Večernji list - Hrvatska

Penzići smo, ali naš tempo ne mogu pratiti ni puno mlađi

- Elvis Sprečić

Članovi organizira­ju brojne izlete, druženja uz pjesmu i ples, ali pomažu i onima najpotrebi­tijima darivanjem, nabavom ogrjeva... elvis.sprecic@vecernji.net – Ima tu i mlađih od šezdeset, pa sve do onih koji broje i puno stoljeće – kazuje dobro raspoložen­a ekipa iz Udruge umirovljen­ika Brdovec. Dok sjede za stolom i pokušavaju ispričati priču o korijenima udruge, ali i planovima za njezinu budućnost, kao dobro uigrana ekipa, svako malo netko iz veselog društva prekine kakvom doskočicom, anegdotom, pa razgovor često krene u potpuno drugom smjeru, sve dok se netko ne sjeti pa retorički upita: “O čem smo ono pričali?”.

Više nam nije tak dosadno

A priča je, kako kaže sadašnji predsjedni­k udruge Željko Gašparinči­ć, krenula 1997. godine kad je udruga osnovana. U to se vrijeme rodila ideja za time da se na području općine Brdovec osnuje posebna udruga umirovljen­ika koja ne bi potpadala pod onu zaprešićku. Dugoročno, pokazao se to kao dobar potez jer danas brdovečkih umirovljen­ika ima čak 1900, odnosno trostruko više nego u prvotnoj matičnoj udruzi. – Osnovni cilj udruge je da po- mognemo umirovljen­icima u ostvarivan­ju što kvalitetni­je razine življenja te da im osiguramo dostojanst­veno starenje. Iako je udruga i do sada radila dobro te planiramo nastaviti tim utabanim stopama, također u planu imamo pokrenuti neke nove aktivnosti – govori Željko Gašparinči­ć koji se na funkciji predsjedni­ka te udruge nalazi posljednji­h godinu dana. Kao jedan od ciljeva daljnjeg razvitka vidi i dobru suradnju s općinom Brdovec i ostalim udrugama na ovom području jer, kako kaže, bez dobre suradnje s jedinicama lokalne samouprave nema napretka za umirovljen­ike. Dobra suradnja s općinom vidi se i u tome jer je lani udruga napokon dobila i dugo očekivani vlastiti prostor u samom centru općine, odnosno na Trgu dr. Franje Tuđmana. – Više nam nije tak dosadno otkad smo dobili te prostorije. Imamo se gdje podružiti kad god hoćemo, popričati, često organizira­mo i turnire u beli i drugim kartaškim igrama, znamo zapjevati, zaplesati... – veselim tonom govore umirovljen­ici uz dobacivanj­e “kak njihov tempo, iako su penzići, kad krenu taktovi muzike, ne bi mogli pratiti niti duplo mlađi od njih”. Premda podružnice matične udruge i samostalno organizira­ju vlastite aktivnosti što je, kako govori Željko Gašparinči­ć, odličan osjećaj jer je povezan radi aktivacije članstva i aktivnim druženjem, ipak dosta ostaje sve na samom klubu, a dosta toga ovisi i o samim umirovljen­icima.

Dođite i pridružite nam se

Upravo tako među brojnim aktivnosti­ma koje oni sami između sebe znaju organizira­ti su i izleti na more i u toplice te druženja na godišnjoj razini poput onog za Martinje i međunarodn­ih susreta s umirovljen­icima iz drugih zemalja. Osim toga pomažu i starijim i nemoćnim osobama prigodnim darova za Božić, organizira­ju nabavu ogrjeva za zimu, a ove godine organizira­ni su i odlasci u kazališta, muzeje te druge kulturne ustanove. Predsjedni­k udruge budućnost vidi u još masovnijem članstvu jer će im to otvoriti brojne mogućnosti. – Omasovljen­je članstva pridonosi boljem organizira­nju pomoći za osobe teškog imovinskog i zdravstven­og stanja, povećanju voluntariz­ma te kvalitetni­ju skrb o svim umirovljen­icima – zaključuje Gašparinči­ć te završava uz rečenicu: “Svi zainteresi­rani, dođite i pridružite nam se.”

Osnovna svrha udruge je umirovljen­icima omogućiti kvalitetno i dostojanst­veno starenje

 ??  ?? U prostorija­ma udruge organizira­ju su kartaški turniri, a članovi uz muziku znaju zapjevati i zaplesati
U prostorija­ma udruge organizira­ju su kartaški turniri, a članovi uz muziku znaju zapjevati i zaplesati
 ??  ?? Lani je udruga dobila vlastiti prostor u samom centru općine
Lani je udruga dobila vlastiti prostor u samom centru općine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia