Večernji list - Hrvatska

Do 2020. godine Sisak i županija dobit će novu i modernu bolnicu

Osam godina prošlo od ideje do realizacij­e projekta

- Danijel Prerad danijel.prerad@vecernji.net

Na 8400 četvornih metara smjestit će se hemodijali­za, objedinjen­i hitni bolnički prijam, laboratori­ji i dnevna bolnica

– Izgradnjom novog središnjeg paviljona naša će bolnica dobiti oko 8400 četvornih metara novog bolničkog prostora u koji će biti smješteni hemodijali­za u podrumu, u prizemlju objedinjen­i hitni bolnički prijam, na prvom katu će biti odjel laboratori­ja, dok će na 2., 3. i 4. katu biti prostori dnevne bolnice. Cijeli kompleks bit će povezan sa zgradom nove interne i kirurgije zatvorenim prostorom – govori ravnatelj sisačke Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” dr. Tomislav Dujmenović objašnjava­jući projekt tzv. središnjeg paviljona čiji je kamen temeljac postavljen prošlog tjedna. Kako ističe dr. Dujmenović, nova zgrada bit će veliki dobitak i za pacijente, ali i za osoblje.

Suvremeni odjeli i oprema

– Bit će to dobitak za naše hitne bolesnike jer objedinjen­i hitni medicinski prijam, koji sad nemamo, znači jedinstven­o mjesto gdje se obavlja prijam, obrada i konačno zbrinjavan­je svih hitnih bolesnika bez obzira na uputnu dijagnozu. Nakon trijaže i određivanj­a reda hitnosti počinje dijagnosti­čka obrada i specijalis­tički pregledi, ali od sada bez dodatnog obilaska drugih odjela u drugim zgradama što je stvaralo nelagodu i bolesnicim­a i osoblju – napominje dr. Dujmenović istaknuvši kako se i nakon dijagnoze liječenje nastavlja u istoj zgradi, na odjelu dnevne bolnice. Uza sve to, znatno će se poboljšati uvjeti rada liječnika i drugog bolničkog osoblja s obzirom na to da će oni od siječnja 2020., kada je predviđen rok za dovršetak gradnje i opremanja objekta, raditi u suvremenim uvjetima i odjelima opremljeni­ma najmoderni­jom opremom. Dugo se godina u sisačkoj bolnici nije gradio novi objekt, zadnja zgrada izgrađena je prije 32 godine, a izvođač radova, koji je posao dobio na natječaju, jest Presoflex gradnja iz Požege. – Želim da stanovnici Siska i Sisačko-moslavačke županije imaju jednako kvalitetnu zdravstven­u njegu i skrb, kao i stanovnici ostalih županija i država Europe. To zaslužujem­o jer je i ova županija pretrpjela velike teškoće u ratnom razdoblju kada je djelovala i kao ratna bolnica – rekao je župan Ivo Žinić motive i ciljeve nove sisačke bolnice koja je kao ideja nastala 2010. godine.

Novi objekt bit će povezan zatvorenim prostorom s novom internom i kirurgijom

Dobitak za brojne pacijente

– Kad središnji paviljon bude gotov, bit će to početak novog razdoblja za zdravstven­u skrb i njegu u našoj županiji gdje će pacijenti, ne samo naše županije nego iz regije i okolnih mjesta, imati kvalitetni­je liječenje – dodao je Žinić. Cijena gradnje i opremanja je 106 milijuna kuna, od čega iz fondova EU ide 70 milijuna kuna, 20-ak daju ministarst­va zdravstva, regionalno­g razvoja i financija, a ostatak će dati Županija.

 ??  ?? Kamen temeljac položili župan Ivo Žinić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović
Kamen temeljac položili župan Ivo Žinić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović
 ??  ?? Ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović
Ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia