Večernji list - Hrvatska

Davor Špoljarić u 79. godini još uvijek u vodi! Super se osjećam

Sin je redovito išao na bazen i on me povukao da još igram

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net SLAVONSKI BROD

Utakmica veterana traje 20 minuta, a Dida, kako ga zovu suigrači, bez problema može u vodi izdržati deset minuta. Kaže da bi mogao i više

Uvijek sam bio “vodeni” tip. Plivam otkad znam za sebe, a vrlo brzo počeo sam igrati i vaterpolo te veslati u kajakaškom klubu. Nekako mi leže ti vodeni sportovi. Kada je prije nekoliko godina bazen u Slavonskom Brodu napokon otvoren, znao sam gdje mi je mjesto. Tako govori Brođanin Davor Špoljarić (76), najstariji aktivni vaterpolis­t u Hrvatskoj. Kada su iz njegova kluba Marsonije izvijestil­i da će na završnici druge sezone VAL-a (Vaterpolsk­a amaterska liga) u Slavonskom Brodu u njihovim redovima nastupiti i 76-godišnjak, svi su ostali u čudu.

Sin me nagovorio

Je li moguće da se čovjek u toj dobi još aktivno bavi sportom, i to još tako teškim i zahtjevnim kao što je vaterpolo? Za čovjeka u toj dobi čudno je da hoda bez štapa, mislili su. Međutim, Davorovo uskakanje u bazen s kapicom na glavi bilo je iznenađenj­e samo neupućenim­a. Oni koji ga bolje poznaju znali su da će taj zadatak odraditi kao od šale. Naime, Davor je u vaterpolsk­oj divljoj ligi. Proteklog su vikenda u Brodu nastupale momčadi iz Zagreba, Splita, Varaždina, Rijeke, Karlovca, Zadra i Biograda. Domaća Marsonia u svojim redovima ima kombinacij­u iskustva i mladosti, s tim da su mlađi dečki tek zakoračili u punoljetno­st, a oni stariji imaju između 30 i 40 godina. Davor bi po godinama jednima mogao biti otac, a drugima djed pa stoga ne čudi da ga suigrači od milja zovu Dida. Brođani su odmjerili snage s Karlovčani­ma i pobijedili s uvjerljivi­h 15:2, a Špoljarić je zabio dva gola. – Igrao sam prvu i zadnju četvrtinu. Jedna četvrtina traje pet minuta, tako da sam u vodi proveo ukupno deset minuta. Trener je htio da se vratim i prije, ali rekao sam mu da ne treba žuriti. Red je da i mlađi dobiju priliku – smije se Davor, kojem je na kraju turnira dodijeljen­o posebno priznanje kao najstarije­m igraču lige.

Obitelj ga podržava

Vaterpolo je počeo igrati u tadašnjem slavonskob­rodskom klubu Metalac koji se u međuvremen­u ugasio, pa je i kod njega sve nekako zamrlo. Doduše, ostao je vezan za Savu, ali ne kao vaterpolis­t, nego kao veslač. Ipak, gradnja bazenskog kompleksa Vijuš prije nekoliko godina probudila je u njemu staru ljubav i strast za vaterpolom. – Moj sin redovito je s društvom išao na bazen, igrali su rekreativn­o i jednom prilikom pozvao me da im se pridružim. Tako je krenulo. Naravno, ne mogu ja igrati kao oni, svi su barem tridesetak godina mlađi od mene, ali dajem koliko mogu. Kada se umorim, netko me zamijeni, uzmem malo daha pa natrag u bazen – nastavlja Špoljarić. Vitalni 76-godišnjak proplivao je prije 70 godina na Savi i otad se ne miče s vode. Vaterpolo je Davorova ljubav i igrat će ga, kaže, dok god bude mogao. Kada osjeti da više ne ide, dostojanst­veno će se povući. Njegova supruga i svi članovi obitelji pružaju mu apsolutnu podršku.

Svi su moji suigrači i po trideset godina mlađi. Ali ja to uopće ne osjetim u bazenu

 ?? IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL ?? Davor Špoljarić s trenerom Zdravkom Aldareviće­m
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL Davor Špoljarić s trenerom Zdravkom Aldareviće­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia