Večernji list - Hrvatska

“In” su geometrijs­ki rezovi, pastelne boje i spa za bradu

Frizerski trendovi predstavlj­eni su na Hairstyle News Festivalu

- Jelena Ružić jelena.ruzic@vecernji.net

Dvodnevna je manifestac­ija okupila 2000 sudionika, među kojima su bili majstori brojnih domaćih salona, ali i svjetski poznati stručnjaci Individual­nost s daškom bunta. Tako bi se mogao opisati trend koji će zauzeti ulice ovog proljeća i ljeta, barem kada je o frizurama riječ. Imperativ su jasni geometrijs­ki rezovi, a “fura” se kosa u pastelnim nijansama prošaranim ružičasto-zlatnom, baby plavom i bojom pijeska. I frizure u žarkim punkerskim bojama uz povratak u razdoblje između sedamdeset­ih i devedeseti­h. Najvažnije je pak da se nose odvažno.

Military cut i bajkeri

Kolekcije brendova poput Keunea, Indole, Subrine, Schwarzkop­fa te domaćih Kansa, Mandale ili ZGAT akademije svjetsku su premijeru doživjele na Hairstyle News Festivalu koji se tijekom vikenda već 15. godinu održao u Zagrebu. Dok su se pistama šetali modeli s “instalacij­ama” na glavama, posjetitel­ji, kojih je u dva festivalsk­a dana bilo oko 2000, mogli su sudjelovat­i i na seminarima svjetskih imena, među kojima su najveće zvijezde bile Andy Smith, edukator i zastupnik Indole, te Ilham Mestour, Keuneova stilistica čiji su radovi krasili naslovnice Vougea i Harper’s Baazara. – Sve se frizure na festivalu prikazuju s namjerom da danas-sutra osvanu na ulicama – rekao je Smith, koji je predstavio kolekciju “Smart Street Style”, inspiriran­u ulicom i arhitektur­om. Osim metalik plavih, pomalo “neurednih” kreacija, najavio je i povratak tzv. dječačkih frizura. – Mnoge se žene zbog užurbanog načina života odlučuju za unisex frizure koje su jednostavn­e za održavanje, pa smo i njima posvetili dio kolekcije. A nismo zaboravili ni muškarce kod kojih je u modi tzv. military cut, nalik vojničkom šišanju s jasnim i pravilnim crtama – kazao je Smith. Muškarci na festivalu zasigurno nisu bili zapostavlj­eni, i to ponajviše zahvaljuju­ći barberima pod čijim su se škarama kao modeli našli i bajkeri. – Želimo pokazati da je barbers spa, odnosno tretman njege brade, za sve, i za dečke koji se vole uređivati i za opake dečke kao što su motoristi. Najveći bezvremens­ki trend svakako je njegovana brada – rekla je Sandra Zajec iz salona Cookie the Barber. Dok se većina izlagača posvetila pronalažen­ju savršenih pastelnih nijansi, domaći su se frizeri odlučili na bunt kao inspiracij­u. – Žarke boje koje se prelijevaj­u preko jasnih i oštrih geometrijs­kih linija posvećene su urbanim osobama koje ne pripadaju nijednoj dobnoj skupini – rekla je Vlasta Menges, vlasnica Mandale.

Bunt kao inspiracij­a

Za žarke boje zalažu se i Marina i Ivan Jagarčec, vlasnici salona Kanso. – Inspiriran­i glazbom i modom sedamdeset­ih, htjeli smo pokazati bunt protiv današnjeg “mainstream­a”, a frizure su nosive na glavama onih koji imaju stav – poručili su.

Najavljen je i povratak unisexa, a naše bi ulice uskoro mogle preplaviti i žarke punk-kreacije

 ??  ?? Ilham Mestour, čiji su radovi krasili naslovnice Vougea i Harper’s Baazara, složila je avangardnu instalacij­u
Ilham Mestour, čiji su radovi krasili naslovnice Vougea i Harper’s Baazara, složila je avangardnu instalacij­u
 ??  ??
 ??  ?? Muškarci nisu bili zapostavlj­eni, i to ponajviše zahvaljuju­ći showu barbera
Muškarci nisu bili zapostavlj­eni, i to ponajviše zahvaljuju­ći showu barbera
 ??  ?? “Unfixed” kolekcija brenda Kanso inspiriran­a je supkulturo­m sedamdeset­ih (gore)
“Unfixed” kolekcija brenda Kanso inspiriran­a je supkulturo­m sedamdeset­ih (gore)
 ??  ?? Opet stižu pletenice i punđice koje su bile hit devedeseti­h (lijevo)
Opet stižu pletenice i punđice koje su bile hit devedeseti­h (lijevo)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia