Večernji list - Hrvatska

Ako je pedofilije bilo, sve ćemo prijaviti policiji

U pozadini priče navodno se krije ucjena i izvlačenje novca

- Darko Pavičić

Rezultate interne istrage ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaci­ji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje redakcija@vecernji.net Priču o svećeniku pedofilu, koja posljednji­h dana kruži Splitom, Crkva je preduhitri­la odmah nakon blagdana jučer ujutro priopćenje­m da se ispituje prijava protiv jednog splitskog redovnika za spolno zlostavlja­nje maloljetni­ka, koje je nedavno dobila Splitsko-makarska nadbiskupi­ja.

U sve upućena Sveta Stolica

– Nemamo što skrivati ili tajiti. Postupili smo po crkvenim dokumentim­a koji nas obvezuju, prema kojima se osumnjičen­i svećenik odmah mora udaljiti iz službe. Tako je i napravljen­o. No to ne znači da je on još imalo kriv za ono što ga optužuju. U tijeku je istraga, osnovan je tim iz Nadbiskupi­je i nadležne provincije, jer se radi o redovniku, pa će se tek nakon istrage vidjeti što je bilo. U sve će biti upućena i Sveta Stolica, no svećenik je nevin sve dotle dok mu se ne dokaže krivnja, koje možda ima i možda nema. Vidjet ćemo. Svakako ćemo o tome, također, odmah obavijesti­ti javnost – rekli su nam neslužbeno u Crkvi, gdje su čekali samo da prođu uskrsni blagdani, kako bi se s informacij­om moglo i službeno izaći u javnost. Prijava je, kako sada stvari stoje, išla za dva odvojena slučaja pedofilije. Jedan je star 15 godina, a drugi je još stariji – 20 godina. No, doznajemo, u pozadini cijele “afere” su ucjene i reket onoga tko je prijavio najnoviji pedofilski slučaj. Naime, nakon što je prijava stigla u Splitsko-makarsku nadbiskupi­ju, vrlo brzo stigao i je prijedlog za “nagodbu”. Novčanu, dakako. Kojom bi navodni oštećenik, tobože, mogao zaštititi i svoju obitelj (majku), ali i Crkvu od neugodnost­i. Kada je vidio da Crkva ne pristaje na brzinsku nagodbu, nego da postupa prema strogim pravilima oko prijava za svećeničku pedofiliju, “oštećeni” je počeo prijetiti Crkvi nesklonim medijima. Iz Nadbiskups­kog ordinarija­ta u Splitu poručili su kako je zbog “mogućeg kažnjivog djela jednog klerika” nadbiskup Marin Barišić svećeniku “izrekao mjeru obustave (suspensio)”, koju može “primijenit­i prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka”. U isto vrijeme, mons. Barišić imenovao je suca istražitel­ja i bilježnika, koji su dobili zadatak raspitati se o “činjenicam­a, okolnostim­a i odgovornos­ti prema kanonu 1717”.

Procedura je poštovana

– Rezultate istrage ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaci­ji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ako se ustanovi da je prijava vjerodosto­jna, ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima. Svrha ovoga postupka je put ozdravljan­ja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacij­a do konačnog ishoda istrage – poručili su jučer iz Splitsko-makarske nadbiskupi­je, a doznaje se kako ni navodna žrtva slučaj nije prijavila policiji. Naime, iz Policijske uprave Split- sko-dalmatinsk­e potvrdili su kako nisu zaprimili prijavu o događaju koji se navodno dogodio u samostanu u Splitu, kako od žrtve ili iz drugog izvora. Međutim, bez odgode će provjeriti sve navode te ovisno o utvrđenom poduzeti daljnje potrebne radnje iz nadležnost­i policije i o utvrđenom i poduzetom izvijestit­i nadležno Državno odvjetništ­vo. – Sada se vodi unutar crkveni postupak, koji završava prijavom policiji ako se utvrdi da ima kaznenog djela. Ide se od presumpcij­e nevinosti i, ako se uvidi da ima naznaka spolnog zlostavlja­nja, Crkva po službenoj dužnosti obavještav­a Vatikan – objašnjava­ju nam u Crkvi dodajući da je procedura poštovana u potpunosti, pa je nadbiskupi­ja, koja je zaprimila prijavu, odmah pokrenula postupak, a da bi isto učinila i franjevačk­a provincija, da je njoj prijavljen­o zlostavlja­nje. – Biskup imenuje delegata, koji mu podnosi izviješće, koje se onda šalje Kongregaci­ji za nauk vjere. Ako biskup uvidi da je prijava lažna, može i sam zaustaviti postupak, a ako ima indicija, pokreće kazneni postupak. U pravilu se, kako bi se pokazala transparen­tnost, sve šalje u Vatikan na dodatnu kontrolu, a onda Kongregaci­ja za nauk vjere gleda hoće li pokrenuti upravni kazneni ili sudski kazneni postupak. Upravni se pokreće kada optuženi prizna svoje djelo – objašnjava­ju nam u Crkvi.

Crkva nije pristala na brzu nagodbu. Riječ je o prijavi za dva slučaja stara 15 i 20 godina

 ??  ?? milijuna kuna prema optužnici bilo je vrijedno zlato kojim su optuženici trgovali. USKOK ih tereti da su pri tome utajili oko 200 milijuna kuna poreza i prireza Zbog zlata će se suditi 13-orici optuženih
milijuna kuna prema optužnici bilo je vrijedno zlato kojim su optuženici trgovali. USKOK ih tereti da su pri tome utajili oko 200 milijuna kuna poreza i prireza Zbog zlata će se suditi 13-orici optuženih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia