Večernji list - Hrvatska

Broj jedan? To mi je cilj, no neka to bude jedan normalan proces

Kazahstan je rušio favorite, stoga oprez - upozorava Marin

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net

Novi model Davisova kupa čini mi se zanimljiv. Bilo bi više igrača iz Top 10, a i navijači bi putovali, bilo bi jako interesant­no

Došao je među prvima u Varaždin i već odradio nekoliko žestokih treninga na zemljanom terenu u varaždinsk­oj Areni. Marin Čilić (29) uspio je nakon ožujske američke turneje zadržati visoko treće mjesto na rang-listi svjetskih tenisača, a ovaj će vikend predvoditi Hrvatsku u četvrtfina­lnom dvoboju Svjetske skupine Davisova kupa s Kazahstano­m. – Teren je sličan kao i u Osijeku, a to smo i željeli. Za nekoliko dana za par nijansi još će se približiti željenome, ali već sada možemo reći da je prilično dobar – kaže Čilić.

Želio sam više u SAD-u

U Indian Wellsu u trećem kolu izgubio je od Kohlschrei­bera, a u Miamiju u četvrtom od kasnijeg pobjednika Isnera. – U svakom slučaju očekivanja su bila puno veća. Imao sam sjajne rezultate na početku sezone kao i cijele 2017. pa se onda, naravno, očekivanja podižu iz dana u dan. Činjenica je da mi američka turneja, posebno u ovom trećem mjesecu, nikad nije posebno odgovarala. Na kraju, ipak sam taj dio odradio solidno i sad se nadam da ću biti spreman za zemljanu sezonu i da ću bolje rezul- tate postizati do Roland Garrosa, a i poslije. Zasad ste predvodnik svoje, recimo tako, srednje generacije svjetskog tenisa, no otvara vam se i mogućnost da preteknete nešto starije Nadala (brani puno bodova) i Federera (ne igra) i postanete prvi tenisač svijeta, što dosad nikome od Hrvata nije pošlo za rukom?

Borna je – sjajan

– Da, spominjalo se to i nakon Australian Opena, nedvojbeno sam tu blizu, u krugu igrača koji mogu doći na vrh. To mi je veliki cilj, svakako konačni cilj u karijeri, ali ne postavljam sebi nikakav imperativ što se vremena tiče. Neka to bude jedan proces... Kazahstan je relativno nepoznata reprezenta­cija, s vama i Bornom Ćorićem Hrvatska je naglašeni favorit? – Slažem se da smo favoriti – igramo kod kuće, na podlozi koju smo sami izabrali – ali moramo biti iznimno oprezni i maksimalno uvažavati suparnika. Kazahstan je neugodan, posebno se to vidjelo posljednji­h pet-šest godina kada su u Svjetskoj skupini pobijedili puno respektabi­lnih suparnika (Belgiju, Italiju, Argentinu, Švicarsku... – op. a.). Govori se o novom formatu Davisova kupa (jedan tjedan, u jednom gradu), igrači su uglavnom za, ali mi uvijek ističemo i to osebujno ozračje Davisova kupa koje bi se možda izgubilo. Kako vi gledate na to? – Pa, novi bi model imao i pluseva i minusa. Iskreno rečeno, ja sam za promjenu. Posljednji­h 10-ak godina razgovaral­o se o nužnim promjenama, o korigiranj­u formata, o skraćivanj­u susreta, ali ITF nije napravio ništa da bi olakšao igračima i na taj način privukao i one iz Top 10. Eto, primjerice, u veljači, Zverev i ja smo bili jedini igrači od najboljih 10 koji su igrali Davisov kup. Znači, malo je igrača iz samog vrha, a bojim se, ako ostane tako, da će situacija biti ista. Ovako, kada bi se igralo u jednom tjednu, mislim da bi to puno značilo za tenis, financijsk­i bi pomoglo savezima, pridonijel­o populariza­ciji tenisa i izazvalo seobe navijača. Vjerujem da bi to bio zbilja veliki spektakl. Meč po meč. Što kažete na posljednje Bornine nastupe, iza njega su tri tjedna iz snova? – Apsolutno se slažem. Svi smo znali da on to može i, evo, sada se uspio posložiti i napraviti sjajne rezultate.

Hrvatska i Kazahstan od petka do nedjelje za plasman u polufinale Davisova kupa

 ??  ?? Zalaže se za promjene u Davisovu kupu – Marin Čilić
Zalaže se za promjene u Davisovu kupu – Marin Čilić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia