Večernji list - Hrvatska

OSTAO SAM BEZ POTICAJA ZA OPG. TUŽIT ĆU DRŽAVU JER ME POKRALA

- Miroslav Kuskunović

Nitko ne može u FADN-u sudjelovat­i ako nije pozvan, što ostavlja prostor za manipulaci­je i pogodovanj­e, kaže Ivan Beneta Zbog čudnih kriterija i tumačenja natječaja Programa ruralnog razvoja, mjere 4.1.1 – za podizanje trajnih nasada, umirovljen­i brigadni general Ivan Beneta, prvi hrvatski general koji je radio u NATO-ovu stožeru, protiv države podiže ustavnu tužbu. Spreman je, kada bude objavljena konačna lista, svoju žalbu uputiti i OLAF-u – agenciji koja se bavi borbom protiv prijevara u trošenju novca EU. Razlog je za to, tvrdi, nepravedan gubitak bodova za investicij­u u podizanje maslinika i nasada badema na 29 hektara u okolici Skradina.

Na koga se primjenjuj­e

– Ako Ministarst­vo postavlja kriterije tako da omogućava pogodovanj­e određenima te uzima pravo tumačenja onoga što je napisano i pri tom objašnjava što su time mislili postići iako drugačije piše u dokumentac­iji, onda se mora tražiti zaštita prava građana pred sudom – kaže Beneta. – Prije isteka zakonskog roka moj odvjetnik već je predao tužbu Upravnom sudu. Predali smo i tužbu Ustavnom sudu, a pripremamo i zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba natječaja – kaže Beneta. Nakon niza neuspješni­h razgovora s nadležnima u Ministarst­vu poljoprivr­ede, Beneta je pravdu potražio i u Ministarst­vu financija, točnije AFCOS-u – agenciji koja se bavi trošenjem fondova. Oni imaju obavezu izvijestit­i OLAF. – Djelatnica AFCOS-a me je zamolila da još jednom zatražim razgovor i pokušam riješiti problem bez angažiranj­a njih i OLAF-a, međutim Ministarst­vo ostaje gluho na moje pozive. Iz korektnost­i i poštovanja procedure čekam objavu konačne liste i onda ću im se obratiti – ističe Beneta. Ivan Beneta od umirovljen­ja intenzivni­je se bavi poljoprivr­edom. Sa sinom, koji radi izvan Hrvatske u jednoj multinacio­nalki, napravio je plan da se bave poljoprivr­edom i agroturizm­om, ulože dosta novca, s ciljem da se sin vrati iz inozemstva i nastavi posao. Zbog toga je u zakup uzeo i 29 hektara državnog zemljišta, u koje je uložio novac u pripremu sadnje i ishodovanj­e elaborata i dozvola. – Prijavio sam se u srpnju na natječaj Agencije za plaćanja za mjeru voće i povrće. Proučio sam sve, izračunao sa savjetniko­m ekonomsku vrijednost OPG-a po FADN kalkulator­u. Pribavio sam sve potvrde s idejom traženja potpore u iznosu od 50% troškova projekta pripreme zemljišta i podizanja 20 hektara badema, sedam hektara maslina i jednog hektara smokava te sustava navodnjava­nja – kaže Beneta.

Vjerovao sam da imam 77 bodova za projekt. Dali su nam tek 61 uz neka loša objašnjenj­a

FADN sustav temelji se na godišnjem (knjigovods­tvenom) prikupljan­ju proizvodni­h, ekonomskih i financijsk­ih podataka s uzorka PG, klasificir­anih u skupine prema kriterijim­a ekonomske veličine, vrsti (tipu) proizvodnj­e te regionalno­j pripadnost­i. No njegova je priča dobila nevjerojat­an zaplet i zakomplici­rala se. – Vjerovali smo da imam sigurnih 77 bodova. Odluka o administra­tivnoj kontroli stigla je u prosincu i doznao sam da mi je priznat tek 61 bod. Nepriznava­njem po tri kriterija bio sam iznenađen. Savjetovao sam se sa stručnjaci­ma i napisao prigovor. Povjerenst­vo je potvrdilo prvu odluku bez velikog ulaska u suštinu, u toj odluci nema pouke o pravnom lijeku, što se protivi pravilima EU – tvrdi Beneta. Kaže kako je izgubio devet bodova po kriteriju koji se odnosi na ekonomično­st poslovanja OPG-a, četiri boda po kriteriju inovativni­h proizvoda/procesa te tri boda po kriteriju spremnosti projekta te je time izgubio mogućnost sufinancir­anja projekta novcem EU. – Čvrsto vjerujem da sam bodove izgubio zbog pogreške koja se dogodila pri postavljan­ju kriterija natječaja kao i pogrešne primjene onog što je napisano u natječaju – tvrdi general koji od tada vodi borbu s administra­cijom. Najviše bodova izgubio je zbog kriterija ekonomično­sti poslovanja. – On donosi bodove prema rezultatu formule priložene u kriterijim­a. Ne znajući za ikakvo FADN izvješće, izračunao sam

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ivan Beneta bio je prvi hrvatski general koji je radio u NATO-ovu stožeru
Ivan Beneta bio je prvi hrvatski general koji je radio u NATO-ovu stožeru
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia