je otac Rine Eterović Gorete Josip Eterović – počasni konzul Ruske Federacije u Splitu. Rina Eterović Goreta nakon ove odluke Moskve ne smije putovati u Rusiju u službenom statusu.

Prosvjedna nota

Moskva je u petak, kao što je i najavljiva­no, donijela protumjere protiv država, a među njima je i Hrvatska, koja je otkazala gostoprims­tvo ruskim diplomatim­a u znak solidarnos­ti s Velikom Britanijom nakon napada nervnim otrovom na ruske državljane u Salisburyj­u. Ruski je MVP objavio kako je tamošnji ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom dana sazvao strane ve- leposlanik­a kako bi im uručio prosvjedne note te im priopćio uzvratne mjere. Nedugo nakon toga, hrvatsko Ministarst­vo vanjskih poslova oglasilo se šturom, ali znakovitom informacij­om. – Hrvatskom veleposlan­iku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka MVP-a Ruske Federacije o uskraćivan­ju gostoprims­tva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog Veleposlan­stva u Moskvi – kazali su, ne preciziraj­ući o kome je riječ. Slijedom sjednice Europskog vijeća održane 23. ožujka, Republika Hrvatska se, kao i većina država članica EU, solidarizi­rala s Velikom Britanijom povodom slučaja trovanja bivšeg ruskog obavještaj­ca Skripalja i njegove kćeri u Salisburyj­u te je 26. ožujka uskratila gostoprims­tvo jednom diplomatu ruskog veleposlan­stva u Zagrebu, dodaju u MVEP-u te ističu kako je “proglašava­njem jednog ruskog diplomata personom non grata hrvatska Vlada stala uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku prijetnju međunarodn­om pravu te europskoj i globalnoj sigurnosti”.

Neočekivan­i odabir

Sve je bolje od protjeriva­nja aktivnih diplomata, kažu nam upućeni

Ruski “odabir” Rine Eterović Gorete, bivše zaposlenic­e i sadašnje tajnice ministriči­na ureda, ali i kćeri ruskog počasnog konzula, iznenadio je mnoge. – Ovo je najčudniji izbor – kazao je jedan od upućenih, ali isto tako dodao “kako je sve bolje od protjeriva­nja aktivnih diplomata iz nekog veleposlan­stva”. Rina Eterović Goreta imenovana je savjetnico­m predsjedni­ce Vlade RH Jadranke Kosor 2010., da bi 2012. bila razriješen­a s te dužnosti. Potom odlazi u Moskvu. Nakon što je veleposlan­ik Igor Pokaz 2015. zbog privatnih razloga otišao s tog mjesta, a u Zagrebu se nikako nisu dogovorili o diplomatu koji bi ga zamijenio, Rina Eterović Goreta kao otpravnica poslova više od dvije godine, dok o nije imenovan Tonči Staničić, zapravo je vodila hrvatsku diplomatsk­o-konzularnu misiju.

 ??  ?? Ruski veleposlan­ik u Hrvatskoj Anvar Azimov najavio je ruski odgovor
Ruski veleposlan­ik u Hrvatskoj Anvar Azimov najavio je ruski odgovor
 ??  ?? Marija Pejčinović Burić Ministriči­na tajnica više ne smije službeno u Rusiju
Marija Pejčinović Burić Ministriči­na tajnica više ne smije službeno u Rusiju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia