Večernji list - Hrvatska

Županija s 1,2 milijuna kuna obnovila zgradu Hitne pomoći u Trogiru

- Slavica.vukovic@vecernji.net

Ovakve objekte kakve sad imamo priliku vidjeti u Trogiru trebali bismo imati na području cijele županije – rekao je župan Boban Slavica Vuković Objekt Hitne medicinske pomoći Splitsko-dalmatinsk­e županije u Trogiru rekonstrui­ran je zahvaljuju­ći ulaganju od 1,2 milijuna kuna koje je osigurala Županija. – Nakon dovršetka ustroja ispostave hitne medicine Trogir koju čine pet timova, nakon opremanja vozila i medicinske opreme usmjerili smo se na objekt koji je bio ružan, star, zapušten i neprimjere­n za rad. Kompletno smo ga rekonstrui­rali, ostavili smo samo vanjske zidove, unutra smo sve ponovno sagradili u skladu s pravilnici­ma za hitnu medicinu. Dobili smo prostor od 140 četvornih metara – rekao je Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu SDŽ na otvaranju obnovljeni­h prostorija kroz koje je proveo splitsko dalmatinsk­og župana Blaženka Bobana i trogirskog­a gradonačel­nika Antu Bilića.

Reprezenta­tivan objekt

– Sredstva je osigurao u omjeru od 60 posto Zavod, a 40 posto Županija, iako su to sve sredstva SDŽ jer smo mi u njihovom vlasništvu. Postigli smo cilj i imamo reprezenta­tivan objekt kakav Trogir, biser hrvatske i europske baštine, zaslužuje – naglasio je Luetić. – Građani i gosti bit će zadovoljni jer će imati bolju medicinsku njegu. Nadam se da je ovo početak veće obnove zgrade Doma zdravlja koja je izgrađena 70-ih godina i nije u najboljem stanju – rekao je gradonačel­nik Bilić. Dodao je kako je ovo jedan od koraka, a uz timove na otocima i pripreme heliodroma segment zdravstven­e zaštite bit će spreman za rekordnu turističku sezonu koju očekuju. Župan Blaženko Boban uzvratio je kako će u sklopu rebalansa proračuna usmjeriti sredstva za obnovu krovišta i sanitarnih čvorišta u zgradi trogirskog Doma zdravlja, u kojoj je i HMP. – Ovakve objekte kakve danas imamo priliku vidjeti u Trogiru trebali bismo imati na području cijele županije, i u okvirima hitne pomoći i u domovima zdravlja. Ne možemo uvijek sve očekivati od resornih ministarst­ava i države. Mi na lokalnim razinama također upravljamo javnim novcem i moramo pomoći našim građanima u korištenju javnih prostora, da budu primjereni – rekao je Boban. Luetić nam je rekao kako je županija dobro pokrivena mrežom HMP. Ima 75 timova 1 hitne medicine koji imaju liječnika, medicinsko­g tehničara i vozača te 25 timova 2 koji imaju po dvojicu medicinski­h tehničara od kojih je jedan vozač sanitetsko­g vozila, pet timova za hitan helikopter­ski pri- jevoz smještenih u Divuljama i 10 liječnika i medicinski­h tehničara na prijavno-dojavnoj jedinici.

Pohvale, ali i kritike

Tijekom ljeta dodaju se programi na područjima na kojima je veći pritisak turista, poput Trogira, Makarske i otoka, što se financira kao nadstandar­d većim dijelom iz županijski­h sredstava, a manjim dijelom iz lokalnih samouprava. – Moram pohvaliti lokalae samouprave na trogirskom području koje sudjeluju u sufinancir­anju, ali moram pokuditi one na makarskom području gdje nemamo suradnju. Ali novo je vodstvo pa očekujem da će se i to promijenit­i – rekao je Luetić.

 ??  ?? Objekt je potpuno obnovljen, stari su ostali samo vanjski zidovi
Objekt je potpuno obnovljen, stari su ostali samo vanjski zidovi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia