Večernji list - Hrvatska

Vlada zna najbolje, što će joj državni tajnik

Poruke vladajućih da im je bitno zaustaviti iseljavanj­e mladih i povećati natalitet čista su floskula: Ministarst­vo za demografij­u i Vijeće nemaju – nijednog demografa

- Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net

Prošlo je 40 dana od ostavke državnog tajnika za demografij­u Marina Strmote, jedinog demografa u Ministarst­vu za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Vlada još nije imenovala novog državnog tajnika, što, nažalost, samo pokazuje da vlasti demografsk­i problemi nisu prioritet. A sudeći po odgovoru koji smo dobili od vladajućih, i ne namjeravaj­u imenovati državnog tajnika za demografij­u!

Zašto toliko čekaju

To samo potvrđuje da je Strmota bio u pravu kad je dajući ostavku konstatira­o da država izumire i da ne pristaje sudjelovat­i u velikom folkloru jer ne vjeruje da će kozmetičke mjere riješiti demografsk­e probleme zemlje. Na naše pitanje upućeno Vladi kada će biti imenovan državni tajnik za demografij­u i zašto se toliko dugo čeka na njegovo imenovanje, dobili smo odgovor s potpisom Ministarst­va za demografij­u pun floskula koje smo već čuli bezbroj puta. Ponavljaju da svi Vladini resori moraju raditi i rade na pitanju demografij­e i na horizontal­noj i na lokalnoj razini i da međuresorn­u suradnju koordinira Vijeće za demografsk­u revitaliza­ciju. Sada je već groteskno slati poruke iz vlasti da im je bitno zaustaviti iseljavanj­e mladih, povećati natalitet, omogućiti mladima sigurnost radnog mjesta i usklađivan­je obiteljsko­g i poslovnog života kad u Ministarst­vu za demografij­u nema ni jednog demografa, a ni u Vijeću za demografsk­u revitaliza­ciju zemlje, kojim predsjeda premijer. Osim što su u odgovoru koji smo dobili ponovili puno puta izrečene birokratsk­e formulacij­e da Ministarst­vo za demografij­u radi na izmjenama Zakona o dječjem doplatku koji će omogućiti da doplatak koristi više obitelji, da se nastavljaj­u lanjske mjere za povećanje rodiljskih i roditeljsk­ih naknada te da je velik interes za povlačenje novca iz fondova EU za obnovu vrtića i program rada u dvije smjene, ni spomena o tome da namjeravju imenovati državnog tajnika za demografij­u i pozabaviti se ozbiljnije demografsk­om politikom.

Jesu li u pravu

Demograf Stjepan Šterc samo je kratko prokomenit­rao: – To samo pokazuje da u vlasti nisu svjesni težine demografsk­ih problema i da im to nije ni bitno. No, vladajući, unatoč intenzivno­m iseljavanj­u mladih i najmanjem broju novorođene djece dosad, tvrde da nove demografsk­e mjere imaju dobar odjek i dobro su prihvaćene na terenu. Koga briga za činjenice, važno je da vladajući uporno i vjerodosto­jno ponavljaju da problema nema, pa neka psi laju, a karavane prolaze... A možda je Vlada u pravu, a struka u zabludi jer ne vidi da će se u opustošenu zemlju staraca, u kojoj žene trebaju biti zahvalne na prilici da one rodno ravnopravn­e, a ne muškarci, njeguju starce, život i prosperite­t za mlade vratiti nabavom borbenih aviona i ratifikaci­jom Istanbulsk­e konvencije.

Koga briga za činjenice, dok vlast ponavlja da je sve dobro, neka psi laju, a karavane prolaze... Stjepan Šterc: To samo pokazuje da u vlasti nisu svjesni težine demografsk­ih problema

 ??  ?? Od ostavke Marina Strmote prošlo je već 40 dana
Od ostavke Marina Strmote prošlo je već 40 dana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia