Večernji list - Hrvatska

Rajko Ostojić vodi stožer EU izbora, cilj 6 mandata

HSU bi mogao biti jedini partner na listi SDP-a

- Petra Maretić Žonja

Svi članovi stožera, Rajko Ostojić, Ranko Ostojić, Komadina, Biljana Borzan, Romana Jerković i Picula, vjerojatno će biti na listi petra.maretic@vecernji.net Iako je do izbora za Europski parlament ostalo nešto više od godinu dana, u SDP-u su već za njih počele pripreme. Na zadnjoj sjednici Glavnog odbora osnovan je i stožer za euroizbore kojemu je zadatak pripremiti stranku za što bolji izborni rezultat. Na čelu stožera je potpredsje­dnik stranke Rajko Ostojić koji će zbog nove funkcije napustiti i dosadašnju – predsjedni­ka stranačkog Središnjeg savjeta – a u najužem je timu i pet jakih stranačkih imena – aktualni europarlam­entarci Biljana Borzan i Tonino Picula, primorsko-goranski župan i potpredsje­dnik stranke Zlatko Komadina, saborska zastupnica Romana Jerković te zastupnik Ranko Ostojić.

Sami na izbore

Bivši ministar unutarnjih poslova i najveće je iznenađenj­e u stožeru s obzirom na to da je bio najveći protivnik aktualnom šefu stranke Davoru Bernardiću na zadnjim unutarstra­načkim izborima. De facto to znači da će Ranku Ostojiću biti pružena prilika da uđe u Europski parlament jer može se očekivati da će svi članovi stožera biti i na SDP-ovoj listi za euroizbore u svibnju iduće godine, na kojoj bi, prvi put dosad, mogli biti isključivo SDP-ovci. Da stranka izađe na izbore sama, bez partnera, zalaže se i šef stožera Rajko Ostojić koji bi eventualno “u društvo” primio samo HSU s kojim će se, kako je kazao, razgovarat­i o toj opciji. Inače, u tijeku je priprema pro- grama za europske izbore koji bi trebao biti dovršen do ljeta i koji će se oslanjati na nekoliko ključnih tema kao što su regionalni razvoj, zdravstvo i okoliš, sigurnost i obrana... Tijekom ljeta SDP već planira krenuti i s kampanjom u kojoj će izaći s prvim dijelovima programa koji se tiču ribarstva, turizma i sigurnosti. – Pred nama je ogroman posao, europski izbori vrlo su važni, očekujemo odličan rezultat, a to je šest mandata – optimistič­an je šef stožera Rajko Ostojić. Prije četiri godine SDP-ova lista, na kojoj su bili i HNS, IDS i HSU, osvojila je četiri mandata. U Europski parlament ušli su Biljana Borzan, Tonino Picula i Jozo Radoš, dok je na mjesto Nevena Mimice, koji je otišao u Europsku komisiju, došao IDS-ovac Ivan Jakovčić.

Ženska kvota

Ovaj put SDP-ovci planiraju znatno bolji rezultat, i to, čini se, tako što će kopirati recept koji je na zadnjim izborima primijenio HDZ i tadašnji šef Tomislav Karamarko, a to je da se na listu stave najjača imena. Tako bi se i na SDP-ovoj mogli naći ljudi koji trenutačno nisu po volji Davoru Bernardiću, ali koji bi mogli “povući” dodatne glasove i tako listi priskrbiti bolji rezultat. Moraju paziti i da se na listi nađe isti broj žena i muškaraca kako su odredili novim Statutom.

Piše se program za EU izbore koji treba biti dovršen do ljeta kada kreće i kampanja

 ??  ?? U najužem timu za izbore za Europski parlament jaka su stranačka imena
U najužem timu za izbore za Europski parlament jaka su stranačka imena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia