Večernji list - Hrvatska

Maria Guljegina i Jusif Ejvazov pjevaju uloge kojima su osvojili svijet

- Branimir Pofuk branimir.pofuk@vecernji.net

U atraktivno­m programu koncerta oboje pjevača publika će moći upoznati upravo u onim ulogama koje su ih proslavile Ciklus Lisinski arioso koji u Zagreb dovodi najveće zvijezde svjetske operne scene i ove će sezone imati spektakula­rnu zaskoj vršnicu. Između nastupa u Scali, Boljšoju, Covent Gardenu i Metropolit­anu, na pozornicu Lisinskog dolazi jedan od najtraženi­jih tenora današnjice Jusif Ejvazov.

Suprug Anne Netrebko

Azerbajdža­nski umjetnik igrom slučaja rođen je u Alžiru, a jednako slučajno počeo je i svoju pjevačku karijeru, već na studiju kojim se pripremao za profesiju svog oca – meteorolog­a. Svoj pjevački talent otkrio je na jednoj student- proslavi i potom se prebacio na studij pjevanja, najprije u Bakuu, a kasnije u Italiji, kod velikih uzora i pedagoga Franca Corellija i Gene Dimitrove. Premda ne bismo imali ništa protiv kada bi mu se u Zagrebu pridružila supruga Anna Netrebko, Ejvazovu će u Lisinskom ništa manje atraktivna partnerica biti jedna druga diva, sopranisti­ca Maria Guljegina. Rođena u Odessi od majke Ukrajinke i oca Armenca, Maria Guljegina je na opernoj pozornici debitirala 1985. godine kao Jolanta u Minsku, a već dvije godine poslije započela je blistavu svjetsku karijeru debijem na pozornici milanske Scale kao partnerica Lucianu Pavarottij­u u Verdijevu “Krabuljnom plesu”.

Status žive legende

Slijedili su nastupi u Beču, Münchenu, Hamburgu, Londonu i Parizu, a u New Yorku je pozornicu Metropolit­ana osvojila 1991. kao Maddalena u Giordanovo­j operi “Andrea Chénier”. S pravom uživajući u statusu žive legende, Guljegina je i danas jedna od najomiljen­ijih zvijezda Marijinsko­g teatra u Sankt Peterburgu, gdje je debitirala 1992. godine. Uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, pod ravnanjem talijansko­g maestra Marca Boemija, dvoje pjevača će izvesti niz najljepših arija i dueta iz Puccinijev­e “Tosce”, Verdijevih opera “Krabuljni ples”, “Trubadur”, “Macbeth” i “Moć sudbine” te iz opere “Andrea Chénier” Umberta Giordana – a upravo su to uloge koje su ih proslavile!

 ??  ?? Ona je kći Armenca i Ukrajinke, a on je Azerbajdža­nac rođen u Alžiru
Ona je kći Armenca i Ukrajinke, a on je Azerbajdža­nac rođen u Alžiru
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia