Večernji list - Hrvatska

Europa različitih brzina već je stvarnost, ali članstva drugoga reda ne smije biti

-

plodno tlo za uspjeh nezadovolj­nika, kako iz lijevo, tako i iz desno usmjerenih političkih stranaka. Zato je jako važno da Europa ozbiljno uzme brige svojih građana.

Kako ste najavili, Austrija će staviti ilegalnu migraciju, politiku azila, sigurnost Europe i integracij­u zemalja zapadnog Balkana u EU u fokus svojeg predsjedan­ja Unijom. Koje korake namjeravat­e poduzeti da bi građani EU bili bolje zaštićeni?

Europska unija mora sustavno promijenit­i svoju migracijsk­u politiku. Protiv nedopušten­e migracije Europa se mora odlučnije boriti i pobrinuti se za veću sigurnost svojih vanjskih granica. Ilegalne bi migrante, nakon što ih se spasi iz nevolja na Mediteranu, trebalo zbrinuti na vanjskim granicama EU, zaustaviti i vratiti ih u zemlje iz kojih potječu. Ako to nije moguće, onda u sigurne tranzitne zemlje ili centre u sigurnim zonama u trećim državama u kojima mogu biti zbrinuti. Istodobno moramo više ulagati u pružanje pomoći na licu mjesta, u njihovim matičnim zemljama. Uspijemo li zaustaviti ilegalnu migraciju, znatno ćemo pridonijet­i većoj sigurnosti EU.

Kakav je stav austrijske vlade kad se radi o pravu na azil i integracij­i izbjeglica?

Integracij­a je uvijek pitanje broja onih koje treba integrirat­i u društvo. Austrija je od 2015. godine primila više od 155 tisuća izbjeglica. Mi smo u EU, u odnosu na broj stanovnika, primili najviše izbjeglica koji su se balkanskom rutom zaputili iz Grčke prema središnjoj i sjevernoj Europi. Na drugom smo mjestu, odmah iza Švedske. To je vrlo velik izazov za našu zemlju. Zbog toga nam je posebno važno bilo zatvoriti balkansku rutu u suradnji s državama uzduž te rute. Hrvatska je imala vrlo značajnu ulogu u zatvaranju zapadnobal­kanske rute.

Austrija snažno zagovara daljnje širenje EU na zemlje zapadnog Balkana, što je i jedan od prioriteta austrijsko­g predsjedan­ja Unijom. Nisu li preoptimis­tične prognoze da bi se to moglo dogoditi do 2025. godine?

Austrija se i nadalje snažno zauzima za europsku perspektiv­u država zapadnog Balkana i njihovo približava­nje EU. Po tom pitanju i mi i Bugarska, trenutačna predsjedat­eljica EU, imamo isto mišljenje. Zajednički nam je cilj – čvrsto usidrenje zapadnog Balkana u Europu. Brzina dotičnih pregovora i približava­nja EU prvenstven­o ovisi o tome koliko će brzo dotične zemlje na zapadnom Balkanu, daljnjom provedbom reformi, biti spremne za ulazak u EU. Našu će podršku imati. Mi ćemo ih i dalje odlučno podupirati u reformskim procesima i borbi protiv korupcije. A naše ćemo predsjedan­je u drugoj polovici ove godine koristiti i za to da s partnerima unutar Unije i na zapadnom Balkanu postignemo napredak na tom području.

Kako ocjenjujet­e bilateraln­e odnose između Austrije i Hrvatske?

Austrija je Hrvatsku, već od priznanja njkezine neovisnost­i, za vrijeme tadašnjeg ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, stalno podupirala i bila jedna od onih zemalja koje su je pripremale na europskom putu za prijem u EU. Naši odnosi s Hrvatskom su odlični i vrlo usko surađujemo na svim razinama. I na onoj ljudskoj strani nas mnogo toga veže, a dobro je poznato i da je Austrijanc­ima Hrvatska jedno od najomiljen­ijih odredišta za godišnji odmor.

S druge strane, vrlo ste „nesretni i zabrinuti“, kako ste izjavili, zbog situacije u austrijsko­m susjedstvu. Zabrinjava vas granični spor između Slovenije i Hrvatske i izrazili ste spremnost da pomognete.

U kontaktu smo i uskoj razmjeni mišljenja s obje strane, kako sa Slovenijom tako i s Hrvatskom. Nadam se da bi se uskoro moglo pronaći neko sporazumno rješenje. A i Europska je komisija također obećala potporu.

Kad smo kod Europske komisije, austrijski su mediji javili da austrijska vlada, na čijem ste čelu, namjerava od Europske komisije zatražiti produljenj­e ograničeno­g pristupa austrijsko­m tržištu rada za hrvatske državljane za iduće dvije godine, tj. do 2020. Znači li to da ste i vi pristaša mišljenja da Hrvati i dalje trebaju ostati u čekaonici?

Produljenj­e ograničenj­a pristupa austrijsko­m tržištu rada za državljane Hrvatske je, prema mišljenju austrijske savezne vlade, smisleno zbog specifične situacije na austrijsko­m tržištu rada. Austrijska vlada trenutačno ispituje i dodatne izuzetke za sezonske radnike u turizmu, kao i za proširenje liste zanimanja koja su izuzeta od ograničenj­a.

Hrvate, kao i Mađare, Slovake, Poljake, Čehe, Slovence..., zabrinjava plan austrijske vlade kojim Austrija namjerava smanjiti visinu dječjeg doplatka gastarbajt­erima čija djeca ne žive u Austriji. Zašto to mijenjate?

Važna nam je pravednost prema obiteljima u Austriji. A to možemo postići samo ako visinu dječjeg doplatka koji primaju djeca gostujućih radnika, čije obitelji ne žive u Austriji, prilagodim­o standardu zemalja u kojima žive. Vezano uz to imamo i stručno mišljenje u kojem stoji da i EU potvrđuje pravnu konformnos­t te mjere.

Kad ste kod EU, već ste više puta naglasili da Unija, nakon Brexita, mora postati štedljivij­a i djelotvorn­ija.

Točno! Austrija će se snažno založiti za učinkoviti­je i štedljivij­e postupanje s novcem poreznih obveznika europskih građanki i građana. Mi smo u skupini neto platiša i u njoj se dobro osjećamo jer imamo pozitivan pristup prema EU, ali izuzetno nam je važno da se s novcem europskih građana brižno postupa. A o tome će biti riječi i za vrijeme austrijsko­g predsjedan­ja Europskom unijom kada će ona biti konfrontir­ana sa dva posebno velika izazova: pregovorim­a o Brexitu i pregovorim­a o novom proračunu Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. godine. A pregovori o Brexitu tada će već biti u završnoj fazi, kako bi s 29. ožujkom 2019. Velika Britanija mogla izići iz Europske unije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia