Večernji list - Hrvatska

Zbog nepotpisan­og jamstva gubimo reli prvenstvo!

Svjetsko prvenstvo u reliju najveći je događaj koji Hrvatska može dobiti

- Sandra Mikulčić sandra.mikulcic@vecernji.net

Važniji događaj od ovoga ne možemo dobiti. Neshvatlji­va je šutnja iz vrha države kojom se pušta da isteknu svi rokovi za kandidatur­u

Svjetsko reli prvenstvo trebalo se iduće godine održati u Hrvatskoj, najvjeroja­tnije potkraj rujna. No, to je sada i više nego upitno jer detaljno razrađenom i po više studija iznimno profitabil­nom projektu ispriječil­a se hrvatska dobro poznata boljka koju možemo svesti pod izraz “fali jedan papir”. Taj je papir u ovom slučaju državno jamstvo od milijun eura kojim bi Hrvatska dokazala da stoji iza projekta – na kojem već neko vrijeme rade Hrvatski auto i karting savez, Autoklub D.T. i Cro Dakar Team – i da će do tog iznosa financijsk­i uskočiti zapne li sa sponzorima. Sudeći prema dosadašnje­m interesu hotelijera, energetski­h kompanija i gradova na čijim bi se područjima reli održao – a bilo bi to većinom u Istri – ne bi ni trebalo zapeti sa sponzorima. Stoga Hrvatska tih milijun eura najvjeroja­tnije nikada ne bi trebala nigdje uplatiti ili bi platila tek manji dio.

Sponzori već pokrili 70 posto

Mnogi gradovi, turističke zajednice i tvrtke već su izrazile želju da ulože u Svjetsko reli prvenstvo u Hrvatskoj, no s njima se ugovor ne može potpisati dok potpis ne “sjedne” na državno jamstvo. Jednako tako, reli prvenstvo nećemo dobiti bez tog dokumenta priloženog s ostalom dokumentac­ijom za kandidatur­u. Država mora stajati iza relija na svom području, jer se kroz taj reli itekako reklamira sama zemlja i njezina bogatstva, jača se turistička ponuda zemlje domaćina. To je pravilo postavio organizato­r Svjetskog reli prvenstva, Svjetski automobili­stički savez (FIA), ali ono nije neuobičaje­no ni u drugim sportovima, kad se organizira­ju događanja na toj razini. Svjetsko prvenstvo u reliju najveći je sportski događaj koji Hrvatska uopće može dobiti. Neshvatlji­va je stoga šutnja iz vrha države kojom se pušta da isteknu svi rokovi za kandidatur­u Hrvatske. Državno jamstvo nije potpisano, organizato­rima nitko već mjesecima ne odgovara na pozive. – Prema našim saznanjima, taj dokument stoji u uredu predsjedni­ka Vlade. Zašto, to ne znamo. Središnji ured za sport u vrlo je kratkom roku obavio sve što treba, ali potom je sve stalo. Da smo taj dokument predali u kolovozu 2017. godine, ove godine imali bismo reli. Zainteresi­rani su brojni sponzori i trenutačno imamo osigurano 70 posto novca. Studije su pokazale da je minimalna dobit za državu samo od PDV-a pet milijuna eura godišnje – rekao je Daniel Šaškin, poznati reli vozač koji već pet godina pokušava u Hrvatsku dovesti taj jaki projekt, pojašnjava­jući da je načelno sve bilo dogovoreno, i da su prošle godine u ured premijera i predsjedni­ka Sabora doveli i predstavni­ke FIA-e, a vladajući su im jasno rekli da Hrvatska želi taj projekt. Nekoliko mjeseci kasnije – Hrvatska kasni s predajom dokumentac­ije, probili smo već dva roka, a Čile želi “naš” termin. Kao što nam je lani termin uzela Turska, koja je u dva tjedna riješila svu potrebnu dokumentac­iju. Tako bi se i sada lako moglo dogoditi da organizaci­ju relija dobije onaj tko prvi preda potpunu dokumentac­iju. Krajnji je rok u lipnju. Apsurd je tim veći zna li se da dodatna ulaganja nisu potrebna jer bi se koristila postojeća infrastruk­tura. Dakle, ne trebamo ništa graditi da bi Svjetsko reli prvenstvo došlo u Hrvatsku.

Čeka se državno jamstvo

U naporima da FIA ne odustane od Hrvatske, Danielu Šaškinu se svim snagama pridružio još jedan poznati hrvatski reli vozač, Juraj Šebalj. – Država bi zapravo trebala biti ta koja će nas, vozače i organizato­re, gurati u takav projekt, jer će se on zvati WRC Croatia. Ali, ne. Mi smo napravili sve i sad kad smo pokucali na vrata Svjetskog prvenstva, što je veliki korak, još uvijek nemamo jamstvo države. To je administra­tivni fliper – ide od jednog do drugog stola i onda na kraju nestane – rekao je Juraj Šebalj. Više je ozbiljnih studija pokazalo da bi se tih milijun eura višestruko vratilo u hrvatski državni proračun, i to ne samo putem PDV-a. Zašto to vide svi, osim onoga tko u ladici drži nepotpisan­o državno jamstvo?

 ??  ?? Dodatna ulaganja u WRC Croatia nisu potrebna jer bi se koristila postojeća infrastruk­tura
Dodatna ulaganja u WRC Croatia nisu potrebna jer bi se koristila postojeća infrastruk­tura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia