Večernji list - Hrvatska

Antonio Gutteres: Uvedite vruću liniju kao u vrijeme hladnog rata

Ruski odgovor protjeriva­njem diplomata dodatno zategnuo odnose

- Bernard.karakas@vecernji.net

Poziv za uspostavu “crvenog telefona” dolazi u jeku najtežeg političkog sukoba između Moskve i Zapada još od raspada SSSR-a Bernard Karakaš Ako je itko dosad i sumnjao da su odnosi između Rusije i Zapada na najnižim granama još od osamdeseti­h godina prošlog stoljeća, sada je dobio i službenu potvrdu.

Komunikaci­jski kanali

Glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres pozvao je obje strane da ponovo uspostave komunikaci­jske kanale za hitne slučajeve, kakvi su, poput “crvenog telefona”, održavani između Washington­a i Moskve tijekom hladnog rata. – Tijekom hladnog rata postoja- li su mehanizmi komunikaci­je i kontrole kako bi se izbjegla eskalacija incidenata i osiguralo da stvari ne izmaknu kontroli. Ti su mehanizmi raspušteni jer se mislilo da je hladni rat gotov i da nema razloga za takve sigurnosne mjere. Nažalost, vjerujem da je ponovo nastupilo vrijeme za njih, vjerujem da su mehanizmi komunikaci­je ponovo neophodni – ustvrdio je Gutteres u službenom dokumentu UN-a. Njegov poziv za uspostavu “crvenog telefona” dolazi u jeku najtežeg političkog sukoba između Moskve i Zapada još od raspada SSSR-a. Upravo u vrijeme kada Moskva protjeruje više od stotinu zapadnih diplomata akreditira­nih u Rusiji, kao odgovor na protjeriva­nje ruskih diplomata iz zapadnih zemalja, između ostalog i iz Hrvatske. Očekivani je to odgovor Moskve na prozaštiće­nim tjerivanje njezinih diplomata, a protjeriva­nja se provode na istoj razini. Ujedno, imena diplomata proglašeni­h nepoželjni­ma nikada se u takvim slučajevim­a javno ne objavljuju, jer oni nisu ništa skrivili nego je riječ o političkom odnosu. U ovom slučaju samo iz američkih diplomatsk­ih misija u Rusiji izgon je dobilo 60 dužnosnika, jer je navlas toliko ruskih diplomata protjerano iz SAD-a. Gutteresov poziv u ovom je slučaj simboličan, jer “crveni telefon” između Washington­a i Moskve nikada zapravo i nije ugašen. Istini za volju, nikada to nije ni bio telefon. Prvi uređaj koji je korišten za izravnu vezu, neposredno nakon uspostave “vruće linije” 1963. godine, bio je teleks, koji je 1986. zamijenjen telefaksom. Od 2008. “vruća linija” između Moskve i Washington­a održava se posebno računalnim linkom preko kojega se poruke izmjenjuju elektronič­kom poštom.

Spriječiti eskalaciju

“Crveni telefon” bez brojčanika svojevrsni je simbol, no nikada nije imao stvarnu uporabnu vrijednost. Iako veza između SAD-a i Rusije postoji, Gutteres je istaknuo potrebu da bi se takva izravna linija trebala otvoriti između Moskve i još nekoliko zapadnih metropola. – Tijekom hladnog rata bile su dvije supersile s potpunom kontrolom situacije u pojedinim dijelovima svijeta. Sada je stvar znatno drukčija, na sceni je puno igrača koji su relativno neovisni i imaju velike uloge u sukobima diljem svijeta. Svi bi se trebali komunikaci­jski povezati kako bi se izbjegle eskalacije u budućnosti – ustvrdio je Gutteres.

Od 2008. “vruća linija” između Moskve i Washington­a održava se posebno zaštićenim računalnim linkom

 ??  ?? Donald Trump u nekoliko je navrata razgovarao sa svojim ruskim kolegom
Donald Trump u nekoliko je navrata razgovarao sa svojim ruskim kolegom
 ??  ?? Ruski predsjedni­k Vladimir Putin recipročno je uzvratio na protjeriva­nje diplomata
Ruski predsjedni­k Vladimir Putin recipročno je uzvratio na protjeriva­nje diplomata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia