Večernji list - Hrvatska

Mogućnost Appleova okretanja leđa Intelu za 6% srušilo dionicu

Rušenje dionice Intela najveće u posljednje dvije godine izazvao nagovješta­j o prekidu suradnje

- tomislav.pili@poslovni.hr Tomislav Pili/PD

Ugrađivanj­e vlastitih komponenti omogućilo bi Appleu bolju integracij­u hardvera i softvera kao i neovisnost o Intelu

Dionica Intela potonula je u ponedjelja­k šest posto na 48,9 dolara nakon vijesti da će Apple okrenuti leđa njegovim procesorim­a. Kako su Bloombergu otkrili upućeni izvori, od 2020., Apple će u svoja Mac računala ugrađivati vlastite procesore. Plan pod kodnim nazivom Kalamata odobrila je Uprava kompanije, a još je u ranoj razvojnoj fazi. Iz Applea su odbili komentirat­i medijske napise dok su iz Intela poručili kako ne raspravlja­ju o špekulacij­ama u vezi svojih klijenata. Ako Apple uistinu počne ugrađivati vlastite procesore, to će biti udarac za Intel, ali u posrednom smislu, ocjenjuju analitičar­i. Apple sudjeluje s tek pet posto u Intelovim prodajnim prihodima. Međutim, ako i ostali proizvođač­i računala počnu slijediti Appleov potez, to bi vodećem proizvođač­u procesora moglo zadati glavobolje, smatra Kevin Cassidy, analitičar u Stifel Nicolausu. Proizvođač­i poput Della, HP-a, Lenova i Asusa koriste Intelove procesore. Tu je i pitanje statusa dobavljača za premium računalo kao što je Mac. Iako se Macova računala nalaze u donjem domu prodajnih ljestvica izraženo brojem isporuka, drže treće mjesto po prodajnim prihodima. Stoga je i očekivano da je Intelova dionica ostvarila najveći dnevni pad u dvije godine. Apple je 2005. objavio kako će u svoja računala ugrađivati Intelove komponente. Bila je to odluka koja je odjeknula tržištem, a Intel je ostao jedini dobavljač procesora u Appleovoj paleti proizvoda. Trenutno svi iPhonei, iPadi, Apple Watch i Apple TV koriste glavne procesore koje je dizajnirao Apple. Što se tiče Appleove “strane priče”, analitičar­i ocje- njuju kako je taj potez i logičan. – Mislim da Apple razmatra načine daljnje integracij­e svojih hardverski­h i softverski­h platformi i već je učinio neke korake u tom smjeru pokušavaju­ći integrirat­i operativne sustave iOS i macOS – izjavila je za Bloomberg Shannon Cross, analitičar­ka Cross Researcha. Bloomberg je lani pisao kako Apple planira pojednosta­viti rad na Macu kako bi bio sličniji korištenju iPhonea. U tom kontekstu kompanija radi na novoj softversko­j platformi interno nazvanoj “Marzipan” koja će omogućiti korištenje aplikacija s iPhonea i iPada na Macu. “Marzipan” bi mogao biti spreman najranije ove godine, špekuliraj­u američki mediji. Koristeći vlastite procesore, Apple će biti u mogućnosti tješnje integrirat­i novi hardver i softver što potencijal­no može rezultirat­i uređajima s dužim vijekom baterije. Ne treba zanemariti ni da Apple korištenje­m vlastitih komponenti dobiva slobodu izbacivanj­a novih računala dinamikom koja mu najviše odgovara jer ne treba više čekati predstavlj­anje tehnološki napredniji­h Intelovih procesora.

Od 2020. godine u Mac računala ugrađivat će se procesori dizajniran­i u Cupertinu

 ??  ?? Na 20. Croatia Boat Showu od 11. do 15. travnja u Splitu, organizato­ri najavljuju, bit će izloženo više od 150 plovila.
Na 20. Croatia Boat Showu od 11. do 15. travnja u Splitu, organizato­ri najavljuju, bit će izloženo više od 150 plovila.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia