Večernji list - Hrvatska

Bošnjaci žele državicu kao i Srbi u BiH, ali bez Hrvata

Traži se ukidanje Doma naroda, koji jedini štiti prava Hrvata, koji je i temelj Washington­skog sporazuma koji je potpisala RH

- Zoran Krešić

Bošnjačke stranke ljevice i desnice, SDP, SDA ... otkrile su karte. U biti, želi se nastaviti dominacija, a onda i eliminiran­je Hrvata Nedavno je bošnjački potpredsje­dnik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić iz bošnjačke Stranke demokratsk­e akcije (SDA) alarmirao javnost da su Bošnjaci diskrimini­rani u srpskome entitetu jer im se onemogućav­a zaštita nacionalni­h interesa u Vijeću naroda i tamošnjem Ustavnom sudu, te da nisu ravnopravn­i i konstituti­vni. To se odnosi i na broj zaposlenih Bošnjaka u institucij­ama, probleme u školstvu, povratak... To su posljedice rata, ali i toga da umjesto ravnopravn­og drugog doma Narodne skupštine RS-a imaju institucij­u Vijeća naroda, parlamenta­rnog tijela koje može samo uložiti žalbu na neka pitanja, a o čemu opet odlučuje srpska većina u Ustavnom sudu RS-a. Tu diskrimina­ciju koju sada proživljav­aju Bošnjaci, ali i Hrvati u RS-u, bošnjačke stranke predložile su u Federaciji BiH. Naime, bošnjačka SDA, SDP BiH, Demokratsk­a fronta i Savez za bolju budućnost na sastanku s američkom veleposlan­icom Maureen Cormack i visokim predstavni­kom EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom izrijekom su predložili ukidanje Doma naroda u FBiH i njegovo pretvaranj­e u Vijeće naroda, inzistiral­i su da se pri izboru koriste podaci s popisa iz 1991. godine, da se iz svake županije bira po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak u Dom naroda. Riječ je o pokušaju preslikava­nja pravnog i političkog stanja srpske državice RS-a u život FBiH koja bi, prema prijedlozi­ma bošnjačkih stranaka, trebala postati bošnjačka državica.

Miloševiće­v poučak

Sveučilišn­i profesor Mile Lasić iz Mostara, koji je bio zaposlen u saveznim tijelima u Beogradu početkom 90-ih i svjedočio početku krvavog raspada Jugoslavij­e, uputio je jučer na Facebooku vrlo upozoravaj­uću poruku. “Pa pobogu, dragi sugrađani, prisjetite se Miloševiće­ve priče o ‘modernoj Federaciji’ i njegova razumijeva­nja nužnosti načela ‘jedan čovjek, jedan glas u višenacion­alnoj zemlji, što je i stajalo na prapočetku jugoslaven­ske nesreće. Nije nikakva tajna da je Milošević pod ‘modernom Federacijo­m’ mislio na ‘veliku Srbiju’, pa su potom svi slijedili logike ‘modela nacija – država’ – okrupnjava­nja i preklapanj­a teritorija­lnog i nacionalno­g, kako bi u konačnici postali mali i nikakvi ...” Lasićev post pokušaj je da se na primjeru mini Jugoslavij­e, kako su i prije zvali BiH, osvijesti do kojih granica je opasan prijedlog unitarne države. Hrvatske stranke vrlo su žestoko reagirale na poruke bošnjačke ljevice i desnice o tome da bi u slučaju pokušaja ukidanja Doma naroda trebalo ponovno oživiti Herceg-Bosnu, pokrenuti postupak razdruživa­nja ili pak potpuno blokirati BiH. Hrvatski član BiH Predsjedni­štva Dragan Čović istaknuo je kako prijedlog ne vodi rješenju presude. – Predlaže se tobože građanska opcija, a ustvari dominacija Bošnjaka. O Domu naroda se ne može razgovarat­i – rekao je Čović za Večernjak. Čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović pozvao je bošnjačke stranke da povećaju prava Bošnjaka i Hrvata u RS-u. I šefica diplomacij­e Marija Pejčinović Burić jučer je istaknula da treba osigurati jednakopra­van položaj Hrvata, a ne dalje raditi na slabljenju pozicija.

Politički kaos

Nije slučajno da su bošnjačke stranke “udarile” na Dom naroda. Riječ je o gornjem domu Parlamenta Federacije BiH koji donosi sve odluke ravnopravn­o i koji je ključan za posredni izbor izvršne i zakonodavn­e vlasti. Bez Doma naroda, u kojemu Hrvati imaju 17 izaslanika, jednako kao i Bošnjaci i Srbi, ne može se izabrati predsjedni­k ovoga entiteta i Vlada Federacije BiH. S obzirom na to da su Bošnjaci tri puta brojniji, ovo je jedini način zaštite od majorizaci­je. S druge pak strane postoji i Zastupničk­i dom u koji se biraju predstavni­ci građana. Presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića zatraženo je da se prestane s praksom izbora lažnih hrvatskih predstavni­ka i nametanja sa strane Bošnjaka, nego da Dom naroda, ali i druge nacionalne dimenzioni­rane institucij­e bira taj narod koji on predstavlj­a. Dom naroda jedna je od temeljnih institucij­a uspostavlj­enih u Washington­skom sporazumu 1994. uz posredovan­je SAD-a, Hrvatske i Turske. Potvrđen je kasnije 1995. Daytonskim sporazumom. Bilo kakva promjena koja narušava taj balans do sada je izazivala tektonske promjene. Svi su svjesni, pa i domaći političari, kako će se BiH morati transformi­rati na putu prema članstvu u Europskoj uniji. To podrazumij­eva i omogućavan­je manjinama da sudjeluju u izbornome procesu, što je suština presuda Suda za ljudska prava u Strasbourg­u u predmetu Sejdić-Finci. Ostalo je svega 20-ak dana za dogovor o izmjenama Izbornog zakona nakon čega će Središnje izborno povjerenst­vo raspisati izbore. U slučaju da dogovora ne bude, a po predloženi­m rješenjima to više sliči ostvarivan­ju ratnih ciljeva, jedini izvjesni epilog je da će BiH nakon dvodesetlj­etne krize krenuti prema kaosu jer neće moći provesti izborne rezultate.

 ??  ?? Bh. čelnici Bakir Izetbegovi­ć, Dragan Čović i Mladen Ivanić s predsjedni­com RH Kolindom Grabar-Kitarović
Bh. čelnici Bakir Izetbegovi­ć, Dragan Čović i Mladen Ivanić s predsjedni­com RH Kolindom Grabar-Kitarović
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia