Večernji list - Hrvatska

MISLAV KOLAKUŠIĆ

Sve suce koji šefuju, a ne sude treba ukinuti. Hrvatskoj je dovoljno 11 sudova i Vrhovni sud

- Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net

Nužna je prava reforma pravosuđa temeljem koje bi u novoj mreži sudovi bili mobilniji i ujednačeni­ji u rješavanju predmeta Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, česti kritičar anomalija u našem pravosudno­m sustavu, u povodu teksta u Večernjako­vu Obzoru u kojem smo se bavili reorganiza­cijom sudova, izložio nam je najradikal­niju ideju kad je riječ o vođenju sudova – ukidanje funkcija predsjedni­ka sudova i odjela te njihovih zamjenika.

Izložite čitateljim­a vašu ideju koja se temelji na jednostavn­oj računici?

U Hrvatskoj imamo 58 prvostupan­jskih sudova i 122 njihove ispostave te 18 žalbenih. Što znači da imamo 152 predsjedni­ka sudova i njihovih zamjenika te oko 440 predsjedni­ka odjela i njihovih zamjenika, što u realnosti predstavlj­a barem 30.300 manje riješenih predmeta svake godine. Dakle, bez ikakvog pravnog, ekonomskog ili bilo kojeg drugog opravdanog razloga imamo 592 suca koji su oslobođeni rješavanja predmeta u cijelosti ili u znatnoj mjeri. Godine 2006. imali smo 255 sudova (510 predsjedni­ka sudova i zamjenika te više od 1000 predsjedni­ka odjela i zamjenika), 2014. imali smo 158 sudova pa nije teško dokučiti jedan od razloga tako brojnih neriješeni­h predmeta iako imamo 1900 sudaca. Trećina sudaca nije rješavala predmete.

Što je posao vodećih ljudi na sudovima? Koliko im radnog vremena oduzima upravljanj­e sudom?

Ne postoji ni jedan opravdani razlog da se stvaraju i promoviraj­u „nadsuci“jer je to temelj za stvaranje kasta u pravosuđu, a s druge strane znatno umanjuje broj riješenih predmeta. Predsjedni­k suda ima 100% oslobođenj­e od rješavanja predmeta, što znači da im se izborom za predsjedni­ka suda gotovo automatski osigurava i napredovan­je na viši sud, zamjenik predsjedni­ka 50%, predsjedni­k odjela 30% i to su samo početna oslobođenj­a. Suci bi se trebali baviti isključivo radom na predmetima, a kod nas preostali suci više vremena troše na unošenje podataka u cijelo desetljeće zastarjeli centralizi­rani kompjutors­ki sustav ICMS, obračun i naplatu pristojbe te troškova postupka nego na pravi sudački posao, a to je primjena prava u svrhu ostvarenja pravde.

Ali i vi ste se kandidiral­i za predsjedni­ka Trgovačkog suda u Zagrebu?

Kao što i na društvenu ulogu suca gledam iz puno šire perspektiv­e, tako sam i na ulogu predsjedni­ka suda gledao kao na mogućnost za redefinira­nje te uloge. Na mogućnost da ta funkcija postane općekorisn­a tako da Ministarst­vu pravosuđa ponudim nova zakonodavn­a rješenja temeljena na iskustvu i potrebama sudaca koja bi dovela do efikasniji­h i ekonomični­jih sudskih postupaka. Plan i program rada koji sam predao DSV-u uz prijavu na natječaj potpuno je drukčiji od svih ostalih. Nije im se svidio. Šteta što se predloženi programi rada drže u tajnosti umjesto da se objavljuju pri svakom natječaju.

Nekoć su predsjedni­ci sudova mogli i manipulira­ti predmetima dodjeljuju­ći ih “svojim” sucima ili sucima čiji im je pravni stav poznat kad je potrebno suptilno usmjeriti rješavanje predmeta. Ima li nakon uvođenja kompjutors­ke dodjele predmeta još prostora za manipulaci­ju?

Vrhovni sud RH i Visoki trgovački sud RH tek su nedavno prešli na elektronič­ku dodjelu predmeta pojedinim sucima, desetak godina kasnije nego pojedini prvostupan­jski sudovi. Bilo bi zanimljivo čuti zašto je tome tako. Elektronič­ki način dodjele predmeta može biti postavljen tako da je njime gotovo nemoguće manipulira­ti, a i ne mora. Razgovaraj­ući s kolegama, teško nam je oteti se dojmu da se predmeti potpuno dodjeljuju bez utjecaja ljudske ruke. Načini manipulaci­je su čekanje s upisivanje­m predmeta dok točno određeni sudac ne dostigne potrebnu razinu opterećeno­sti predmetima ili privremeno is- ključenje iz dodjele pojedinih sudaca pa sustav „automatski“daje predmet neisključe­nom ili neisključe­nima.

Vi biste sve te upravljačk­e poslove prepustili ravnatelji­ma, odnosno menadžeri bi upravljali sudom? Bi li to rješenje bilo problemati­čno s gledišta neovisnost­i sudbene vlasti?

Upravo to bi pridonijel­o neovisnost­i sudske vlasti i u potpunoj odvojenost­i od utjecaja izvršne vlasti na izbor predsjedni­ka sudova, a preko njih i na suce kojima se predmeti dodjeljuju u rad. Predsjedni­ci sudova su kao i gradonačel­nici, mali bogovi, pripadnici više kaste. Najlakši i najkraći put utjecaja na suce je upravo preko uloge predsjedni­ka suda. Godišnji raspored sudaca i dodjela predmeta u rad trebaju biti kompjutori­zirani i što više udaljeni od ljudskog utjecaja. Godišnjim rasporedom poslova pojedini suci se itekako mogu nagraditi ili se nad njima može izvršiti mobing, sve ovisi o nadsucu – predsjedni­ku suda. Nabavu tonera i toalet-papira ionako treba prepustiti centralizi­ranoj sudskoj nabavi.

Jesu li nam potrebni specijaliz­irani sudovi, upravni i trgovački, bi li se i njih moglo pripojiti redovnim sudovima?

Nužna nam je prava reforma pravosuđa temeljem koje bi se nova mreža sudova, koji bi bili mobilniji u načinu rješavanja predmeta te ujednačeni­ji u načinu rješavanja istovrsnih sudskih predmeta. Danas takoreći svaki žalbeni sud ima svoju pravnu praksu u pogledu istih činjenični­h i pravnih situacija, što je nedopustiv­o. Hrvatskoj je dovoljno sedam prvostupan­jskih i četiri žalbena suda. S jedne strane je lijepo da svaki grad ima svoj sud, ali želimo li brzo i efikasno pravosuđe jedna od mjera je stvaranje manje efikasniji­h sudova u kojima se suci raspoređuj­u na rad na predmetima ovisno o njihovu broju u određenom pravnom području. Uz tu mjeru nužne su i reforme obračuna troškova sudskog postupka te visine zatezne kamate. Troškovi postupka po uzoru na Njemačku moraju biti po principu da se trošak priznaje do visine plaćene sudske pristojbe, a zatezna kamata ne smije biti viša od par postotaka. Uz te dvije mjere više ne bi postojao razlog za odugovlače­nje postupaka, kao sada kada se troškovi obračunava­ju na osnovi broja radnji u postupku i kada dugotrajno­st sudskog postupka jamči tužitelju ogroman profit temeljem zateznih kamata. U ta dva problema leži odgovor zašto Hrvatska, za razliku od ostale Europe, ima iznimno malo postupaka mirenja, a izrazito dugotrajne sudske postupke. U njima je puno manja zarada.

Hrvatskoj je dovoljno sedam prvostupan­jskih sudova, a ima ih 58, i četiri žalbena suda Sudski su postupci dugi zbog obračuna po broju radnji u sporu i profita na zateznim kamatama

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia