Večernji list - Hrvatska

Novo vodstvo HNB-a od srpnja, uz Vujčića se spominju Prka i M. Dalić

Izbor čelnih ljudi središnje banke uskoro će se naći na dnevnom redu Plenkoviće­ve Vlade, ozbiljna lobiranja u HDZ-u razlog su otezanja s objavom kandidata

- Ljubica Gatarić

Novi guverner Hrvatsku će uvesti u eurozonu, no ulaznica za to su reforme koje od Hrvatske traži Europska komisija

Kako se bliži srpanj i rok do kojega hrvatski Sabor mora izabrati novo vodstvo središnje narodne banke, uz sadašnjeg guvernera Borisa Vujčića u kuloarima iskaču i nova imena potencijal­nih kandidata za tu poziciju, prije svih potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić te bivšeg Tuđmanova ministra i donedavnog šefa Privredne banke Zagreb Bože Prke.

Izvješće prošlo bez trzavica

Motivi zbog kojih se spominju Dalić i Prka su različiti, bivši šef PBZ-a među zadnjim je “teškašima” ostao bez pozicije šefa jedne velike banke, slovi kao nacionalno osviješten bankar i sa te strane draži je desnoj, ali i tehnomenad­žerskoj struji vladajuće stranke. Martini Dalić to bi mjesto osiguralo častan uzmak iz Banskih dvora. Na to mjesto računa i sadašnji guverner Boris Vujčić, a javno se iz Vlade nije mogla čuti informacij­a koja bi dovela u pitanje njegov drugi mandat, no nema ni potvrde da će Vujčić doista i biti kandidat saborskog odbora za imenovanja za tu poziciju. Prema jednim izvorima, izbor vodstva središnje banke jednostavn­o još nije dospio na dnevni red Vlade te bi se premijer sredinom travnja mogao pozabaviti tom temom, a po drugima zauze- tost premijera nije glavni razlog što se oteže s objavom kandidata jer u HDZ-u traju ozbiljna lobiranja tko će zasjeti u guvernersk­u fotelju. Ako bi se sudilo prema prošlotjed­noj raspravi u parlamentu o polugodišn­jem izvještaju HNB-a, koja je prošla bez većih trzavica između HDZ-a i SDP-a, o radu Hrvatske narodne banke postoji prešutna suglasnost dviju vodećih stranaka, no to još ne znači da se izbor guvernera neće prometnuti u političku trakavicu i aferu. Očekivano, najviše kritike na najavljeno uvođenje eura došlo je od zastupnika Živog zida, dok su prijašnjih mjeseci kritični mostovci u nedavnoj raspravi ostali po strani. Pitanje je, međutim, kako diše vladajući HDZ i ima li unutar te stranke dovoljno moćnih političara koji bi na to mjesto mogli progurati Božu Prku ili se možda riješiti Martine Dalić, koja je i bez problema s prinudnom upravom u Agrokoru trn u oku dijela stranačkih kadrova. Ni Božo Prka ni Martina Dalić svojim izjavama nisu podržali kuloarske informacij­e, ali mnogo ih je koji bi se kladili na Božu Prku. Za čovjeka koji je u vrhu politike i bankarstva 30 godina Prka nema

U završnici mandata Vujčić ustrajno promovira i brani svoj plan za uvođenje eura

značajniji­h mrlja, no može mu se prigovorit­i svojevrsni sukob interesa jer bi na čelo HNB-a došao s pozicije šefa privatne banke u stranom vlasništvu. U završnici mandata Vujčić ustrajno promovira i brani svoj plan za uvođenje eura, koji bi, ako prođe, mogao postati hrvatska valuta oko 2025.

U predvorju eura

Hrvatske vlasti još nisu ni blizu toga da službeno zatraže ulazak u europski tečajni mehanizam ERM 2, kao što je to, primjerice, učinila Bugarska, jer takav potez najprije treba ojačati s nekoliko dobrih reformskih poteza, prije svega u javnoj upravi i segmentu pravne sigurnosti, a na vidiku je i mirovinska reforma. Osim dobre volje, hrvatska ulaznica za euro su reforme koje od Hrvatske traži Europska komisija. Istodobno kad i guverneru, mandat istječe i njegovim najbližim suradnicim­a, zamjeniku Relji Martiću, za kojega se vjeruje da će u mirovinu, te viceguvern­erima Vedranu Šošiću, Damiru Odaku i Tomislavu Presečanu, koji su također potencijal­ni kandidati za novi mandat.

 ??  ?? O radu Hrvatske narodne banke postoji prešutna suglasnost HDZ-a i SDP-a
O radu Hrvatske narodne banke postoji prešutna suglasnost HDZ-a i SDP-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia