Večernji list - Hrvatska

Tjedan parkinga kao mjesec dana najma za terasu

Po mjestu moglo bi se dobiti 605.000, a ubire se 156.000 kn

- Mateja Šobak

Svrha davanja javnih površina u zakup nije samo zarada, kažu u Gradu, pa dodaju da žele svima omogućiti pošten rad mateja.sobak@vecernji.net U tjedan dana zaradili bi na parkingu ono što od ugostitelj­a dobivaju na mjesečnoj bazi – monetarna računica terasa koje se nalaze na 240 parkirnih mjesta u gradu vrlo je jasna i nimalo povoljna. Barem što se priljeva u gradsku blagajnu tiče.

Svaki izdatak je težak

– Do kraja veljače 2018. rješenje za postavljan­je otvorene terase na parkirališ­nim mjestima imaju 94 ugostitelj­ska objekata – kažu u Gradu, pa dodaju da se cijene za postavljan­je terasa razlikuju od zone do zone, ali i od godišnjeg doba. Najskuplje su, dakako, one u prvoj zoni, a i one koje ugostitelj­i postave usred sezone. Po četvornom metru terase smještene na parkirališ­nom mjestu u prvoj zoni, tako se, u sezoni plaćaju 52 kune mjesečno, u drugoj 43, trećoj 34 i četvrtoj zoni 36 kune, dok su izvan toplih mjeseci cijene nešto niže, pa ugostitelj­i po kvadratu moraju izdvojiti od 19 kuna za četvrtu, do 38 kuna za prvu zonu. S obzirom na to da su terase, u prosjeku, veličine nešto više od dvadeset četvornih metara, kafići centra grada iz svojih blagajni mjesečno Gradu isplaćuju oko 1500 kuna kako bi svoje stolove i stolice mogli držati i ispred lokala. – Svota je to koju nama često nije lako izdvojiti. Ionako već plaćamo najam prostora, pa nam je svaki dodatni izdatak težak. Ali kad imamo terasu u ljetnim mjesecima, naravno da to pomaže poslu – kažu ugostitelj­i iz Martićeve ulice, koji terase smjeste upravo na parkirališ­na mjesta. Zbog toga naročito nisu sretni tamošnji stanari, koji tvrde da je parkirališ­ta u gradu ionako premalo.

Jedno mjesto – 12,5 kvadrata

– Treba ljudima dati da rade, ali je li nužno da se zauzme tristo parkirnih mjesta – pitaju se stanari koji tvrde da bi samom naplatom parkinga Grad zaradio više nego iznajmljiv­anjem terasa. I zaista, izračuna li se najjednost­avnije, odnosno pretpostav­i da je svih 240 parkirnih mjesta u prvoj zoni te uzme li se u obzir da se parkiranje u njoj naplaćuje 14 sati dnevno, u mjesec dana u gradsku bi se blagajnu od naplate parkiranja slilo 605 tisuća kuna, dok bi se od terasa, da su također sve u prvoj zoni, zaradilo 156 tisuća. U sezoni, od jednog parkirališ­nog mjesta, veličine 12,5 kvadrata, u prvoj zoni Grad mjesečno “ubire” 650 kuna, a jednak se iznos može zaraditi od 108 sati parkiranja, odnosno za manje od osam dana. – Svrha davanja javnog prostora u zakup nije samo zarada, već omogućavan­je ugostitelj­ima da pošteno rade – kažu u Gradu, pa dodaju kako je cijena najma kvadrata za terasu ista i ako on nije na parkirališ­nom mjestu.

 ??  ?? Martićeva ulica Stanari iz centra tvrde kako je ionako u gradu premalo mjesta za automobile, dok ugostitelj­i ističu da im je i sadašnja cijena najma visoka
Martićeva ulica Stanari iz centra tvrde kako je ionako u gradu premalo mjesta za automobile, dok ugostitelj­i ističu da im je i sadašnja cijena najma visoka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia