Večernji list - Hrvatska

Da mi Frljić ponudi dobru predstavu, radio bih je u Karlovcu

Ravnatelj karlovačko­g Zorin doma otvoreno govori o stanju u hrvatskoj kulturi i zašto se grozi poetike koja se temelji isključivo na provokacij­i

- Snjezana.bicak@vecernji.net

rećko Šestan ozbiljno je ukoračio u drugi mandat na mjestu ravnatelja Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu. Rođeni Šibenčanin sa zagrebačko­m adresom u fotelju ravnatelja sjeo je nakon udobne stolice na mjestupomo­ćnika ministra kulture Bože Biškupića. Prije toga radio je u Zadru kao glumac, bio je ravnatelj Gradskog kazališta Rijeka, intendant HNK Rijeka. Već nakon prvog mandata u Karlovcu, dobio je nagradu Grada.

Što vas je u Karlovcu zateklo, što je najvažnije što ste postigli do sada?

Drago mi je da je šest godina prošlo uspješno, ali mi nije drago što jetako brzo prošlo. U Karlovac sam došao napravivši duboku analizu stanja ukulturi u gradu. Često puta niti građani Karlovca nisu svjesni koliko je to grad izuzetnobo­gate kulturne, društvene i građanske tradicije. Karlovac je još u 19.stoljeću bio predvodnik društvenih zbivanja. Pa, zgrada Zorin doma je tri godine starija od HNK Zagreb, tu je jedna od najstariji­h Glazbenih škola u Hrvatskoj, Gradskaknj­ižnica slavi 180 godina postojanja, Zora je prvo registrira­no pjevačko društvo u Hrvatskoj. Da ne govorim o Karlovčani­ma koji su dio hrvatske isvjetske kulturne scene, od Šorka na filmu, Georgija Para u kazalištu, nedavno preminulog Josipa Vanište u slikarstvu, tu su i Slavko Mihalić i mnogi drugi. Dakle, sve je to dio Karlovca koji je imao i profesiona­lno kazalište do 1963. Ono je, kao i u manjim gradovima u Hrvatskoj u to vrijeme, ukinuto. Profesiona­lni ansambli, naime, tada su ugašeni svugdje osim u Varaždinu, Dubrovniku i Virovitici. Želio sam vratiti profesiona­lnu produkciju u punom smislu te riječi. Zahvaljuju­ći razumijeva­nju gradske uprave, županije, ministarst­va, to smo uspjeli. Zaposleno je šestero profesiona­lnih glumaca, a imamo i bazu s 20-ak mladih glumaca iz drugih gradova s kojima surađujemo povremeno, poprojekti­ma. S njima sam stvorio, takozvani zatvoreni kazališni krug. Toznači da imamo predstave za sve uzraste, od djece u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, do vlastitih predstava za odrasle. To smatram najvećim postignuće­m u razvoju kazališta u Karlovcu.

Koliko je to bilo teško ostvariti?

Sada mi izgleda da nije bilo velike muke i potresa, sve je išlo svojim tijekom, čak i bržim tempom od moga plana. Već 2013. zaposlili smo prveglumce. I tada se klupko počelo odmotavati. Zadovoljan sam ritmom i timešto je Karlovac nakon pet-šest godina čvrsto upisan u kazališnu kartu Hrvatske.

Koliko je važan KAOS; odnosno povezanost Karlovca i Osijeka?

Osnivanje Umjetničke akadmije u Osijeku i program glume i lutkarstva je izvanredan projekt. Još 80ih godina smo shvatili da nam fali školovanih lutkara. Do tada su se hrvatski kazalištar­ci školovali u Pragu, Parizu, a u Hrvatsku su potom donijeli taj stil razmišljan­ja. Već 2013. smo potpisali ugovor o suradnji Umjetničke akademije u Osijeku i Gradskog kazališta Zorin dom. Bili smo jedno od prvih kazališta gdje su se glumci iz Osijeka mogli afirmirati. Danas s njima surađuju i u Virovitici, Vinkovcima i drugim kazalištim­a.

Zašto ponovno profesiona­lna kazališta u manjim sredinama?

Ta su kazališta baza hrvatske kulture. Dok sam bio pomoćnik ministra kulture i ravnatelj Uprave, u ministarst­vu smo smatrali da je nužno vratiti profesiona­lnu produkciju u kazališta gdje je ona partijskim dekretom ukinuta; u Vukovar, Požegu, Čakovec, Karlovac, Sisak, Veliku. Goricu, Pulu, Šibenik, Zadar. Ne moraju to biti veliki ansambl od 10 ili 15 glumaca, već nekoliko, dva-tri, koji mogu izvesti profesiona­lne produkcije u suradnji s drugim kazalištim­a. Od svih kazališta koja su vratila profesiona­lnu produkciju, Karlovac ima najviše, šest zaposlenih glumaca. Nakon svih HNK te Varaždina, Dubrovnika, Virovitice, mi smo osmo kazalište u Hrvatskoj po jačini profesiona­lne produkcije. S mjesta zamjenika ministra kulture došli ste na mjesto ravnatelja kazališta u Karlovcu.

Jeli to korak naprijed ili natrag u vašoj karijeri?

To je ogroman korak naprijed. Sagledavaj­ući svoje faze, meni je ovo šesti grad u kojem živim i radim. Rođen sam u Šibeniku, radio u Zadru, stanovao u Opatiji, a radio u Rijeci, Zagrebu i sada u Karlovcu. Sve su to faze u životu koje su zaokružene. Mjesto ravnatelja u Karlovcu, ili nekom drugom gradu, nije ništa manje vrijedno ili korak unazad u odnosu na posao koji sam radio u ministarst­vu. Prihvatio sam poziv ministra Biškupića da mu budem pomoćnik za glazbeno-scensku djelatnost. Mislili smo da neke stvari možemo promijenit­i nabolje, ne samo u kulturi, jer to je jedan od najboljih ministara koje je Hrvatska imala tijekom povijesti. To mu danas i tadašnji kritičari priznaju.

Koliko je ravnateljs­ki posao zapravo menadžersk­i?

To je velik, ogroman menadžersk­i posao. Angažman u karlovačko­m kazalištu nije ništa manje težak nego voditi nacionalnu kuću. Ako vam na kraju godine u HNK fali milijun kuna, u istom ste problemu ako vam, primjerice, u Karlovcu, Vukovaru ili negdje drugdje nedostaje 100.000 kuna. Angažman oko predstava, programa, financijsk­ih obveza istovjetan je. Ne može se tu u 16 sati otići doma.

Jesu li Karlovac, Slavonski Brod, Sisak, kazališne ili kulturne provincije?

Ne, nikako. Ni građanski ni kulturno. Razlike u mentalitet­u ljudi u raznim sredinama ogromne su, ali to je posebnost mjesta. Ogroman kulturni potencijal svih tih mjesta je negdje zapleten i treba jako malo da se to rasplete. Kada čitam intervju s mojim kolegama u vašem listu koji su pretežno stacionira­ni u Zagrebu, s tu i tamo nekom režijom ili gostovanje­m izvan Zagreba, problemi Zagreba su iz te perspektiv­e jednoznačn­i, ali svatko tko je imao priliku upoznati kulturni život od Iloka do Cavtata zna da je kulturni potencijal ogroman. Kazališta su baza kulture, gdje god ih razvijate i unapređuje­te, radite za hrvatsku kulturu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia