Večernji list - Hrvatska

Bajs: Liječnicim­a nudimo besplatno stanovanje

Ulaganjem u liječnike i medicinsko osoblje želi se poboljšati zdravstven­a zaštita u županiji

- Ivona Ćuk

Nadamo se da će nam do kraja godine doći 12 liječnika, a do 2020. bi se njih 50-ak trebalo vratiti sa specijaliz­acije – kaže ravnatelj OB Bjelovar ivona.cuk@vecernji.net Prošlog je tjedna održan radni sastanak župana Damira Bajsa s čelnicima zdravstva županije kako bi se dogovorili o uvođenju novih mjera za privlačenj­e i zadržavanj­e liječnika u našoj županiji. Gorući je to problem u cijeloj zemlji, a inicijativ­a Županije i predstavni­ka zdravstva doista je hvalevrije­dna. Naime, Županija je u svoj proračun za 2018. godinu uvrstila i novi projekt “Za najveću vrijednost zdravstven­og sustava – liječnike i medicinsko osoblje“, za čiju je provedbu osigurano milijun kuna. Projekt će se provoditi tri godine i za svaku godinu osiguran je jednak iznos. O novim mjerama sa županom Bajsom razgovaral­i su predstavni­ci Hrvatskog liječničko­g zbora, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinski­h sestara, odnosno njihovih podružnica u Bjelovaru. Namjera županije jest da se ulaganjem u liječnike i medicinsko osoblje poboljšaju uvjeti zdravstven­e zaštite na području Bjelovarsk­o-bilogorske županije.

Mjere moraju biti prevaga

– Sva naša dosadašnja ulaganja u zdravstvo moraju pratiti i ulaganja u liječnike i medicinsko osoblje koji će raditi u novim ili obnovljeni­m bolnicama i domovima zdravlja. Odlučili smo u ovoj godini uložiti dopunska sredstva za tu svrhu. U razgovoru s ravnatelji­ma ustvrdili smo da postoji potreba za 33 liječnika i specijalis­ta. Optimalno bi zapravo bila i dva do tri puta veća brojka, ali i ovo bi zadovoljil­o trenutačno standarde – ustvrdio je župan Bajs. Tako će Županija preuzeti financiran­je stambenog kredita za one liječnike koji se odluče u njoj za- odobrena su sredstva za gradnju nove bolničke zgrade koja će omogućiti objedinjen­je svih kirurških djelatnost­i te modernu dnevnu bolnicu koja bi trebala poboljšati uvjete liječenja za oko 130.000 osiguranik­a. Trenutačno se u cijeloj županiji obnavljaju i opremaju ambulante te domovi zdravlja. Nedavno se ulagalo i u laboratori­je županijsko­g Zavoda za javno zdravstvo, a ne treba zaboraviti ni obnovu Daruvarski­h toplica i hotela u tom sklopu.

Osim nove zgrade bolnice, u županiji se obnavljaju i ambulante te domovi zdravlja

Mi smo optimisti

– Nadamo se da ćemo potporu Županije iskoristit­i na dva načina, a to je privlačenj­e novih liječnika, ali i zadržavanj­e sadašnjih. Mi smo optimisti, nadamo se do kraja godine dočekati novih 12 liječnika. Do 2020. očekujemo povratak liječnika sa specijaliz­acije, njih 50-ak – najavljuje ravnatelj OB Bjelovar Alli Allouch. S njime se složila i ravnatelji­ca Doma zdravlja Ljubica Čaić koja je naglasila kako se maksimalno trude oko ostanka i privlačenj­a medicinsko­g osoblja. Za liječnike koji dolaze iz drugih gradova, tvrdi, bitno je osigurati stanovanje te smatra da je ovo vrlo korisna mjera.

 ??  ?? Župan Damir Bajs sastao se s čelnicima zdravstva u BBŽ-u zbog dogovora o mjerama za bolju zdravstven­u zaštitu
Župan Damir Bajs sastao se s čelnicima zdravstva u BBŽ-u zbog dogovora o mjerama za bolju zdravstven­u zaštitu
 ??  ?? Namjera Županije nije samo privući nove, nego i zadržati stare liječnike
Namjera Županije nije samo privući nove, nego i zadržati stare liječnike
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia