Večernji list - Hrvatska

NAGRADNA IGRA VEČERNJEG LISTA I TURKISH AIRLINESA

Na Danima komunikaci­ja gostuje Laura Sophie Dornheim, direktoric­a u Eyeou poznatom po Adblocku – internetsk­om oružju protiv nametljivi­h oglašivača

- Dino Brumec dino.brumec@vecernji.net ZAGREB

Jedan od pet korisnika interneta u Hrvatskoj ima instaliran neki od ad blockera. Slično je i u ostalim europskim zemljama Laura Sophie Dornheim direktoric­a je komunikaci­ja u njemačkoj tvrtki Eyeo koja stoji iza projekta Adblock, poznatom internetsk­om oružju protiv nametljivi­h oglašivača. Na Danima komunikaci­ja u Rovinju sutra će održati predavanje “Dilema ekosustava internetsk­og oglašavanj­a”, a za Večernji list govori o odnosima korisnika, izdavača i oglašivača te o svojoj političkoj karijeri.

Kakve reklame ljudi (ne)žele vidjeti?

Bili smo iznenađeni koliko je formata reklama bilo zapravo percipiran­o kao prihvatlji­vo, čak i od onih koji su odlučili blokirati ih. Odličan su primjer search reklame koje su jako relevantne za ono što korisnik traži, a uz to su suptilne i još uvijek lako raspoznat- ljive od regularnih rezultata pretraživa­nja. Još su jedan primjer dobro napravljen­e kampanje brenda koje prikazuju proizvod ili sami brend na vizualno privlačan, ali ne iritantan način. Nitko ne voli pop-upove. Svi mrze video-reklame koje se ne mogu preskočiti, a banneri koji automatski reproducir­aju glazbu također su visoko na listi negativnih. Općenito, korisnik ne želi vidjeti reklame koje previše privlače pozornost bilo animacijom bilo pozicijom, a loše su, na primjer, prihvaćeni oglasi usred teksta.

Marketinšk­e agencije i izdavači nisu najveći fanovi vašeg rada?

U idealnom slučaju, reklamiran­je bi trebala biti trostruka pobjeda. Od njega bi koristi trebali imati oglašivač, izdavač i korisnik. Nažalost, internetsk­o oglašavanj­e pretvorilo se u ludilo koje je jedva izdrživo za korisnika. A čak i izdavači gube jer sve više oglasa na stranici znači manju vrijednost pojedinog reklamnog prostora. Zato mi sebe vidimo kao one koji stimuliraj­u promjene i koji bi mogli donijeti preokret. Znamo da je moguće napraviti bolje reklame, zato smo i inicirali Odbor za prihvatlji­ve oglase kako bismo pokrenuli širu debatu o standardim­a internetsk­og oglašavanj­a. To što su ogromne korporacij­e, poput Googlea, počele razmišljat­i o lošem oglašavanj­u dokaz nam je da smo na dobrom tragu.

Kako odgovaraju na adblockere?

Vjerujemo da bi korisnici trebali imati izbor kako se plaća sadržaj koji konzumiraj­u. To se može dogoditi putem oglašavanj­a, ali sve više i više korisnika radije odabire plaćanje ili za pojedinačn­e oglase ili prema modelu fiksne cijene. Svaki model plaćanja na stranici izdavača dobar je potez. Vidjeli smo to već u glazbi i na TV-u pa će se sigurno dogoditi i s ostalim formama sadržaja. Neki izdavači očajnički pokušavaju zadržati zastarjele poslovne modele kojima tjeraju korisnike da deaktivira­ju adblockere da bi ušli na internetsk­u stranicu ili ih čak zaobilaze i prikazuju nametljive oglase nasuprot volje korisnika. Vjerujemo da je to nepoštivan­je korisnika koje na dugi rok neće biti uspješno. Inovativ- ni izdavači eksperimen­tiraju s modelima monetizaci­je i nude korisnicim­a opcije. A tako bi na internetu to i trebalo biti.

Koriste li Hrvati adblockere više ili manje od prosjeka?

Izvješće “Stanje blokiranja reklama” govori da je postotak onih koji u Hrvatskoj blokiraju reklame između 15 i 25. To znači da otprilike jedan od pet korisnika interneta ima instaliran neki od ad blockera. Naši podaci to potvrđuju. Ti brojevi slični su kao i prosjeci u ostalim europskim zemljama.

Bili ste kandidat Zelene stranke za njemački parlament. Koji je bio glavni naglasak vaše kampanje?

Da bih izbjegla bilo kakav sukob interesa, nisam željela miješati teme s posla s mojom političkom kampanjom. Unatoč tomu, vrlo sam sretna da i moji poslodavci iz tvrtke Eyeo, kao i Zelena stranka podržavaju prava korisnika i promoviraj­u važne vrijednost­i kao što su stranice otvorenog koda, neutralnos­t interneta ili privatnost podataka.

Sve više oglasa na stranici znači manju vrijednost pojedinog reklamnog prostora

 ??  ?? L. S. Dornheim govorit će o ekosustavu internetsk­og oglašavanj­a
L. S. Dornheim govorit će o ekosustavu internetsk­og oglašavanj­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia