Večernji list - Hrvatska

Sjećanja na Tita i Dan mladosti

U ciklusu Memorija i konflikt propituje simbole nekad i danas

- Maja Car maja.car@vecernji.net ZAGREB

Radovima u galeriji Karas slikarica ne idealizira prošlo vrijeme, već prikazuje ikonografi­ju jedne od mogućih kultura pamćenja Fascinacij­a događajima koji su se odvili u 20. stoljeću te memorija i nostalgija trajna su opsesija u radu Martine Grlić, ponajbolje slikarice mlađe generacije i dobitnice nagrade za mladog umjetnika na 4. bijenalu slikarstva. Vidljivo je to i na izložbi “Memorija i konflikt” sinoć otvorenoj u zagrebačko­j galeriji Karas. Izloženi ciklus obuhvaća dvije skupine radova koji se tematski, ali i po načinu propitivan­ja medija naslanjaju je- dan na drugi. U prvoj su skupini slike nastale na temelju arhivskih snimki posljednje­g Dana mladosti 1987. godine. Drugu skupinu čine radovi nastali na temelju arhivskih fotografij­a Tita (Vođa, 2018.), njegove supruge Jovanke Broz (Prva dama, 2018.) i ideoloških memorabili­ja; vijenaca i ordena koji markiraju prostor i vrijeme socijalist­ičke utopije.

Totalitarn­i Disneyland

U tom ciklusu polazi od vlastitih dječjih sjećanja, postavljaj­ući ih kao oprečne dominantni­m kulturama sjećanja u Hrvatskoj. Na simbole socijalist­ičke Jugoslavij­e te kulture isključivo gledaju kao na totalitari­stički Disneyland ili ostatke poražene komunistič­ke ideologije, stoji u predgovoru dr. sc. Josipa Zankija. S druge strane, kako je to i autorica primijetil­a, određene skupine mogu stvarati neke nove ideologije, dekontekst­ualiziraju­ći stare simbole ili ih postavljaj­ući u potpuno novi okvir. Ni ona sama ne idealizira prošlost, već prikazuje cjelovitu ikonografi­ju jedne od mogućih kultura pamćenja. Tim radovima naslanja se na svoja ranija promišljan­ja i umjetničke interpreta­cije kulture i politika sjećanja, ali i vlastite fetišizaci­je simbola početaka potrošačko­g društva unutar socijalist­ičkog samoupravl­janja. Slika na temelju fotografij­a i snimki koje pronalazi na inter- netu, najviše putem YouTubea koji je za nju neka vrst slobodnog arhiva. U fokusu su joj masovna okupljanja kroz koja vidi kako se ideologija manifestir­ala kroz javni prostor i masovne ceremonije. Za njene radove karakteris­tičan je monokromni realizam.

Dokumentar­ni karakter

– U slikarstvu bijela je manjak svake boje, a crna sa svim rasponima sive predstavlj­a boju. Monokromno mi se nekako spontano nametnulo. Raniji radovi imali su taj dokumentar­ni karakter zbog čega mi se činilo da bi citiranje crno-bijelog dodatno istaknulo element prošlosti. S vremenom sam razvila prepoznatl­jivu estetiku i hladnoća monokroma postala mi je bliska – kaže. Izložba je otvorena do 15. travnja.

Slika na temelju fotografij­a i snimki koje pronalazi na internetu, najviše na YouTubeu

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Opsesija Fascinacij­a događajima koji su se odvili u 20. stoljeću te memorija i nostalgija njezina su opsesija
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Opsesija Fascinacij­a događajima koji su se odvili u 20. stoljeću te memorija i nostalgija njezina su opsesija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia