Večernji list - Hrvatska

FUCHS SA SVOJIM TIMOM PREUZIMA KURIKULARN­U

Nakon što je otpao Matko Glunčić, Plenkoviće­vo je rješenje ministar obrazovanj­a iz Vlade J. Kosor

- lana.kovacevic@vecernji.net Lana Kovačević

Među prvim zadacima bivšeg ministra obrazovanj­a iz Vlade J. Kosor bit će analiza jesu li novi sadržaji usklađeni s propisanim satnicama // Lana Kovačević: S Fuchsom ministrica Divjak dobiva jakog konkurenta koji dobro poznaje sustav

Među prvim zadacima novog tima bit će analiza jesu li novi sadržaji usklađeni s propisanim školskim satnicama ili ih premašuju

Radovan Fuchs, nekadašnji ministar obrazovanj­a u Vladi Jadranke Kosor, bit će novi šef Ekspertne radne skupine, tijela čiji je zadatak osuvremenj­ivanje Nacionalno­g okvirnog kurikula i usklađivan­je dokumenata obrazovne politike. U tijelo zbog čijeg se vodstva u Hrvatskoj dva puta prosvjedov­alo doći će, kako neslužbeno doznajemo, s vlastitim timom ljudi, koji će mu prije svega biti administra­tivna podrška. Među prvim zadacima bit će im detaljna analiza dokumenata, ali i analiza jesu li novi sadržaji koji se planiraju uvesti u škole usklađeni s propisanim i zakonskim školskim satnicama ili ih premašuju.

Dužni objašnjenj­e

Imenovanje Radovana Fuchsa, koji, kako potvrđuju brojni izvori, na toj poziciji neće biti iz interesa (štoviše, po imovinskoj je kartici prije preuzimanj­a Ministarst­va obrazovanj­a u Kosoričino­j Vladi bio drugi najbogatij­i ministar), odgovor je premijera Plenkovića ministrici Blaženki Divjak i njezinu opiranju da na čelnu poziciju ERS-a dođe čovjek koji je na natječaju dobio najviše bodova. Njegovim imenovanje­m očuvala bi se stabilnost Vlade, ali i odaslala jasna poruka ministrici – prava na žalbe i uvjetovanj­a u koalicijsk­oj vladi više nema. Fuchs, naime, nije sudjelovao na raspisanom natječaju, a na mjesto voditelja bit će izabran izravno, dok će se natječaj tek sada poništiti. Glunčić i petero njegovih protukandi­data na natječaju ispali su iz igre jer nisu bili po volji ministrici Divjak. Točnije, po volji joj nije bio Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarst­vu obrazovanj­a, koji je ostvario najviše bodova, pa je HNS stao uvjeravati da Glunčić ne zadovoljav­a uvjete iako je prošao u dva kruga natječaja. Kako doznajemo, upravo su članovi HNS-a tada pribjegli uvjeravanj­u Plenkovića da ERS, barem po Strategiji obrazovanj­a, ne mora ni imati voditelja. A sve to nakon što je u javnost procurio rezultat javnog natječaja. Plenkoviću su kazali – može bilo tko biti šef, ali ne i Glunčić. A Plenković je pribjegao rješenju imenovanja Fuchsa.

Reforma se nastavlja

Divjak i Plenković ovih će dana morati i obrazložit­i koji su razlozi pada natječaja sada, budući da je dosad trebao biti poništen već dva puta, kako je to pisao Večernji list. Prvi put kada se tražila dodatna dokumentac­ija, što nije bilo propisano natječajem, i drugi put kada je za trajanja natječaja ministrica javno komentiral­a da jedan od prijavljen­ih neće nikako biti izabran, čime je povrijedil­a dobru praksu javnog natječaja, ali i opovrgnula sve ono za što se zalagala za svoga dolaska u Ministarst­vo. Imenovanje­m Fuchsa neće se zaustaviti eksperimen­talna provedba reforme koja počinje s novom školskom godinom. Štoviše, reforma u ovoj fazi ne ovisi o članovima i voditelju ERS-a tko god on bio, već je sada za njezinu provedbu itekako odgovorno Ministarst­vo obrazovanj­a.

Izborom Fuchsa očuvala se Vlada, ali i poručilo ministrici - prava na žalbe više nema

 ??  ??
 ??  ?? Fuchs je omogućio besplatno studiranje i predlagao Zakon o sveučilišt­u, koji je stopiran
Fuchs je omogućio besplatno studiranje i predlagao Zakon o sveučilišt­u, koji je stopiran

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia