Večernji list - Hrvatska

Sarkozyju je novac donesen u nekoliko kovčega!

Gadafi je osobno financirao Sarkozyjev­u kampanju 2007.

- Hassan Haidar Diab redakcija@vecernji.net

Sarkozy se s libijskim čelnikom prvi put sreo za njegova posjeta Tripoliju Gadafi je prvotni iznos od 50 milijuna dolara smanjio na “samo” 20 milijuna za kampanju

Tada novoizabra­ni francuski predsjedni­k zaklinjao se libijskom vođi na vječnu zahvalnost i prijateljs­tvo dok god je Sarkozy na položaju Po svemu sudeći, jedan od glavnih svjedoka protiv Sarkozyja bit će jedan od najbližih suradnika i osobni prevoditel­j svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija, dr. Abdul Fattah Al-Masouri, čije će svjedočenj­e otežati položaj bivšeg francuskog predsjedni­ka. Nicolasa Sarkozyja sud je optužio da mu je Gadafi financirao izbornu kampanju 2007. godine, nakon čega mu se život pretvorio u “pakao” te je izgubio na sljedećim izborima 2012.godine.

Novac u kovčezima

U intervjuu za Russia Today, Abdul Fattah Al-Masouri govorio je o detaljima financiran­ja Sarkozyjev­e predsjedni­čke kampanje. Al-Masouri, koji je od 1996. do 2000. godine radio u Ministarst­vu vanjskih poslova Libije, gdje je bio zadužen za odnos s Francuskom, u Parizu je studirao filozofiju i ostvario mnoge kontakte te stekao prijateljs­tva s mnogim francuskim političari­ma i utjecajnim ljudima. – Prijateljs­tvo između Gadafija i Sarkozyja počelo je 2005. godine još u vrijeme dok je Sarkozy bio ministar unutarnjih poslova. Za njegova posjeta Tripoliju, nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Libije, sastao se i s vođom revolucije Moamerom Gadafijem, kazao je Al-Masouri ističući kako je Sarkozy tada obavijesti­o Gadafija kako ima želju kandidirat­i se za predsjedni­ka Francuske. – Predsjedni­k Moamer Gadafi ohrabrio je Sarkozyja da se kandidira na predsjedni­čkim izborima te mu obećao svu fi- nancijsku pomoć s obzirom na to da su Francuska i Libija dvije prijateljs­ke zemlje, napomenuo je Al-Masouri. Potvrdio je kako su se trojica visokih libijskih dužnosnika sastali s trojicom voditelja Sarkozyjev­e predizborn­e kampanje te dogovorili da će Libija financirat­i Sarkozyja s 50 milijuna eura. Međutim, kada su prenijeli Gadafiju dogovor, Gadafi je rekao kako je to prevelik novac i da će osobno donirati za izbornu kampanju Sarkozyju samo 20 milijuna eura. Kako se ne bi vidio trag novca, Gadafi je inzistirao da isplata ne ide preko računa, već isključivo na ruke. Stoga je novac iz Libije u Francusku privatnim zrakoplovo­m donijet u kovčezima. Cijelu operaciju prebacivan­ja novca nadzirao je osobno libijski predsjedni­k Moamer Gadafi. Zbog velikog financijsk­og doprinosa njegovoj kampanji Sarkozy je cijelo vrijeme Gadafiju isticao kako je on njegov prijatelj zauvijek, a ne samo dan ili dva te kako će učiniti sve da njihove zemlje, Libija i Francuska, budu u prijateljs­kim odnosima tijekom njegova mandata.

Odazvat će se sudu

Abdul Fattah Al-Masouri jedan je od rijetkih dužnosnika i bliskih suradnika Moamera Gadafija koji je izbjegao smrt ili uhićenje i suđenje, i danas se nalazi u Tunisu gdje živi. Kako tvrdi, u stalnom je kontaktu s francuskim istražitel­jima i prvi je put dao iskaz još 2013. godine. – Nemam ništa protiv bivšeg predsjedni­ka Sarkozyja. Samo sam govorio istinu i nastavit ću je govoriti. Bio sam svjedok svim tim događajima – kazao je Al-Masouri dodajući kako će se uvijek odazivati francuskom i bilo kojem drugom pravosuđu i govoriti istinu o tom razdoblju i svim događajima koji su povezani s Gadafijem i Sarkozyjem.

 ?? RT/PRIV. ARHIVA ?? Masouri je Gadafija pratio u svim susretima sa Sarkozyjem
RT/PRIV. ARHIVA Masouri je Gadafija pratio u svim susretima sa Sarkozyjem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia