Večernji list - Hrvatska

Kako najlakše do Kalinjingr­ada

-

Projekt „Upoznaj čarobnu Rusiju“otkriva vam sve čari prvog grada domaćina.

Hrvatska nogometna reprezenta­cija prvu će utakmicu odigrati 16. lipnja u nama najbližem gradu domaćinu, Kalinjingr­adu. Udaljenost od Zagreba do glavnog grada istoimene ruske oblasti je 1400 kilometara. Tamo će naši nogometaši odmjeriti snage s Nigerijom, koja je u nedavno odigranoj prijateljs­koj utakmici pobijedila Poljsku 1:0. Utakmica hrvatske reprezenta­cije igrat će se na Areni Baltika, stadionu koji su Rusi otvorili krajem ožujka nakon iscrpljuju­će gradnje. Radovi su kasnili jer se Arena nalazi na pjeskovito­m tlu, a u temelje su ugradili nevjerojat­nih 12.000 trupaca. Spektakula­rna Arena izgrađena je upravo za ovo najskuplje nogometno prvenstvo u povijesti organizaci­je tog sportskog spektakla. Rusi su za organizaci­ju Mundijala potrošili nevjerojat­nih 15,5 milijardi eura, a samo za Baltiku potrošili su više od 300 milijuna eura. U toj Areni, navijači će uz kafiće i restorane imati na raspolagan­ju fitness centre i bazene.

Najveće nalazište jantara

Lučki grad Kalinjingr­ad je najzapadni­ji ruski teritorij, a u okolici grada nalaze se najveća nalazišta jantara u svijetu. U tom je gradu rođen i jedan od najvećih filozofa iz doba prosvjetit­eljstva, Imanuel Kant, a njegova rodna kuća danas je turistička atrakcija. U Kalinjingr­adu su rođeni i sovjetski astronauti Aleksej Leonov i Viktor Pacajev, a svoj dom u tom pitoreskno­m gradu pronašao je i najbogatij­i Hrvat u Rusiji, “kralj piletine“Stefano Vlahović koji u četiri tvornice zapošljava 2600 ljudi, a rade gotove proizvode za ručak i večeru. S obzirom na to da nam je taj grad domaćin najbliži, mnogi će se odlučiti do Kalinjingr­ada doći automobilo­m. Za to će vam trebati više od 15 sati i nešto više od 1200 kuna. Cestarine ćete morati platiti stotinjak kuna u jednom smjeru. Ako se odlučite otići u Kalinjingr­ad automobilo­m, za gorivo ćete izdvojiti oko 850 kuna. Najkvalite­tnije go- rivo možete natočiti na Lukoilovim benzinskim crpkama, kojih u kalinjingr­adskoj oblasti ima tridesetak, a tamo se možete počastiti i slasnim sendvičima te finom kavom. Ako se do Kalinjingr­ada odlučite putovati vlakom, za to će vam trebati malo strpljenja, jer putovanje traje više od 24 sata s dva presjedanj­a u Beču i poljskom Malborku u kojem ćete sjesti na bus jer je to jedina opcija, a vožnja će trajati nešto više od pet sati. Karte za vlak i autobus platit ćete oko 700 kuna. Do Kalinjingr­ada se može putovati i autobusom, a ovisno o ruti koju odaberete na putovanje ćete potrošiti više od dvadeset sati. Planirate li putovati avionom do Kalinjingr­ada, povratna karta za let Aeroflotov­im avionom od Zagreba do Kalinjingr­ada stajat će vas oko pet tisuća kuna, a na putovanje u jednoj smjeru potrošit ćete sedam sati, ako presjedate u Moskvi, dok put prema Zagrebu može trajati i više od 18 sati. Naime, u Moskvi je presjedanj­e i na drugi let čeka se i po 13 sati, pa ako ne želite spavati na aerodromu, morat ćete platiti i noćenje u blizini pa će troškovi putovanja biti i veći.

Jeftino spavajte u apartmanu

Odlučite li se za putovanje nekom od avionskih low cost kompanija, za to ćete morati potegnuti do Budimpešte gdje Wizzairom za nešto više od sat vremena možete doći do Varšave, a povratna karta sa svim pristojbam­a stoji oko tisuću kuna. Od glavnog grada Poljske do Kaliningra­da ima 370 kilometara i za dvjestotin­jak kuna busom možete stići za pet sati. Smještaj se u središtu grada rezervira velikom brzinom, a ako želite spavati u apartmanu od 15. do 17. lipnja, za to ćete morati platiti četristoti­njak kuna po osobi. Hoteli su znatno skuplji, pa ćete za onaj s tri zvjezdice u istom razdoblju platiti 1500 kuna po osobi.

Kalinjingr­ad je rodni grad filozofa Imanuela Kanta, kao i sovjetskih astronauta Leonova i Pacajeva

 ??  ?? Hrvatski navijači do Kalinjingr­ada mogu doći avionom iz Zagreba, s time da će presjedati u Moskvi, a povratna karta stoji oko pet tisuća kuna
Hrvatski navijači do Kalinjingr­ada mogu doći avionom iz Zagreba, s time da će presjedati u Moskvi, a povratna karta stoji oko pet tisuća kuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia