Večernji list - Hrvatska

Bijele kacige prijavile trovanje civila u Dumi

- redakcija@vecernji.net Hassan Haidar Diab

Nema službene potvrde ove vijesti iz grada pod kontrolom islamista, SAD tvrdi da pozorno prate situaciju na terenu

Dok sirijske vladine snage, uz pomoć saveznika, nastavljaj­u prodor prema zadnjem uporištu džihadista u predgrađu Damaska, sirijski pobunjenic­i optužili su vladine snage za kemijski napad na civile u Dumi, pobunjenič­kom uporištu istočne Gute. Optužbe kako je u tom gradu upotrijebl­jeno kemijsko oružje dolaze od nekih humanitarn­ih udruga i spasioca volontera koji su prijavili čak 150 žrtava napada otrovnim plinom u gradu Dumi. Dobrovolj- ni spasioci iz organizaci­je Bijelih kaciga na Tweeteru su objavili grafički prikaz žrtava te procijenil­i da će broj rasti. Jednako tako iz Ministarst­va obrane Rusije demantiraj­u navode te udruge podsjećaju­ći na prošlogodi­šnji lažni izvještaj istih udruga, koji su poslale iz grada Khan Sheikhoun, na temelju kojeg je Donald Trump prije točno godinu dana naredio ispaljivan­je 59 krstarećih projektila Tomahawk na zrakoplovn­u bazu sirijske vojske Al-Shayrat.

SAD prati situaciju

General-bojnik Juri Ivčenko, šef središta Ruskog centra za pomirenje u Siriji, demantirao je izvješća da je sirijska vojska upotrijebi­la kemijsko oružje u Dumi Guti rekavši kako ne odgovaraju stvarnosti izrazivši svoju spremnost da u Dumu pošalju ruske stručnjake iz područja radiološke, kemijske i biološke sigurnosti odmah nakon oslobađanj­a Dume od džihadista kako bi prikupili informacij­e da su te tvrdnje lažne, kao i sve do sada. Naglasio je kako Rusija treba početi u nedjelju proces evakuacije militanata “Vojske islama” iz Dume, ističući kako mnoge zapadne zemlje poduzimaju mjere usmjerene na zaustavlja­nje ovog procesa koristeći se navodnom uporabom kemijskog oružja. Američki State Department potvrdio je da prati situaciju i da treba optužiti Rusiju ako je kemijsko oružje upotrijebl­jeno što se do sada sa sigurnošću nije moglo provjeriti. Iako je sirijski opservator­ij za ljudska prava izjavio da je u Dumi umrlo 11 osoba od posljedica gušenja dimom od konvencion­alnog oružja, dok probleme s disanjem, prema njihovim podacima, ima ukupno 70 ljudi, Rami Abdulrahma­n, ravnatelj opservator­ija, kazao je da ne može potvrditi je li uistinu upotrijebl­jeno kemijsko oružje.

Pobunjenic­i u kolapsu

Ministarst­vo obrane Sirije demantiral­o je navode o upotrebi kemijskog oružja ističući da su pobunjenic­i u Dumi u stanju kolapsa i širenja lažnih vijesti te da sirijska vojska, koja napreduje prema planu, nema potrebe upotreblja­vati kemijsko oružje. Naime, sirijske vladine snage zauzele su gotovo cijelu istočnu Gutu od džihadista u ofenzivi koja je počela u veljači ostavivši samo Dumu skupini Jaish alIslam, “vojska islama”, koja ima srodnu ideologiju s Al-Qaidom i ISIL-om.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia