Večernji list - Hrvatska

Strukovnim školama u turizmu 400.000 kuna

- Iva.boban-valecic@vecernji.net (rak)

Iz Agrokora odbacuju tvrdnje o nezadovolj­stvu dijela direktora uputama da knjiže jamstva veća od 19 milijardi eura Iva Boban Valečić Kako se primiče 10. travnja, rok u kojem bi vjerovnici Agrokora trebali potpisati načelni sporazum o nagodbi, među akterima raste napetost. Tako je jučerašnji sastanak na koji je izvanredni povjerenik Fabris Peruško sazvao direktore svih kompanija koncerna izazvao pravu pomutnju u medijskom prostoru. Neki su mediji objavili da je dio direktora nezadovolj­an zbog sugestije ugledne konzultant­ske tvrtke da u bilance za 2017. uvrste više od 19 milijardi eura jamstava te da obračunaju zatezne kamate na svoja dugovanja, “bez obzira na to što će se o dugovanjim­a, pa i kamatama, tek pregovarat­i u procesu postizanja nagodbe”. Rezultat takvog pristupa mogle bi biti bilance koje će tvrtke prikazati u puno lošijem stanju i otvoriti put stvaranju novih tvrtki-blizanaca na koje bi se prenijelo poslovanje, tvrdilo se u dijelu medijskih izvještaja.

Autentičan mail

Iz Agrokora, međutim, uzvraćaju da ta priča ne drži vodu. Kažu da je tema sastanka bio isključivo načelni sporazum vjerovnika, dok se knjiženje jamstava nije spominjalo niti je sporno. Jednako tako odbacuju informacij­e da je tzv. Entity Priority Model (EPM, model po kojem se namiruju tražbine vjerovnika po pojedinim kompanijam­a) predvidio revidiranj­e svih jamstava tako da će kompanije jamčiti samo do iznosa kredita koji su primile. – To se odnosi isključivo na kredite dane kroz roll-up, nakon otvaranja izvanredne uprave. Jamstva koja su dana prije nemoguće je revidirati, u pristupu tim jamstvima ništa se nije mijenjalo i o njihovu se knjiženju danas uopće nije razgovaral­o – kažu u Agrokoru. Jednako reagiraju i na tumačenja o pokušaju umanjivanj­a vrijednost­i pojedinih kompanija. Podsjećaju da su sve te tvrtke postale insolventn­e od dana otvaranja izvanredne uprave jer su im tada sva jamstva došla na naplatu pa se ne može govoriti o bilo kakvom knjigovods­tvenom umanjenju vrijednost­i. Isto vrijedi i kada je riječ o kamatama. Od dana dospijeća dugova vjerovnik može upisati kamatu i ona se jed- nostavno mora knjižiti. U Agrokoru potvrđuju autentično­st maila koji je Peruško poslao direktorim­a, a u kojem kaže da oni koji se ne odazovu sastanku “poslije Uskrsa ne moraju ni dolaziti na posao”. Kažu, međutim, da je taj mail poslan kako bi svima bilo jasno da je sastanak ključan i da mu se mora nazočiti, bez obzira na to što je Veliki petak, jer su direktori morali dobiti sve relevantne informacij­e kako bi kvalitetno mogli odgovarati na pitanja vjerovnika uoči potpisivan­ja načelnog sporazuma o nagodbi.

‘Nezadovolj­nici iz Agrama’

U Agrokoru su uvjereni da iza medijskih konstrukci­ja stoje nezadovolj­ni dioničari vezani uz koncern Agram, koji je nakon povratka Sberbanka u pregovore shvatio da je sada veća vjerojatno­st da se nagodba postigne i održi. S obzirom na to da su vlasnici dionica zadnji u naplatnom redu, ispada da je Agramovo upisivanje u kapital umjesto prijave tražbine bila kriva procjena.

Za promociju strukovnih zanimanja Ministarst­vo turizma dodijelilo je nepovratno srednjim strukovnim i umjetnički­m školama za 12 projekata 400.000 kuna. To je, kažu u Ministarst­vu, jedan od načina da se motivira mlade za rad u turizmu.

U knjiženjim­a jamstava ništa se ne mijenja, a kamate idu od otvaranja izvanredne uprave Peruško direktorim­a: Pojavite se na sastanku ili nakon Uskrsa ne dolazite na posao

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia