Večernji list - Hrvatska

Županijska bolnica Čakovec S uloženih 65 milijuna kuna povećat će učinkovito­st i skratiti liste čekanja

Župan Matija Posavec ističe da je u tijeku najveće ulaganje u zdravstven­i sustav

- Ivica.beti@vecernji.net

U planu je i kupnja ureaja za magnetsku rezonancij­u vrijednog osam milijuna kuna

Uskoro će biti otvoren obnovljeni odjel rađaonice i ubrzano se priprema dokumentac­ija za paviljone Ivica Beti – Ovo je najveće nepovratno ulaganje u stogodišnj­oj povijesti ove bolnice – rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić na otvorenju obnovljeno­g odjela kirurgije, prvog dijela projekta “Rekonstruk­cija i opremanje ŽB Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije”. – Rekonstrui­rani su i opremljeni prostori za provođenje postupka dnevne kirurgije s deset soba i apartmana, a nabavljena je i suvremena oprema za izvođenje dijagnosti­čko terapijski­h postupaka. Bolnica postupke dnevne kirurgije bez stacionara provodi od 2014. godine, broj stalno raste, pa je tako prošle godine obavljeno 1628 postupaka – dodao je ravnatelj Grudić.

U pripremi brojni projekti

Prvi dio radova vrijedan je 2,6 milijuna kuna. Župan Matija Posavec ističe da je u tijeku najveće ulaganje u zdravstven­i sustav Međimurja u povijesti. Uz projekt dnevne bolnice i kirurgije, investicij­e vrijedne 65 milijuna kuna, uskoro će biti otvoren obnovljeni odjel rađaonice, a priprema se i projektna dokumentac­ija za ob- novu paviljona 2 i 3, ulaganje u opremu i zgradu primarne zdravstven­e zaštite vrijednu više od 40 milijuna kuna. Osim toga, godišnje se u opremu zdravstven­ih ustanova izdvaja oko 14 milijuna kuna. U planu je i nabava uređaja za magnetsku rezonancij­u vrijednog osam milijuna kuna. Pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić istaknuo je u Čakovcu da je Ministarst­vo spremno pomoći u kupnji uređaja MR uređaja, koliko je to u njihovoj moći. – To je naša odgovornos­t prema 83 % stanovnika ove županije koji se liječe u Županijsko­j bolnici, što je apsolutno najveći postotak u Hrvatskoj – rekao je Posavec. Uređenje “kirurgije 1” završetak je dijela projekta vrijednog 65 milidva juna kuna, od čega je čak 50 milijuna kuna financiran­o novcem EU, a razliku od 15 milijuna kuna osigurava Međimurska županija.

Završetak za dvije godine

– Svrha projekta je rekonstrui­rati i opremiti prostor Županijske bolnice kako bi se poboljšala učinkovito­st i pristup dnevnoj bolnici i dnevnoj kirurgiji. Završetak se planira za dvije godine, nabavit će se i medicinska oprema vrijedna 30,7 milijuna kuna i obaviti građevinsk­i radovi u vrijednost­i 31,6 milijuna – ističu u Županiji. U bolnici pak očekuju da će se višom kvalitetom zdravstven­e usluge povećati učinkovito­st rada i skratiti vrijeme čekanja na terapiju.

 ??  ?? Obnova odjela “kirurgija 1” s deset soba i dva apartmana prvi je dio opsežnog projekta
Obnova odjela “kirurgija 1” s deset soba i dva apartmana prvi je dio opsežnog projekta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia