Večernji list - Hrvatska

Inter je bio Dinamov krvnik, ali i njegova stalna filijala

Osim brojnih igrača koji su igrali u Dinamu i Interu, i mnogi treneri radili su u maksimirsk­om i zaprešićko­m klubu

-

robert.junaci@vecernji.net

Zaprešićki Inter ponosno nazivaju divom iz predgrađa, ostalo je tako iako Zaprešić više nije predgrađe Zagreba nego zaseban grad. No, to je manje važno, taj klub i dalje je ponos našeg nogometa jer vrlo stabilno živi od početka naše lige. Istina, bilo je padova i ispadanja iz lige, ali svaka čast onima koji ga vode, nikad nisu zapali u probleme kakve danas proživljav­aju Istra i Cibalia. Nije lako ni u Interu, ali dobro se snalaze i važna su karika hrvatske lige, sad su na petome mjestu. Nije im to najbolji plasman u povijesti jer Inter, tadašnji Inker, osvojio je prvi Hrvatski nogometni kup pobijedivš­i Dinamo, tadašnji HAŠK Građanski, u dvije utakmice (1:1 i 1:0). K tome, u sezoni 2004./2005. Inter je bio doprvak, jako blizu naslovu koji je tada ipak osvojio Hajduk, a Dinamo je te sezone završio u “ligi za bedake”. No, nisu samo ti rezultati poveznica ova dva kluba koji su dugo bili bratski. Uostalom, vodeći čovjek Intera Branko Laljak dugo je bio financijsk­i direktor Dinama. Brojni su treneri trenirali oba kluba: Zorislav Srebrić, Ilija Lončarević, Ante Čačić, Josip Kuže, Đuro Bago. A koliko li je tek igrača nosilo dres oba kluba, jedno vrijeme Inter je gotovo bio Dinamova filijala za razvoj igrača. Spomenuti Hrvatski kup Inter je osvojio kad su u njemu bili trener Lončarević i igrači plavih Zvonimir Soldo i Kruno Jurčić. U sezoni kad su se borili za naslov, plavi su Interu posudili Luku Modrića, a da mu ga nisu uzeli nazad u pola sezone, Inter bi vjerojatno bio prvak. Bili su u Interu i Dejan Lovren, Eduardo da Silva... – Eduardo je napadač kakvog vjerojatno nikad više nećemo imati – govorio je svojedobno Branko Laljak.No, bilo je još mnogo igrača koji su bili u oba kluba, sada je ondje Petar Mamić, lijevi bek, inače kumče današnjem treneru Nikoli Jurčeviću, a ima još igrača koji su prošli kroz nogometnu školu plavih. Iako su po svemu tome bliski, gostovanje u Zaprešiću Dinamu nikad nije bilo lako, a neće biti ni danas Jurčeviću. Ostao je na dulje vrijeme bez Nikole More, deset dana bio je bez 11 igrača koji su bili u reprezenta­cijama, vratar Livaković vratio se iz SAD-a tek u četvrtak, a nastup Borne Sose je upitan. Dinamo je na startu s Jurčevićem pobijedio Rudeš, ponovno povećao svoju prednost i uoči polufinala Kupa s Rijekom ne namjerava posustati u Zaprešiću.

Robert Junaci

 ??  ??
 ??  ?? Vedran Ćorluka Cijela sezona 2004./2005. Dejan Lovren Pune dvije godine u Interu Kruno Jurčić Za Inter je igrao u 40 utakmica Zvonimir Soldo U Interu od 1992. do 1994.
Vedran Ćorluka Cijela sezona 2004./2005. Dejan Lovren Pune dvije godine u Interu Kruno Jurčić Za Inter je igrao u 40 utakmica Zvonimir Soldo U Interu od 1992. do 1994.
 ??  ?? Eduardo da Silva U Interu od 1. 7. do 31. 12. 2002.
Eduardo da Silva U Interu od 1. 7. do 31. 12. 2002.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia