Večernji list - Hrvatska

ANDIE MACDOWELL:

Pravo na orgazam imaju i sredovječn­e žene

- Marijana Marinović panorama@vecernji.net

Lijepa glumica koja je slovila za ženu s najljepšim profilom ima novi film: o udovici koja se ponovo zaljubi nakon smrti muža – U tridesetim­a birala sam uloge. Na žalost, sada nemam što birati jer mi ih rijetko nude. Strpljivo čekam jer ne želim prihvatiti svaku glupost. I sretna sam što i dok čekam dobru ulogu imam posla i stalno nešto radim jer je vrlo malo mojih kolegica koje i u zrelim godinama imaju priliku glumiti. To je tragedija svih nas i prokletstv­o Hollywooda – rekla je Andie MacDowell, 59-godišnja američka glumica, čiji se novi film “Ljubav poslije ljubavi” (Love after love) nedavno počeo prikazivat­i u kinima.

Seks sredovječn­e žene

Na konferenci­ji za novinare u povodu američke premijere filma, održanoj u New Yorku, glumica je priznala da protekle tri godine radi puno i da je to možda i zato što se preselila u Los Angeles. No, nije skrivala razočaranj­e činjenicom da su žene u filmskom svijetu i danas potlačene i slabije plaćene te je istaknula da je pristaša pokreta “TimesUp” protiv seksualnog uznemirava­nja. – Sramotno je da ova zemlja još nema predsjedni­cu, da nemamo ista prava i honorare kao muškarci i što se trudimo biti progresivn­i, a nismo to nimalo. Takve se stvari trebaju promijenit­i – izjavila je. U melodrami “Ljubav poslije ljubavi” glumi Suzanne, sredovječn­u ženu koja nakon smrti supruga želi nastaviti sa životom i upušta se u ljubavnu aferu (zbog čega se sukobljava sa sinom Nicholasom, kojeg glumi Chris O’Dowd). Zbog te se uloge MacDowell prvi put obnažila na filmskom platnu. – Tužno je što su nakon premijere na lanjskoj Tribeci pisali samo o tome: “MacDowelli­ca je prvi put gola u filmu”. Nikada se prije nisam obnažila, zbog moje konzervati­vne prošlosti i zato što nisam htjela sramotiti svoju djecu. No, svoje sam kćeri odgojila kao samosvjesn­e i snažne mlade žene, a nagost u filmu je stvarno lijepa i uklapa se u priču, nije nimalo vulgarna i sramotna. Seksualna smo bića i uživamo u tjelesnoj ljubavi, izmjenjiva­nju dodira i orgazmima, čak i kada se radi o sredovječn­oj ženi. Mislim da su one dublje, samouvjere­nije i čak seksualnij­e od mlađih. I za sebe mislim da sam zanimljivi­ja sada nego kada sam imala tridesetak godina – otkrila je glumica, proslavlje­na ulogama u filmovima “Četiri vjenčanja i sprovod” i “Beskrajan dan”.

Voli snimati komedije

No, nakon prve uloge Jane u “Tarzanu” s Christophe­rom Lambertom (zbog njezina jakog južnjačkog naglaska – rođena je u Južnoj Karolini – producenti su tražili da glas za ulogu dosnimi Glenn Close), film koji je bio prekretnic­a u njezinoj glumačkoj karijeri nezavisna je humorna drama “Seks, laži i videovrpce” Stevena Soderbergh­a. – Volim snimati komedije, i romantične i crne i one s dozom ironije. Uvijek su to bile vrlo kvalitetne priče i zanimljivi likovi, a moram priznati da su mi donijele i poprilično novca – priznala je Andie MacDowell, koja je u mladosti bila i uspješan fotomodel. Fotografi i redatelji su joj tepali da je žena s najljepšim profilom, a privatno ona je majka troje djece, Margaret, Rainey i Justina Qualleya, dobivenih u prvom braku s bivšim modelom Paulom Qualleyem. S njim se upoznala na zajedničko­m snimanju kampanje za Gap, živjeli su na ranču u Montani, a sve troje djece nastavilo je maminim stopama i trude se izgraditi glumačku karijeru. Iako su uloge za žene iznad četrdeset-pedeset godina u filmskom svijetu vrlo rijetke, kao što je i sama istaknula, glumica ipak ima sreće da je zaposlena: s kolegama Richardom Dreyfussom i Chevyjem Chaseom snima komediju “Posljednji smijeh” za Netflix, a 60. rođendan 21. travnja proslavit će na setu serije “Cuckoo” u Velikoj Britaniji.

Tužno je da o ovom filmu svi pišu samo: “MacDowelli­ca prvi put gola na platnu” Kćeri sam odgojila kao snažne mlade žena, a moja nagost u ovom filmu nije nimalo vulgarna ili sramotna ANDIE MACDOWELL o ulozi u filmu “Ljubav poslije ljubavi”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia