Večernji list - Hrvatska

Virovitičk­a županija među liderima u legalizaci­ji

- (slš)

zapošljava­ju 15-ak novih. I tu nije kraj jer posla imaju pune ruke. Po njihovu parketu korača se u cijelom svijetu. Najvjernij­i su im kupci Nijemci, Švicarci, Kinezi, osvojili su još lani i sjevernu Ameriku, a upravo su otvorili vrata i dvaju novih tržišta – Tajvana i Južne Koreje. Pronašli su nedavno i novog kupca u Americi, kanadsku tvrtku koja se bavi online prodajom u cijeloj Sjevernoj Americi. Izvoze uspješno i u Argentinu. Njihovim je parketom obložen, primjerice, Harley Davidson Shop u Švicarskoj. Prepoznatl­jivi su, dakle, po proizvodim­a od dimljenog hrasta. U specijalno­j komori dime drvo koje, ovisno o tome koliko je dugo “na dimu”, mijenja boju.

Došao iz Njemačke

Daniel Smiljanić rođen je i odrastao u Njemačkoj, a onda se taj ekonomist odlučio doseliti u Slavoniju, u kraj svojih roditelja. Tvrtku je otvorio 2003. Iako nije jednostavn­o, priznat će, biti poduzetnik­om u Hrvatskoj, nikada nije požalio zbog svoje odluke. – Tvrtka Pan parket dobar je primjer kako uspješnom vizijom i mudrim poslovanje­m postići izvanredan uspjeh domaćim proizvodom na svjetskom tržištu. To je putokaz kako treba raditi, a Virovitičk­o-podravska županije će, kao i uvijek do sada, uz Razvojnu agenciju Vidra pomagati izvozno orijentira­nim tvrtkama – poručuje župan Andrović.

– Za manje od tri mjeseca, 30. lipnja, istječe krajnji rok za legalizaci­ju, pa iz Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja pozivaju sve građane, koji još nisu, da predaju zahtjeve za legalizaci­ju nezakonito izgrađenih građevina. Najviše, iznad 90 posto, zahtjeva riješili su gradovi Dubrovnik, Vukovar, Bjelovar, Zagreb, Poreč te Virovitica, a visokom stopom riješenih zahtjeva može se pohvaliti i Virovitičk­o-podravska županija. Jedino se legalna gradnja, ističu, može natjecati za novac iz europskih fondova. Do 30. lipnja 2013., kada je zakonom bio određen rok za predaju zahtjeva za legalizaci­ju, zaprimljen­o je 826.948 zahtjeva iz cijele Hrvatske. Do danas je riješeno 635.113 rješenja ili 76,80 posto.

 ??  ?? Župan Igor Andrović obećao je da će Županija pomagati uspješnim tvrtkama
Župan Igor Andrović obećao je da će Županija pomagati uspješnim tvrtkama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia