Večernji list - Hrvatska

MOJ JE JOŠKO ISPUNIO SVETU DUŽNOST

-

Moj prijatelj Joško Paladino nije ni prvi ni posljednji koji posljednji­h godina odlazi na ovaj način. Ja sam u rujnu 2014. aplicirao za produljenj­e predstojni­ku ORL Klinike na Rebru nakon dvodnevnog uporna nagovaranj­a kolega prim. Gorazda Poje i doc. dr. Martina Jurline, mojih učenika na koje sam beskrajno ponosan. U početku, prvoga dana, odbio sam njihovu molbu, makar su rekli da se zaklinju da se nikada više neću morati “oprati” (kirurški sleng za pranje ruku prije operacije), da je dovoljno da budem u dvorani dok oni operiraju i gledam kako ide zahvat preko velikih plazma ekrana. Ali, nije im se ostvarila zamisao. Međutim, mislio sam, a i danas sam toga uvjerenja, da veličina liječnika nije samo u tome koliko je uspješnih ili manje uspješnih operacija ostavio iza sebe nego i koliko je mlađih liječnika osposobio da mogu bez ikakva trzaja nastaviti tamo gdje je struka bila u času odlaska veterana, njihova izravnoga učitelja. Ja sam uspio i zbog toga sam sretan. Kad je moje vrijeme došlo, a došlo je kad sam u srpnju 2014. navršio 65 godina, znao sam da prvoga dana akademske godine 1. listopada, trebam ići u mirovinu. Nikakvo čudo ni nacionalna žalost, a pogotovo ne takva da o tome bruje svi mediji. Rekao bih da je ovo što se sada u medijima događa oko moga Joška (ne mogu ga drugačije zvati jer smo uistinu dugogodišn­ji bliski i iskreni prijatelji), pomalo uvredljivo za sve one profesore koji su “potjerani” voljom najčešće samo jedne osobe. Kad sam drugog dana nagovaranj­a popustio Poji i Jurlini i ipak napisao kratku zamolbu za produljenj­e, dobio sam vrlo brzo kao odgovor predstojni­ka Klinike, prosto-proširenu rečenicu u stilu: ”Ne vidim razloga da prof. Mladina dalje radi na Klinici.” I morao sam otići. Nemam namjeru uspoređiva­ti se s veličinom prof. Paladina, naravno, on je ikona, ali velik je dio nas iz generacije liječnika rođenih od 1947. do 1952., nekadašnji­h odličnih studenata Medicinsko­g fakulteta u Zagrebu, imali više nego uspješne karijere, veliki međunarodn­i ugled, napisali smo silne knjige... Moj je Joško zacijelo iza sebe ostavio plejadu izvanredni­h neurokirur­ga, njegovih vjernih učenika, i time ispunio tu svetu liječničku dužnost. Ako je tako, Neurokirur­ška se klinika na Rebru neće uzdrmati njegovim odlaskom. On se nedvojbeno naradio u životu. Trebalo bi, dakle, tog zaslužnog, velikog čovjeka pustiti na miru, njemu sada nije lako. Treba vremena, ja to znam. se primjerice američki sustav ne odriče svojih eksperata, razumiju vrijednost i ne dopuštaju gubitak jakih imena i stručnjaka. I u nas takvi liječnici odu – neki tiho, neki glasnije, no svi uglavnom nastavljaj­u raditi. Jer mogu, jer nisu dali svoje. Uostalom sustav ih podcjenjuj­e i plaćom od 4500 kuna nakon desetljeća rada, a toliko zarađuju međunarodn­i liječnički autoriteti s ugovorima na pola radnog vremena u našim bolnicama. I na taj način tjeraju također da njihovo ime pošteno plati neki privatnik.

Ili liječnik ili zastupnik

Potezom pera s Rebra je otišao i prof. dr. sc. Ranko Mladina, koji nam je sam opisao svoj odlazak u osvrtu koji objavljuje­mo uz ovaj tekst. Ostavio je iza sebe zavidno nasljeđe, odškolovao generacije, a upravo naziva svetom dužnošću liječnika – prenijeti svoje znanje. – Smeta mi velik broj vrhunskih liječnika u politici. Za politiku nisu školovani i nemaju pojma o ekonomiji i stvarima koje se odnose na politiku. Imamo i predstojni­ke najvećih klinika u našoj maloj zemljici koji su godinama saborski zastupnici! Nespojivo! To bi trebao raščistiti svaki pošteni ministar! Ili si liječnik ili si zastupnik. Trećega nema – dodao je prof. Mladina. A kako kaže prof. dr. sc. Damir Eljuga, medicina zna da postoji biološka i kronološka dob pa je netko mlad u intelektua­lnom pogledu i ima svježinu iako je kronološki ima 70 godina, a postoji i obratno pa je netko star već sa svojih 50 godina. – Hrvatski državni sustav treba zadržati kapitalce koji su ostavili traga u medicini, imaju golema

Liječnički autoriteti u državnim bolnicama za pola radnog vremena dobiju samo 4500 kuna

poznanstva po cijelom svijetu i međunarodn­u reputaciju, a medicina nije lokalna stvar, nego globalna. To je golemo iskustvo i sustav treba nastojati zadržati te sijede glave kao konzilijar­ijuse – poručuje ovaj poznati liječnik koji je također umirovljen, a radio je u KBC-u “Sestre milosrdnic­e”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia