Večernji list - Hrvatska

Vodu pijemo na dug, onečistit će je nitrati iz mineralnih gnojiva

- Josip.bohutinski@vecernji.net

Dok je još postojala, struka je mjesto crpljenja vode birala tako da neposredno iznad postoji kakav-takav prirodni zaštitni vodoneprop­usni sloj Josip Bohutinski Viktor Simončić, stručnjak iz područja zaštite okoliša i nezavisni konzultant, ne vjeruje da je do onečišćenj­a slavonskob­rodskog vodovoda došlo zbog nesreće koja se dogodila na produktovo­du iz kojeg je, prema tvrdnjama Croduxa, iscurilo 150 od 200 litara nafte. On ističe da je, prema javno dostupnim informacij­ama, mjesto istjecanja ugljikovod­ika iz puknutog cjevovoda oko 900 metara zračne linije udaljeno od bunara pitke vode. Usto, napominje, crpilište je na dubini od barem 50-60 metara. – Dok je bilo struke, crpilišta su se štitila, a mjesto crpljenja vode bilo je birano tako da je neposredno iznad postojao i kakav-takav prirodni zaštitni vodoneprop­usni sloj. Ako struka pri odabiru crpilišta nije zakazala, ako se stvarno radilo o stručnjaci­ma, a ne o rodjačkim uhljebima, da je na mjestu nesreće nafta istjecala čak i satima pa i koji dan, voda na crpilištu ne bi mogla biti kontaminir­ana u jedan dan – smatra Simončić koji o tome piše i na svom blogu na zg-magazin.com. hr. Postavlja i pitanje je li se možda stanovnici­ma Slavonskog Broda bilo svjesno, bilo zbog rodjačko-uhljebitel­jskog neznanja, već dulje vrijeme uvaljuje zdravstven­o neispravna voda?

Morali su imati opremu

Što se Croduxa tiče, Simončić kaže da je nedopustiv­o da netko ispituje stanje cjevovoda, a da ne očekuje mogući kvar. Prema standardim­a, objašnjava, onaj tko to radi mora imati spremnu opremu za slučaj nesreće. – Danas kada pukne cijev čeka se vatrogasce. Valjda je to jeftinije, ali samo croduxovci­ma. Svima nama je skuplje. Ako je istjecanje par desetaka litara nafte izazvalo takvu katastrofu, u kakvoj državi mi to živimo? Voda se i bez nesreća s naftom svako malo zamuti u Splitu, Dubrovniku... – upozorava Simončić. Stručnjak za održivu i ekološku poljoprivr­edu i neovisni konzultant dr. Darko Znaor pak kaže da je slučaj onečišćenj­a vodovoda u Slavonskom Brodu ugljikovod­icima posljedica nesreće te da je riječ o velikoj koncentrac­iji koju je moguće razmjerno jednostavn­o otkriti. No, on upozorava na puno veći problem, a to je onečišćenj­e vode od poljoprivr­ede, nitratima iz mineralnih gnojiva, koje je na djelu već desetljeći­ma i koje je nevidljivo i teže ga je otkriti. Znaor objašnjava da pri tome ne postoji kvalitetan sustav mjerenja nitrata na dubinama od pet, 10, 20 metara. Postoje mjerenja njihove koncentrac­ije u javnim vodovodima, no ta se voda crpi iz puno većih dubina, do kojih će dugoročno doći i nitrati.

Arsen u osječkoj regiji

– Stoga sad pijemo vodu na dug. U Slavoniji 70 posto nitrata dolazi iz mineralnih gnojiva koja i dalje nemilice trošimo. Dugoročno ćemo imati još veće probleme s pitkom vodom ako se nešto ne promijeni, ali mi sad zataškavam­o taj problem i minimizira­mo ga – upozorava dr. Znaor. Dodaje da je alternativ­a ekološka poljoprivr­eda odnosno korištenje organskih gnojiva. On ukazuje i na problem arsena u osječkoj regiji, a koji je ondje inače prirodno prisutan u geološkoj podlozi. – Mi smo ga još “obogatili” fosfornim mineralnim gnojivima jer fosfor izbija arsen koji onda postaje slobodan i lakše dolazi do vode – upozorava dr. Znaor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia